Διαχωριστές γραμμές για τους κεντρώους ψηφοφόρους επιχείρησε να τραβήξει κατά την εμφάνισή του στην Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιμένοντας σε σημεία κριτικής που διαμορφώνουν μια κεντροαριστερή ταυτότητα -στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, είναι η ανάδειξη της παράταξής του ως βασική εναλλακτική της ΝΔ.

«Το δικό μας όραμα είναι μια χώρα κοινωνικά δίκαιη, με ανθεκτική οικονομία, ισχυρούς θεσμούς και καθολικό σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ένα κράτος με λειτουργική δημόσια διοίκηση, που θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη», επεσήμανε, αντιπαραθέτοντας το προγραμματικό βάρος που δίνει το ΠΑΣΟΚ στην δημόσια υγεία, την πρόληψη για την κλιματική κρίση και τον σεβασμό στους θεσμούς ως βασικές προτεραιότητες.

Με σκοπό να αναδείξει ακριβώς αυτές τις ιδεολογικές διαφορές, ο Ανδρουλάκης ανέδειξε ένα ακόμα σημείο που διαχρονικά δημιουργεί διαφωνίες ανάμεσα στα δύο κόμματα: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατονόμασε τη ΝΔ ως βασικό αίτιο της χρεοκοπίας της χώρας, με την οικονομική πολιτική που ακολούθησε στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή: «Η παράταξη που μας οδήγησε στο χείλος της χρεοκοπίας το 2009, λέει ότι είναι δικό της επίτευγμα. Έλεος, δεν είμαστε λωτοφάγοι», ανέφερε χαρακτηστικά.

«Είστε η παράταξη που έστρωσε τον δρόμο στον ακραίο λαϊκισμό και τη διχόνοια. Εσείς μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίξατε το κουτί της Πανδώρας για μια εποχή ακραίας αντιπαλότητας, τοξικότητας στον δημόσιο λόγο και στα social media. Μια εποχή καθολικής απόρριψης της διαφορετικής άποψης. Έχετε τεράστια ευθύνη, γιατί κάνατε σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία κοινής συνείδησης για το ποιες είναι οι χρόνιες παθογένειες, ποια είναι τα αίτιά τους, και με ποιες ρήξεις θα τις κάνουμε παρελθόν», σχολίασε, ακριβώς στο πλαίσιο της ευθείας σύγκρουσης με τη ΝΔ -σε ένα δίπολο όπως παλιά, ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς πυλώνες του μεταπολιτευτικού δικομματισμού, με διαφορετικά ωστόσο διακυβεύματα.

Για την ευθύνη της χρεοκοπίας μάλιστα, απάντησε στην δική του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ως χρονολογία πτώχευσης το 2010, υπενθυμίζοντας και την φράση του Γιώργου Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν». Η αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν έντονη, με πολλούς να προτρέπουν τον Πρωθυπουργό να ρωτήσει τους πασοκογενείς του κόμματός του, ακόμα και τη Ντόρα Μπακογιάννη (η οποία υπερψήφισε το πρώτο μνημόνιο) για το ποιος πραγματικά ευθύνεται για την κρίση.

Η στρατηγική Ανδρουλάκη

Παράλληλα, ο Ανδρουλάκης χαράσσει μια στρατηγική που θέλει το ΠΑΣΟΚ να μην συγκρίνει πια τη ΝΔ με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά να περιγράφει την κατάσταση που καλλιεργήθηκε ή συνεχίστηκε κατά την πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν είναι πλέον μέτρο σύγκρισης και πήχης τα πεπραγμένα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αλλά τα προβλήματα που δημιουργήσατε ή δεν θέλετε να λύσετε γιατί έχετε άλλες πολιτικές προτεραιότητες», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας χαρακτηριστικά την τραγωδία των Τεμπών, την έλλειψη πρόληψης και οργανωμένου σχεδίου για την κλιματική κρίση, καθώς και την αθλητική βία ως τομείς στους οποίους τα προβλήματα βαρύνουν την προηγούμενη γαλάζια κυβέρνηση, μιλώντας για μια κυβερνητική πολιτική που βασίζεται κυρίως στην επικοινωνία.

Την ώρα που ο Ανδρουλάκης συμπεριφέρεται ως βασικός αντίπαλος του Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός στην δική του ομιλία παρότι έκανε διακριτές αναφορές στην κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επί της ουσίας περιέγραψε κοινή νοοτροπία αντιπολίτευσης από τα μεγαλύτερα κόμματα, ενώ επιχείρησε κεντρώα ρελάνς με την ανακοίνωση της αύξησης κατά 20% όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ από το 2024, αλλά και με την μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά ΑΕΙ τον πρώτο μήνα του Ιανουαρίου, που στηρίζεται από ένα μέρος των ψηφοφόρων του συγκεκριμένου χώρου.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα