Ως επικεφαλής του αμερικανικού έθνους από το 1993 έως το 2001, ο Μπιλ Κλίντον προέδρευσε κατά την διάρκεια της μακρύτερης περιόδου οικονομικής ανάπτυξης σε καιρό ειρήνης στην αμερικανική ιστορία. Το μελανό σημείο που προκάλεσε έκπληξη ήταν η σχέση που διατηρούσε στα 50 του χρόνια με μια 22χρονη ασκούμενη του Λευκού Οίκου, τη Μόνικα Λεβίνσκι. Οι σεξουαλικές συνευρέσεις τους και τα… αποτελέσματά τους αποκαλύφθηκαν το 1998 με τρόπο εξευτελιστικό για το γυναικείο φύλο, σε τέτοιο βαθμό που σε σημερινές συνθήκες θα αποτελούσε μια ιδιάζουσα υπόθεση #metoo.

«Η ιδέα ότι έφερα μεγαλύτερη ευθύνη και ότι οι συνέπειες ήταν πολύ χειρότερες για μένα απ’ ό,τι για τον πιο ισχυρό άνδρα στον κόσμο… ήταν και είναι παράλογη», επεσήμανε τον περασμένο Οκτώβριο στο «The Daily Show» η 50χρονη σήμερα Λεβίνσκι, η οποία έχει αναγεννηθεί από τις στάχτες της και λειτουργεί ως προστάτιδα των αδικημένων.

ΗΠΑ: Αυτές είναι οι δέκα πλουσιότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες της Αμερικής

Απόλυτα λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως έχει χαρακτηριστεί ως «η πιο ντροπιασμένη κοπέλα που έζησε ποτέ», ο «ασθενής μηδέν», όπως αποκάλυψε η ίδια στους Times, της «ασθένειας» του διαδικτύου να δημοσιοποιεί όλες τις ιστορίες και να εξευτελίζει προσωπικότητες – κοινώς της διαδικτυακής παρενόχλησης. Και επίσης είναι η γυναίκα που άντεξε αρκετά, υποστήριξε τον εαυτό της και επανήλθε δυναμικά.

Αυτό το μπλε φόρεμα

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, η ιστορία της ζωής της Λεβίνσκι δεν αφορά τη σχέση της με τους άνδρες, αλλά την προσέγγισή της με τις γυναίκες. Στη δεκαετία του 1990 ίσως το πιο οδυνηρό μέρος της δοκιμασίας της ήταν οι γυναίκες που συμμετείχαν στην περιφρόνηση και την εγκατάλειψη μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου με τον Κλίντον. Τώρα, για πολλές γυναίκες κάθε γενιάς, και ίσως κυρίως για τις νέες, έχει γίνει ηγέτης της αντίστασης.

Το 1998 μια εθνική δημοσκόπηση που αναφέρθηκε στους New York Times έδειξε ότι μόνο το 5% των Αμερικανών είχε θετική άποψη για τη Λεβίνσκι, και πολύ λίγες από αυτές ήταν γυναίκες. Κατά τη διάρκεια του σκανδάλου η αφοσίωση των γυναικών στον Κλίντον αυξήθηκε στην πραγματικότητα: δημοσκόπηση του CNN/Gallup το 1998 έδειξε ότι η υποστήριξή του από τις γυναίκες αυξήθηκε κατά δύο μονάδες.

Αντίθετα, η Λεβίνσκι ήταν η κακιά της ιστορίας στα μάτια των γυναικών. Μια δημοσκόπηση του Pew Research Center διαπίστωσε ότι λάμβανε σταθερά υψηλότερες βαθμολογίες εύνοιας από τους άνδρες: μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 ετών, μόνο το 15% των γυναικών είχαν καλή γνώμη για εκείνη, σε σύγκριση με το διπλάσιο ποσοστό μεταξύ των ανδρών της ίδιας ηλικίας.

Ο παρίας

Το 2000 η Λεβίνσκι χρειαζόταν απεγνωσμένα χρήματα. Τα δικαστικά της έξοδα υπολογίζονταν σε 1,5 εκατομμύριο δολάρια, και προσπαθούσε να ξεπληρώσει τα χρέη της πουλώντας μια σειρά από υφασμάτινες τσάντες τύπου boho των 100 δολαρίων, τις οποίες χλεύαζε η βιομηχανία της μόδας. Εκ των υστέρων, δεδομένου ότι οι νεαρές γυναίκες είχαν -ηθικά- αποκόψει τη Λεβίνσκι, μια σειρά αξεσουάρ δεν ήταν η καλύτερη ιδέα.

Όπως έγραψαν οι New York Times κατά την παρουσίαση των τσαντών, καθώς η γυναίκα ήταν παρίας, «κανείς δεν παρακαλούσε να συμμετάσχει σε ένα project της Μόνικα Λεβίνσκι». Εμφανίστηκε χωρίς συνοδεία, έβαλε ένα γενναίο πρόσωπο στην καθιερωμένη μέχρι τότε γελοιοποίηση κάθε προσπάθειάς της, με τη New York Post να σχολιάζει την εμφάνιση και τη σωματική της διάπλαση. Το brand και η εταιρεία της, η The Real Monica Inc, μετατόπισε κάποιες μετοχές, πολλές από τις οποίες αγοράστηκαν ως in-jokes. Μόλις το σκάνδαλο ξεθώριασε, η μάρκα δεν ενδιέφερε πλέον κανέναν και η ίδια η Λεβίνσκι αποσύρθηκε για περισσότερο από μια δεκαετία.

Προσωπική ηρωίδα

Όλα αυτά φυσικά ανήκουν στο παρελθόν. Η άλλοτε παρίας και κατηγορουμένη, αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο της εταιρείας ρούχων Reformation που παρουσιάζει τη σειρά ρούχων της σε συνεργασία με την καμπάνια κατά της αποχής από την εκλογική διαδικασία «get out the vote».

Όπως διευκρινίζουν οι Times, η Λόρεν Κοέν, επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος της Reformation, ήθελε πραγματικά να συνεργαστεί με την Λεβίνσκι γιατί είναι μια φιγούρα που πολλές γυναίκες είχαν ανακαλύψει ή ξαναβρεί ως προσωπική ηρωίδα, της οποίας και μόνο η αναφορά έρχεται φορτισμένη με κοινωνικό και προσωπικό ηθικό απολογισμό.

Οι πενηντάρηδες αναλογίζονται τώρα τους νεότερους εαυτούς τους που παρακολουθούσαν τον συκοφαντικό διασυρμό μιας συνομηλίκου τους και δεν έκαναν τίποτα – ή συμμετείχαν. Οι έφηβοι και οι εικοσάρηδες συναντούν εκ νέου τη Λεβίνσκι ως την προστάτιδα των νεαρών γυναικών των οποίων οι ζωές καταστράφηκαν τυχαία από άνδρες που είχαν εξουσία.

Αυτή η αποκατάσταση ξεκίνησε με την ομιλία της Λεβίνσκι Lewinsky στο Ted το 2015 με θέμα «The Price of Shame», τα πρώτα λόγια που μπόρεσε να ξεστομίσει δημοσίως ύστερα από δέκα χρόνια σιωπής.

Αναγέννηση και διεκδίκηση

«Ήρθε η ώρα να σταματήσω να περιφέρομαι στο παρελθόν μου», είπε η Λεβίνσκι στην ομιλία της στο Ted. «Ώρα να σταματήσω να ζω μια ζωή γεμάτη δυσφήμιση».

Και το έπραξε. Η Reformation έχει λανσάρει τη Monica Crossbody, μια κομψή, κλασική δερμάτινη τσάντα με τιμή 448 λίρες. Δεν υπάρχει κανένα φάντασμα της κεντημένης υφασμάτινης tote του 2000 που βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα», αφού η τσάντα αυτή είναι αδύνατο να… λερωθεί. Σε έναν ανεκδιήγητο αυτοσαρκασμό, η τσάντα φέρει οδηγίες φροντίδας «spot clean».

Πώς λοιπόν αναστήθηκε; Είναι σημαντικό να σημειωθεί πόσο εκκεντρική είναι η Λεβίνσκι στο να επιστρέφει για περισσότερα. Αυτό δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να γίνει. Υπάρχει ένα αρχετυπικό στοιχείο σε αυτή την ιστορία που πηγαίνει πίσω στην αρχή των ιστοριών, είτε πρόκειται για μύθους είτε για παραμύθια, και η ίδια η Λεβίνσκι, στις στήλες της για το Vanity Fair, μιλάει συχνά σαν να λέει παραμύθια.

Το διαδίκτυο και το #metoo

Κατά τα άλλα, παρέμεινε οδυνηρά απομονωμένη, μέχρι τη σύγκρουση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του κινήματος #MeToo λίγα χρόνια μετά τον 21ο αιώνα. Πριν από αυτό λάμβανε υποστήριξη μόνο μέσω κάποιων γραμμάτων που είχε λάβει.

Το διαδίκτυο έπαιξε το ρόλο του στην καταστροφή της Λεβίνσκι, αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ένα είδος «σωτήρα» γι’ αυτήν και «εκατομμύρια γυναίκες σήμερα», όπως είπε, την παρακολουθούν και μπόρεσαν όλες μαζί να ενωθούν.

Μέσω της ομιλίας της Ted στο YouTube ή των 1,1 εκατομμυρίων ακολούθων της στο Twitter, έχει βρει το δικό της δίκτυο, μια φρέσκια οπτική για τον καταναγκασμό της εξουσίας και μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Έχει επίσης δουλέψει για να αποκαταστήσει τον εαυτό της από το σώμα της που τιμωρήθηκε τόσο βάναυσα.

Η Λεβίνσκι αντέδρασε μετακομίζοντας στο Λονδίνο και κερδίζοντας μια θέση για να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχολογία στο London School of Economics. Όταν ανέβηκε στη σκηνή στην τελετή αποφοίτησης το 2007, το ακροατήριο των φοιτητών ξέσπασε σε αυθόρμητα χειροκροτήματα. Αργότερα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, έζησε στο West Village , και έγινε ευπρόσδεκτη ως κατά προτεραιότητα προσκεκλημένη στην κοινωνία του Μανχάταν.

Ήταν ένα επίτευγμα ξεχωριστό από όλα όσα είχαν προηγηθεί. Έκτοτε έχει προωθήσει σκοπούς κατά του εκφοβισμού και έχει γράψει στοχαστικά για το τι συνέβη το 1998, πώς «το δικό μου τραύμα ήταν ένας μικρόκοσμος ενός μεγαλύτερου, εθνικού τραύματος. Τόσο κλινικά όσο και παρατηρησιακά, κάτι θεμελιώδες άλλαξε στην κοινωνία μας το 1998… το σκάνδαλο αυτό είναι σαν να άλλαξε σιγά σιγά το πολιτισμικό μας DNA».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive