Πρόστιμο 1,46 εκατ. στερλινών για «σοβαρές παρατυπίες» αναφορικά με τον έλεγχο της M&C Saatchi, επέβαλε στην KPMG η ρυθμιστική αρχή λογιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (Financial Reporting Council). Η  διαφημιστική M&C Saatchi επλήγη από λογιστικό σκάνδαλο το 2019.

Το Financial Reporting Council επέβαλε το πρόστιμο στην εταιρεία των «Big Four», καθώς δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ελέγχου κατά την επανεξέταση των λογαριασμών της M&C Saatchi από την αρχή έως τον Δεκέμβριο του 2018.

«Ο έλεγχος της KPMG δεν πληρούσε τα απαιτούμενα πρότυπα ποιότητας από πολλές απόψεις που ισοδυναμούν με σοβαρές ελεγκτικές αποτυχίες και παραβιάσεις των προτύπων ελέγχου», σχολίασε η Claudia Mortimore, αναπληρώτρια εκτελεστική σύμβουλος στο FRC.

Η αποκάλυψη λογιστικών λαθών ανάγκασε την M&C Saatchi να προσαρμόσει τα ονομαστικά της κέρδη προ φόρων κατά £14 εκατ. και τα εκ του νόμου κέρδη προ φόρων κατά συνολικά £28,1 εκατ. για το 2018 και τα προηγούμενα έτη.

Τα σκάνδαλα των Big Four

H υπόθεση της KPMG αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των σκανδάλων και λανθασμένων βημάτων στρατηγικής, που καταδεικνύουν τις σημαντικές ελλείψεις στο μοντέλο διακυβέρνησης των τεσσάρων μεγάλων λογιστικών και συμβουλευτικών εταιρειών και οδηγούν σε επανεξέταση του τρόπου λογοδοσίας τους.

Η συζήτηση σχετικά με τη διακυβέρνηση των Big Four, οι οποίες απασχολούν συνολικά 1,5 εκατ. εργαζόμενους και ελέγχουν τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει καθυστερήσει λόγω πολλών συναπτών ετών «μεθυστικής ανάπτυξης» σύμφωνα με τη Laura Empson, καθηγήτρια που ειδικεύεται στη διαχείριση των εταιρειών επαγγελματικών υπηρεσιών στο Bayes Business School του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

«Η σημερινή διακυβέρνηση των Big Four περιλαμβάνει τις χειρότερες πτυχές της διακυβέρνησης των εταιρικών σχέσεων και τις χειρότερες πτυχές της εταιρικής διακυβέρνησης», είχε τονίσει προσφάτως η ίδια στους Financial Times.

Πώς λειτουργούν οι Big Four

Οι εταιρείες των Big Four λειτουργούν ως παγκόσμια δίκτυα εταιρειών τοπικής ιδιοκτησίας, γεγονός που τις καθιστά αρκετά διαφορετικές από τις πολυεθνικές εισηγμένες εταιρείες, όπου τα διοικητικά συμβούλια έχουν σημαντική επιρροή.

Συχνά η διοίκηση εποπτεύεται από ένα διοικητικό συμβούλιο που αποτελείται από μακροχρόνιους εταίρους από διαφορετικά τμήματα της εταιρείας, το οποίο έχει την ευθύνη του διορισμού του διευθύνοντος συμβούλου ή του ανώτερου εταίρου και κάποιο ρόλο στην έγκριση της στρατηγικής. Οι επικριτές επισημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο ακόμη και οι μακροχρόνιοι εταίροι οφείλουν την εργασία τους εν όλω ή εν μέρει στον διευθύνοντα σύμβουλο.

Αυτό, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, αποκαλύφθηκε στην καυστική έκθεση για την κουλτούρα της PwC στην Αυστραλία, όπου ένας εταίρος της PwC χρησιμοποίησε μυστικά που είχε συλλέξει εργαζόμενος ως σύμβουλος για την κυβέρνηση για να βοηθήσει στη δημιουργία υπηρεσιών φορολογικού σχεδιασμού για πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας. Η έκθεση ανέφερε ότι η δομή διακυβέρνησης δημιούργησε μια ατμόσφαιρα «κλαμπ» που έδινε υπερβολική εξουσία στον διευθύνοντα σύμβουλο. Σε απάντηση, η PwC Australia δήλωσε ότι θα ενισχύσει το διοικητικό συμβούλιο που επιβλέπει τη διοίκηση και θα φέρει τουλάχιστον τρία ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου ενός ως προέδρου.

Αποκλίνουσες απόψεις

Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν αποκλίνουσες απόψεις για το πώς θα πρέπει να διοικούνται οι Big Four. Στην Ευρώπη, ορισμένες χώρες έχουν επιβάλει τη δημιουργία εποπτικών συμβουλίων και τον διορισμό τουλάχιστον ορισμένων ανεξάρτητων μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς συνέστησε για πρώτη φορά την εισαγωγή ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών εκτός της εταιρείας το 2010 για εταιρείες που ελέγχουν 20 ή περισσότερες εισηγμένες.

Ο πιο πρόσφατος κώδικας διακυβέρνησης των ελεγκτικών εταιρειών της ρυθμιστικής αρχής, ο οποίος λειτουργεί στη βάση «συμμόρφωση ή εξήγηση», συνιστά στις μεγαλύτερες εταιρείες να διαθέτουν τουλάχιστον τρία ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη που αποτελούν την πλειοψηφία σε ένα εποπτικό όργανο το οποίο επιβλέπει «θέματα δημοσίου συμφέροντος».

Οι Big Four καλούνται να αποκτήσουν ξεχωριστό ελεγκτικό συμβούλιο με πλειοψηφία μη εκτελεστικών στελεχών που θα επιβλέπει την ποιότητα του ελέγχου και τις δραστηριότητες των ελεγκτικών τους βραχιόνων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή