Σε επαναγορές μετοχών αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων προχωρούν αυτό το διάστημα πολλές εταιρείες κολοσσοί ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Από τεχνολογικούς ομίλους και πετρελαϊκές, τράπεζες, βιομηχανίες, μέχρι εταιρείες στον κλάδο της ψυχαγωγίας και των μεταφορών,  προχωρούν σε μαζικές αγορές μετοχών τους, με στόχο να ανεβάσουν την τιμή και να αυξήσουν τα κέρδη για τους μετόχους, που είναι και το τελικό ζητούμενο για αυτές.

Πρόκειται για εταιρείες όπως μεταξύ άλλων οι Meta (Facebook) Shell, BP, Mitsubishi, Deutsche Bank, Disney, Uber και πολλές άλλες ακόμη που ανακοινώνουν καθημερινά σχεδόν τέτοια πλάνα. Στις κινήσεις αυτές έχει συμβάλλει και το ράλι των αμερικανικών και ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε ιστορικά υψηλά, που δημιουργεί προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις μεσοπρόθεσμα.

Πλέον και μετά από ένα πολύ καλό 2023 για τους μετόχους, η συνολική αξία όλων των επαναγορών μετοχών που αναμένεται να ανακοινωθούν σε ετησιοποιημένη βάση αναμένεται να φτάσει τώρα ακόμη και το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σύμφωνα με νέες προβλέψεις της Deutsche Bank. Πρόκειται για τεράστιο ποσό που δείχνει τα επίπεδα ρευστότητας πολλών εταιρειών οι οποίες απολαμβάνουν ταυτόχρονα και υψηλά κέρδη.

Ηedge funds: Γιατί τα εγκαταλείπουν οι επενδυτές

Πληθωρισμός για τους καταναλωτές, μεγάλα κέρδη για τις εταιρείες

Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 στη Wall Streetέχουν ξεπεράσει το 23% σε διάστημα έτους. Μπορεί ο υψηλός πληθωρισμός να έχει πλήξει καίρια τα νοικοκυριά και να προβληματίζει κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις, αλλά οι μεγάλες εταιρείες φαίνεται ότι κολυμπούν στο χρήμα μετά τις αυξήσεις στις τιμές. Οι ανακοινώσεις για μεγάλα κέρδη και οι προβλέψεις για ακόμη περισσότερα κάνουν πολυεθνικούς ομίλους να συγκεντρώνουν μεγαλύτερη διαθέσιμη ρευστότητα την οποία και χρησιμοποιούν για να ανταμείψουν τους υπάρχοντες μετόχους και να προσελκύσουν νέους.

Ιστορικά, τα ποσά των επαναγορών ζαλίζουν ειδικά στο χώρο της τεχνολογίας όπου τα κέρδη και οι τζίροι έχουν εκτοξευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στα ύψη. Ο πίνακας που παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος είναι ενδεικτικός για τα τεράστια αυτά ποσά των επαναγορών στο χώρο της τεχνολογίας τα περασμένα έτη αλλά και το 2024, τα οποία αθροιστικά ξεπερνούν ακόμη και το ΑΕΠ πολλών ανεπτυγμένων οικονομιών.

Μοιράζουν χρήμα οι πετρελαϊκές

Ανάμεσα στους μεγάλους ωφελημένους από το ράλι των τιμών είναι και φέτος οι πετρελαϊκές. Εκτός από τα μεγάλα κέρδη που είχαν μέσα στο 2023 από τις σταθερά ανεβασμένες τιμές του πετρελαίου, οι εταιρείες αυτές έχουν κι έναν ακόμη λόγο να ακολουθούν την πρακτική αυτή. Θέλουν να δελεάσουν, να κρατήσουν και να αυξήσουν τους επενδυτές τους σε μια περίοδο που αυξάνεται συνεχώς η αβεβαιότητα για το συγκεκριμένο κλάδο λόγω της τροφής της πράσινης ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 2023 οι πέντε κολοσσοί BP, Chevron, Exxon Mobil, Shell και TotalEnergies επέστρεψαν στους μετόχους πάνω από 110 δις δολάρια σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Χρυσωρυχεία οι εταιρείες τεχνολογίας

Από τις μεγαλύτερες επαναγορές μετοχών κάνουν οι τεχνολογικές εταιρείες, ειδικά στις ΗΠΑ όπου είναι εισηγμένες οι μεγαλύτερες. Με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 1,7 τρισ. και φτάνει έως και τα 3 τρισ. δολάρια για εταιρείες όπως οι Apple, Microsoft, Amazon, Google και πολύ μεγάλα κέρδη, οι εταιρείες αυτές βρίσκονται στην καλύτερη θέση να εκμεταλλευτούν τη ρευστότητά τους για να δώσουν περισσότερα στους μετόχους και να προσελκύσουν νέους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή