Το ράλι των κρατικών ομολόγων εν όψει της πρώτης μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί μόλις να έχει αρχίσει, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Corp, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αποκλιμακώνεται από το υψηλό 16ετίας, καθώς ξεπέρασε το 5% τον Οκτώβριο και τώρα οδεύει προς το 4%. Ανάλυση της τράπεζας που πήρε στοιχεία για τις προηγούμενες κινήσεις στην αγορά ομολόγων μεταξύ της τελικής αύξησης των επιτοκίων και της πρώτης μείωσης έδειξε ότι η απόδοση του ομολογιακού τίτλου που είναι δείκτης αναφοράς θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 2%.

Ομόλογα: Στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση του 2008

«Η αγορά των κρατικών ομολόγων έχει σημειώσει σημαντική άνοδο μετά την τελευταία αύξηση σε κάθε έναν από τους πέντε κύκλους αυξήσεων μέχρι τον κύκλο του 1988», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων των Ralph Axel και Meghan Swiber.

Με την στροφή των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών από αυξήσεις σε μειώσεις το επόμενο έτος να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των επενδυτών, η έρευνα αποτελεί μια προσπάθεια να δείξει τις πιθανότητες για το πού θα μπορούσαν να καταλήξουν οι αποδόσεις των ΗΠΑ. Αυτό θα είχε δευτερογενή αντίκτυπο σε όλες τις παγκόσμιες αγορές.

Ενώ το επιτόκιο -δηλαδή η απόδοση-  του 10ετούς  έχει μειωθεί κατά περίπου 90 μονάδες βάσης από το ανώτατο επίπεδό του τον Οκτώβριο, οι στρατηγικοί αναλυτές σημείωσαν ότι εξακολουθεί να παραμένει πάνω από το επίπεδο του Ιουλίου, όταν η Fed αύξησε για τελευταία φορά τα επιτόκια σε ένα εύρος 5,25% έως 5,5%. Λαμβάνοντας υπόψη την τότε απόδοση του 3,87%, εκτίμησαν ότι θα μπορούσε να πέσει έως και το 2,25% έως τον Μάιο του 2024. Τότε είναι που οι αγορές χρήματος τιμολογούν την πρώτη μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

Ωστόσο, η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα δεν συμμερίζεται τα ευρήματα της δικής της μελέτης και προβλέπει ότι  η απόδοση θα κλείσει το επόμενο έτος στο 4,25%, όχι πολύ μακριά από τα σημερινά επίπεδα.«Πρόκειται για μια απλή εφαρμογή των ιστορικών κινήσεων”, δήλωσαν οι στρατηγικοί αναλυτές. Προειδοποίησαν επίσης ότι “οι παρατεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν το ράλι”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές