Περισσότερο από ότι προβλέπει το dot plot είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια η Federal Reserve, καθώς η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται, οδηγώντας σε ράλι τα κρατικά ομόλογα μικρότερης διάρκειας, σύμφωνα με την JPMorgan Asset Management. H εκτίμηση έγινε πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που εξέπληξε δυσάρεστα καθώς διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Δεκέμβριο.

«Αυτό που τιμολογεί η αγορά είναι τα επιτόκια να μειωθούν περίπου 1,5% και αυτό είναι πιθανώς μια λογικό βασικό σενάριο» εξηγεί  επικεφαλής του τμήματος επιτοκίων στο Λονδίνο, Σίμους Μακ Γκορέιν, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 2,9 τρισ. δολάρια. «Σε περίπτωση που τα οικονομικά αποτελέσματα είναι άσχημα θα μπορούσε η μείωση  να είναι, ξέρετε, αρκετά μεγαλύτερη», όπως εξηγεί στο Bloomberg.

Fed: Οι μειώσεις των επιτοκίων στην ατζέντα μεν, αβέβαιη η πορεία της νομισματικής πολιτικής δε

Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων επιλέγει να επενδύσει σε  πενταετή, επταετή και δεκαετή κρατικά ομόλογα, ενώ υποεπενδύει στα 30ετή ομόλογα, καθώς εκτιμά ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed θα προκαλέσουν απότομη κλίση της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ.

Αγορά και Federal Reserve έχουν διάσταση απόψεων για τη μείωση των επιτοκίων. Η Federal Reserve στην τελευταία συνεδρίαση της τον Δεκέμβριο του 2023  στην ανάλυση των οικονομικών προβλέψεων που υποβάλλουν κάθε τρίμηνο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, γνωστή ως dot plot, προβλέπει ότι τα επιτόκια θα μειωθούν κατά 75 μονάδες βάσης το 2024. Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα είναι μεγαλύτερη. Στις αρχές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα swap εποτοκίων, η τιμολόγηση των επενδυτών ήταν ότι η μείωση των επιτοκίων θα άγγιζε τις 160 μονάδες βάσης για να υποχωρήσει στις 140 αυτή την εβδομάδα.

Αυτή η απόκλιση έχει δημιουργήσει μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές το τελευταίο έτος και αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα πίσω από το εύρος των 180 μονάδων βάσης για την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων κατά τη διάρκεια του 2023. Πολλοί επενδυτές, μεταξύ των οποίων ο  Μακ Γκορέιν της JPMorgan Asset και η Eurizon SLJ Capital, προέβλεψαν πρόωρα το τέλος της σύσφιγξης της Fed το 2023. Ωστόσο η αμερικανική οικονομία που διέψευσε τις Κασσάνδες κι αποδείχτηκε πιο ισχυρή από το αναμενόμενο και φυσικά διέψευσε τις προβλέψεις των Μακ Γκορέιν και της Eurizon SLJ Capital.

Η μεγάλη έκπληξη

«Ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς και για άλλους το γεγονός ότι στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός μειώθηκε χωρίς σημαντική αδυναμία στην οικονομία που θα είχε προκαλέσει τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed» παραδέχτηκε ο Μακ Γκορέιν για την προηγούμενη πρόβλεψή του. «Για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους πιστεύαμε ότι θα βρισκόμασταν σε περιβάλλον ύφεσης και προφανώς δεν ήμασταν».

Κοιτάζοντας προς το 2024, «δεδομένης της προόδου που έχουμε δει σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών μέτρων πληθωρισμού, φαίνεται πολύ πιο πιθανό οι κεντρικές τράπεζες να μπορέσουν να επιστρέψουν στο στόχο», είπε.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς μπορεί να μειωθούν περίπου 50 μονάδες βάσης από το σημερινό τους επίπεδο σε περίπου 3,50% φέτος, καθώς η Fed χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική, εκτιμά.

Ο ίδιος συμβάλλει στην εποπτεία διαφόρων στρατηγικών του διαχειριστή κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένου του Global Government Bond Fund, το οποίο έχει αποδώσει 1,1% το τελευταίο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Βοηθά επίσης στη διαχείριση της στρατηγικής για τα κρατικά ομόλογα της ΕΕ που έχει  καταγράψει κέρδη 3,7% την ίδια περίοδο.

Το βασικό σενάριο της JPMorgan Asset για την αμερικανική οικονομία παραμένει μια ήπια προσγείωση, αλλά μια ύφεση δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, γεγονός που αποτελεί έναν επιτακτικό λόγο για την κατοχή κρατικών ομολόγων, τονίζει.

«Η πραγματική απόδοση 1% είναι το επίπεδο στο οποίο φτάνετε σε μια ύφεση», είπε. «Το πλεονέκτημα της κατοχής διάρκειας εδώ είναι ότι έχετε τουλάχιστον μια λογική πραγματική απόδοση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή