Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών έχουν υποχωρήσει τα αποθέματα νερού του Ιράκ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς η χώρα συνεχίζει τις συνομιλίες με το γειτονικό Ιράν και την Τουρκία σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις ροές για την κάλυψη της εγχώριας κατανάλωσης.

«Το 2018 είχαμε (αποθέματα) διπλάσια από αυτά που έχουμε φέτος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Οουν Τιάμπ, υπουργός Υδάτινων Πόρων, σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς ωστόσο να δώσει την ακριβή ποσότητα των αποθεμάτων νερού.

Το νερό σε κίνδυνο: Ανησυχία για 25 χώρες 

Πρωτοβουλίες μέσω τεχνολογίας

Όπως γράφει το Bloomberg, ο Ιρακινός υπουργός είπε ότι το υπουργείο του έχει αρχίσει να εμπλουτίζει τα αποθέματα μέσω τεχνολογίας που βοηθά στην εξοικονόμηση νερού, ειδικά αυτού που χρησιμοποιείται για τη γεωργία. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα βοηθήσει το Ιράκ, που διασχίζεται από τους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, να περάσει την καλλιεργητική περίοδο του επόμενου καλοκαιριού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράκ βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με το Ιράν και την Τουρκία για θέματα που αφορούν στην προμήθεια νερού, καθώς υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία εν μέσω της κλιματικής αλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν, αφού διέκοψε μεγάλο μέρος της παροχής νερού που διοχετεύεται στο Ιράκ, συμφώνησε νωρίτερα φέτος να απελευθερώσει εκ νέου τη ροή του νερού από τον ποταμό Καρούν. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει επιτευχθεί κάποια ανάλογη συμφωνία με την Τουρκία.

«Το πρόβλημα του νερού είναι εξίσου επικίνδυνο με την αντιμετώπιση του ISIS, και έτσι η κυβέρνηση θεωρεί πολύ σοβαρή την επίλυση αυτού του προβλήματος», είπε ο Tιάμπ.

Οι μελλοντικοί πόλεμοι για το νερό

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το νερό θα είναι το επίδικο μελλοντικών πολέμων. Ο συνδυασμός ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή, την υπερεκμετάλλευση υδάτινων πόρων και πολιτικές επιλογές όπως η κατασκευή φραγμάτων (στην προσπάθεια των χωρών να απεξαρτηθούν από ορυκτά καύσιμα) σε κρίσιμα σημεία επηρεάζουν χώρες και περιοχές και διαμορφώνουν το έδαφος για συγκρούσεις. Η Τουρκία για παράδειγμα έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη δημιουργία 22 φραγμάτων και εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας στον Τίγρη και τον Ευφράτη. Μόνο που έτσι επηρεάζεται η ροή του νερού προς τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό

Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία