Φουντώνει η συζήτηση για την παρουσία σε συνδυασμό με την παραγωγικότητα στους χώρους εργασίας στη μετά Covid-19 εποχή. Νέα έρευνα αναφέρει ότι οι εταιρείες που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως εργασία σημείωσαν αύξηση εσόδων έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη από εκείνες που είναι πιο αυστηρές σχετικά με την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο.

Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από περισσότερες από 550 εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες απασχολούν 26,7 εκατ. άτομα, δείχνουν ότι οι αποκαλούμενες ως «πλήρως ευέλικτες» εταιρείες στην απασχόληση αύξησαν τις πωλήσεις κατά 21% το διάστημα μεταξύ 2020 και 2022, σε προσαρμοσμένη κατά κλάδο βάση.

Υβριδική εργασία: Πρόκληση για το 75% των επιχειρήσεων

Τα στοιχεία αυτά τα παρουσίασε το Bloomberg και αφορούν εταιρείες οι οποίες είτε επιτρέπουν την τελείως απομακρυσμένη εργασία, είτε προσφέρουν στους εργαζομένους τους ευελιξία για το πότε θα εργάζονται από το γραφείο και πότε μακριά από αυτό.

Η αύξηση στα έσοδα το διάστημα αυτό για τις εταιρείες που ακολουθούν πρακτική πλήρους παρουσίας των εργαζομένων στο γραφείο κυμάνθηκε σε μικρότερα ποσοστά, της τάξης του 5% αναφέρεται στην έκθεση.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο έγινε με συνεργασία της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για ευέλικτη εργασία Scoop Technologies Inc. και της επίσης συμβουλευτικής Boston Consulting Group. Οι εταιρείες που συμμετείχαν ανήκουν σε είκοσι διαφορετικούς κλάδους που περιλαμβάνουν από την τεχνολογία μέχρι τις ασφαλιστικές καλύψεις.

Επίσης από τις εταιρείες που απαιτούσαν τουλάχιστον κάποια παρουσία στο γραφείο, αυτές που ζητούσαν από τους εργαζομένους να δουλεύουν από τα γραφεία για μερικές μόνο ημέρες αύξησαν τις πωλήσεις με διπλάσιο ρυθμό από εκείνες που ζητούν από το προσωπικό να βρίσκεται συνέχεια εκεί, σύμφωνα πάντα με την έρευνα.

Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης για εταιρείες που είναι πιο φιλικές στην εργασία από απόσταση θα μπορούσαν να οφείλονται στην ικανότητά τους να προσλαμβάνουν ταχύτερα και από μια συγκεκριμένη  ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, αλλά και να έχουν υψηλότερη διατήρηση εργαζομένων, σύμφωνα με τον συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Scoop, Rob Sadow, αναφέρει το Bloomberg.

Έρευνες και στη Βρετανία

Ξεχωριστή έρευνα που παρουσίασε το BBC δείχνει ότι πάνω από το 50% των εργαζομένων στο Λονδίνο απασχολούνται με υβριδικό τρόπο –κι από το γραφείο και απομακρυσμένα- με το 56% να λέει ότι δεν θα δεχόταν θέση εργασίας που δεν προσφέρει αυτή την ευελιξία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία προσλήψεων προσωπικού Hays και έδειξε ακόμη ότι στη βρετανική πρωτεύουσα το 18% εργαζόταν πλήρως εξ αποστάσεως.

Άλλα δεδομένα από την εταιρεία Freespace που δραστηριοποιείται στην εξεύρεση γραφειακών χώρων για επιχειρήσεις, υποδηλώνουν ότι τα γραφεία στο Λονδίνο ήταν, κατά μέσο όρο, περίπου 70% γεμάτα κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη για τον Σεπτέμβριο του 2019. Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 50%.

Η χαμηλότερη παρουσία ακόμη και πριν την πανδημία καταγραφόταν στα γραφεία Δευτέρες και Παρασκευές. Πλέον η πληρότητα αυτή εμφανίζεται ως πολύ χαμηλότερη, φτάνοντας μόλις το 14% τις Παρασκευές του Σεπτεμβρίου του 2023, αναφέρει ακόμη το BBC.

Υπέρ και κατά

Η έρευνα των Scoop Technologies Inc. και Boston Consulting Group είναι μια από τις πρώτες ευρείας βάσης για το πώς οι διαφορετικές ρυθμίσεις παρουσίας στην εργασία επηρεάζουν την εταιρική απόδοση.

Μέχρι σήμερα οι περισσότερες έρευνες που συνέκριναν την αποδοτικότητα όσων εργάζονται από το γραφείο με εκείνους που απασχολούνται μακριά από αυτό ήταν πιο περιορισμένης εμβέλειας. Από τις 5.565 εταιρείες στη βάση δεδομένων της Scoop, το μερίδιο όσων απαιτούν εργασία πλήρους απασχόλησης στο γραφείο έχει μειωθεί στο 38% τον Οκτώβριο του 2023 από 49% στην αρχή του έτους, ανέφερε το Bloomberg.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της επιστροφής στο γραφείο παρουσιάζουν κι αυτοί νέα δεδομένα για να ενισχύσουν τη θέση τους. Ξεχωριστή έρευνα σε 4.505 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ από την εταιρεία σύμβουλο στα εργασιακά Mercer, διαπίστωσε ότι όσοι ήταν στο γραφείο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα έκαναν λόγο για υψηλότερα επίπεδα κινήτρων και συμμετοχής στα δρώμενα.

Πίστευαν επίσης ότι με την παρουσία στο γραφείο οι επαγγελματικοί τους στόχοι θα μπορούσαν να επιτευχθούν. Παρόμοια περσινή έρευνα της Mercer, ωστόσο, έδειξε ότι όσοι εργάζονταν μόνο μια μέρα από το γραφείο ήταν οι πιο αφοσιωμένοι στην εταιρεία, αναφέρει το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive