Η συζήτηση για την έλλειψη χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων από τις εγχώριες τράπεζες έχει ανοίξει εδώ και καιρό και εντείνεται σε μια περίοδο όπου το κόστος χρήματος, αλλά και τα λειτουργικά έξοδα έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω των ανατιμήσεων σε όλο τον εφοδιαστικό κύκλο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, στρέφοντας την προσοχή τους κυρίως στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), στο ΕΣΠΑ, στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και σε άλλες μορφές και εργαλεία χρηματοδότησης. Γιατί όμως τελικά συμβαίνει αυτό; Αρνούνται οι ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν το ελληνικό επιχειρείν; Σαφώς και δεν εγείρεται τέτοιο θέμα.

Μετά τη συνεχή άνοδο των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το κόστος χρήματος έγινε αρκετά ακριβό για τις εταιρείες. Οι υγιείς λοιπόν, επιχειρήσεις με αναπτυξιακό επιχειρηματικό πλάνο και ανάγκες χρηματοδότησης βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα της τραπεζικής χρηματοδότησης, δηλαδή επιχειρηματικών δανείων με υψηλά επιτόκια και της χρηματοδότησης από άλλες «φθηνές» πηγές. Προφανώς και το δίλημμα δεν είναι πραγματικό.

Είναι γεγονός ότι είδαμε την πιστωτική επέκταση να συγκρατείται, καθώς με αυστηρά δανειοδοτικά κριτήρια, απόρροια και της σημαντικής αύξησης των κόκκινων δανείων τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία πλέον σε μεγάλο βαθμό εξυγιαίνονται, οι τράπεζες δεν προχωρούσαν εύκολα σε δανειοδότηση επιχειρήσεων, ενώ και η αύξηση των επιτοκίων αποθαρρύνει και απομακρύνει τους επιχειρηματίες με υψηλή ρευστότητα από τον τραπεζικό δανεισμό.

Ωστόσο, σε πρόσφατη έκθεσή του (Σεπτέμβριος 2023) ο αμερικανικός οίκος Jefferies ανέφερε πως η πιστωτική επέκταση η οποία είχε επιβραδυνθεί δραματικά στην Ευρωζώνη από την έναρξη του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, καθώς το κλίμα βελτιώθηκε και οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν σημαντική ανάκαμψη της αύξησης των δανείων το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό το συνεχώς βελτιούμενο περιβάλλον, η Attica Bank βγαίνει μπροστά και στηρίζει έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα έναν από τους πιο πολύτιμους κλάδους της εθνικής οικονομίας, τον τουρισμό.

Με βασικό στόχο της Τράπεζας τη δυναμική, αποτελεσματική και ολιστική παρουσία της δίπλα στις μικρές και μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, η Attica Bank διαθέτει τη νέα σειρά δανειακών προγραμμάτων «Attica Hospitality», ειδικά σχεδιασμένα για να καλύψουν τις βραχυπρόθεσμες και μεσομακροπρόθεσμες πιστοδοτικές ανάγκες των μικρομεσαίων ξενοδόχων της χώρας, δίνει λύσεις και εναλλακτικές στους επαγγελματίες του τουρισμού. Η ομπρέλα δανειακών επιλογών “Attica Hospitality” διακρίνεται σε τρία επιμέρους χρηματοδοτικά εργαλεία με πρωτοποριακές λύσεις, όσον αφορά την ρευστότητα, τις επενδυτικές ανάγκες, καθώς και την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης στη δραστηριότητά τους, εκπληρώνοντας απαιτήσεις των ESG κριτηρίων, με ταχύτατες διαδικασίες έγκρισης δανείων μέσα σε 10-15 ημέρες. Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, παρόλη τη δυναμική ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος τα τελευταία χρόνια, βίωσαν σχετικά περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδοτήσεων και η Attica Bank έρχεται να συνδράμει στην αντιστροφή αυτής της εικόνας.

Με τις νέες δυνατότητες που αποκτά η Attica Bank, μετά την εξυγίανσή της, επιδίωξη μας είναι να αποτελέσουμε έναν αξιόπιστο συνεργάτη του ελληνικού επιχειρείν και σίγουρα άμεσο συνεργάτη, υποστηρικτή και αρωγό του σημαντικότερου εξωστρεφούς κλάδου της οικονομίας, του ελληνικού τουρισμού.

Η Μαρία Σταθάκη είναι Επικεφαλής Επιχειρηματικών Κέντρων της Attica Bank

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Experts |

Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις

Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό