Στην ιστορία του ανθρώπου αλλά και όλου του γνωστού κόσμου, το βασικό εργαλείο επιβίωσης και ανάπτυξης είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα.

«Δε θέλω να κάνω πολιτική ανάλυση, αλλά σίγουρα εντυπωσιάζομαι πώς από το “Mitsotakis yok” φτάσαμε σε θερμούς εναγκαλισμούς, χαμόγελα και υποσχέσεις ειρηνικής συνύπαρξης από την απέναντι πλευρά, ασμένως αποδεκτά από την εδώ βεβαίως…» Αυτά μου έλεγε με φανερή ικανοποίηση, ανακούφιση αν και μερική επιφυλακτικότητα ο φίλος μου ο Δημήτρης την επομένη της επίσκεψης του Προέδρου της γείτονος χώρας. «Δεν υπάρχει λόγος εντυπωσιασμού φίλε μου», ήταν η δική μου απάντηση. «Θα το ονόμαζα “προσαρμογή ή θάνατος” και είναι μια φυσική επιλογή επιβίωσης».

Πέραν των φιλικών στιχομυθιών, ή των αναλύσεων ειδικών και μη, η πραγματικότητα είναι αδιάψευστη. Στην ιστορία του ανθρώπου αλλά και όλου του γνωστού κόσμου, το βασικό εργαλείο επιβίωσης και ανάπτυξης είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα. Η ικανότητα διαφοροποίησης της δραστηριότητας και της συμπεριφοράς σύμφωνα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Γιατί σε αυτό το περιβάλλον είναι υποχρεωμένος να ζήσει, και αυτό πρέπει να σεβαστεί για να ζήσει. Και αυτό αφορά στον άνθρωπο, τα ζώα, το μικρόκοσμο και το μακρόκοσμο. Προφανώς, δεν εξαιρούνται οι πολιτικοί, οι επιχειρήσεις, ή όποιο άλλο σύστημα.

Η καλαμιά

Το ανθεκτικότερο φυτό απέναντι στο δυνατό άνεμο, δεν είναι ένα μεγάλο δένδρο, όσο ανεπτυγμένο και αν είναι. Μάλιστα, όσο πιο σκληρή αντίσταση προβάλλει, τόσο πιο εύκολα σπάει. Αντίθετα, η λεπτή και ευλύγιστη καλαμιά, αντέχει στην ορμή και του πιο ισχυρού βοριά. Αυτή η ευλυγισία, είναι και η δύναμή της. Ανάλογα συμβαίνουν στις περισσότερες περιπτώσεις της καθημερινότητας.

Ο τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς την αλλαγή, δεν είναι η αντίσταση σ’ αυτήν, αλλά ο εναγκαλισμός της. Η μεταβολή και η εξέλιξη προς τα εμπρός, είναι αναπόφευκτη. Αυτή είναι και η ουσία της προόδου. Όσο και αν μας ξενίζει το καινούργιο, η εναντίωση σε αυτό είναι μάταιη, δύσκολη και επικίνδυνη.

Η πολιτική πρέπει να σταθμίζει τις τρέχουσες συγκυρίες, να προβλέπει τις μελλοντικές εξελίξεις σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, και να ενεργεί με ρεαλισμό σήμερα.

Η επιχείρηση πρέπει να αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία στο έπακρο, να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες των εργαζομένων και των πελατών της, και να ενστερνίζεται τις αλλαγές γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτό βεβαίως απαιτεί πρωτίστως φωτισμένη ηγεσία, δυναμική ευελιξία και προοδευτική προσαρμοστικότητα.

Αλλά και ο κάθε άνθρωπος έχει ασφαλώς λάβει τα μαθήματα και αποκτήσει την εμπειρία του παρελθόντος. Οπωσδήποτε χρειάζεται να ενημερώνεται, να βλέπει και να προβλέπει το μέλλον. Και εν τέλει πρέπει να ζει στο σήμερα, απαγκιστρωμένος από τη στάση που εκφράζεται με τη φράση: “μα έτσι το κάναμε παλιά, και τότε ήταν καλύτερα…”. Γιατί τότε ήταν καλύτερα, με τις τότε συνθήκες. Αυτές οι συνθήκες όμως άλλαξαν και θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Έτσι, αν δεν προσαρμοσθούμε, απλώς θα συνεχίσουμε να ζούμε στο παρελθόν, χωρίς προοπτική και χωρίς μέλλον…

Ο Σταμάτης Παππάς, MEng/MBA, είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων