Το «ταβάνι» της τελευταίας δεκαετίας προσπαθεί να διαπεράσει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να αφήσει και τυπικά πίσω του μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του, αν και ουσιαστικά έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,52% στις 1.375,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 62,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,76% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.351,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 3,46% στις 1.191,71 μονάδες.

Τα συμβολικά ορόσημα

Φυσικά ο γενικός δείκτης βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες στα υψηλά της δεκαετίας, αλλά χρειάζεται ένα κλείσιμο πάνω από τις 1.369 μονάδες, όπου είχε κλείσει στις 18 Μαρτίου του 2014. Βέβαια, εκείνη την ημέρα βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στις 1.377 μονάδες, με τους επόμενους μήνες να ξεκινά το μεγάλο ταξίδι προς τα επίπεδα των 420 μονάδων. Εάν όμως ξεπεράσει σήμερα τα παραπάνω συμβολικά ορόσημα, το επόμενο είναι στις 1.388,11 μονάδες, ήτοι στα υψηλότερα από τις 10 Μαΐου του 2011.

Όπως επισημαίνουν οι εγχώριοι αναλυτές, όσο πλησιάζουμε στην στιγμή του placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς, τόσο το ενδιαφέρον θα παραμένει στον τραπεζικό κλάδο. Και όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, χωρίς τον τραπεζικό κλάδο, η αγορά δεν μπορεί να κάνει μεγάλες κινήσεις, πόσο μάλλον όταν δοκιμάζει πολυετή υψηλά και έχει δώσει σημαντικές αποδόσεις, αρκούντως ελκυστικές προς κατοχύρωση.

Βέβαια, υπάρχει ένας ακόμη αστερίσκος στην αξιολόγηση της κίνησης, καθώς η αγορά αναμένει ότι το ΧΑ θα μπει στη λίστα παρακολούθησης του MSCI το 2024 για πιθανή αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά το 2025 (η MSCI υποβάθμισε το ΧΑ σε καθεστώς αναδυόμενων αγορών στις 12 Ιουνίου 2013). Μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να παρέχει σημαντική στήριξη στην αγορά για περαιτέρω re-rating, το οποίο σαφώς θα είναι ανοδικό.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Alpha Bank και Aegean σημειώνουν άλμα 4,78% και 4,24% αντίστοιχα, με τη Eurobank να είναι στο +3,61% και τις Πειραιώς, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Motor Oil να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%.

Άνω του +1% κινούνται οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Autohellas, ΟΠΑΠ, Cenergy, Jumbo, ΕΛΧΑ, Quest, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή είναι η ΕΥΔΑΠ, ενώ η Coca Cola χάνει 0,04%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών