Σα να μην έχουν τέλος μοιάζουν τα εμπόδια τα εμπόδια που ανακύπτουν για τον κινεζικό brand γρήγορης μόδας Shein στον δρόμο προς το χρηματιστήριο.

Η επωνυμία μόδας με έδρα τη Σιγκαπούρη αντιμετωπίζει μια σειρά ρυθμιστικών πιέσεων το τελευταίο διάστημα, καθώς ανταγωνιστές και νομοθέτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προσπαθούν να φρενάρουν την επέκτασή της.

Η Shein αντιμετωπίζει εδώ και καιρό επικρίσεις για το γεγονός ότι η αλματώδης ανάπτυξή της βασιζόταν σε φτηνές απομιμήσεις σχεδίων άλλων δημιουργών ή και εταιρειών.

ΗΠΑ: Θα καταφέρουν να βάλουν φρένο στην επέλαση των Temu και Shein;

Ο διαδικτυακός λιανοπωλητής ωστόσο έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι επενδύει σημαντικά σε συστήματα για τον εντοπισμό παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων στην εφοδιαστική του αλυσίδα.

Ωστόσο, η επιμονή των ισχυρισμών για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις αναδεικνύουν έναν κίνδυνο για τους δυνητικούς επενδυτές, την στιγμή που επιδιώκει την είσοδό της στη χρηματιστηριακή αγορά.

Λίγες μόλις ημέρες αφότου μια ομάδα αμερικανών νομοθετών κινητοποιήθηκε για να ενισχύσει το φορολογικό κενό που επέτρεπε στη Shein να εισάγει τα ρούχα της σε μειωμένη, ο κολοσσός της fast fashion αντιμετωπίζει τώρα αντιδράσεις από ανταγωνιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο και πολιτικούς με περιβαλλοντική αντίληψη στη Γαλλία, όπως γράφει το Fortune.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία εξετάζει την επιβολή δασμού 50% και οι βρετανοί λιανοπωλητές ζητούν να κλείσει το φορολογικό «παραθυράκι».

Η κινεζική εταιρεία λιανικής Shein προκάλεσε πονοκέφαλο στα επιτελεία επιχειρήσεων στη Βρετανία,  την περασμένη εβδομάδα, όταν έγινε γνωστό ότι θα μπορούσε μπει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μέσω μιας μεγάλης δημόσιας εγγραφής.

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι από εδώ και πέρα δεν θα είναι περίπατος για τη fast-fashion μάρκα και ήδη οι επιτελείς της έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι θα βρει την ίδια αντίσταση στην Ευρώπη με αυτή που αντιμετώπισε στις ΗΠΑ.

Ο περιβαλλοντικός φόρος της Γαλλίας

Χθες Δευτέρα, μέλη του κοινοβουλίου (βουλευτές) από το κυβερνών κόμμα της Γαλλίας πρότειναν ένα νέο νομοσχέδιο που προβλέπει δασμό για τα εισαγόμενα ενδύματα ύψους 10 ευρώ ή έως και 50% της τιμής του προϊόντος σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της παραγωγής τους και η μεταφορά τους με πλοία.

Η Shein όχι απλώς φωτογραφίζεται, αλλά αναφέρεται συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο, με τους νομοθέτες να επισημαίνουν ότι ο λιανοπωλητής βγάζει 7.200 νέα μοντέλα ενδυμάτων την ημέρα και έχει διαθέσει 470.000 διαφορετικά είδη στους αγοραστές.

«Αυτή η εξέλιξη του κλάδου της ένδυσης προς την εφήμερη μόδα, συνδυάζοντας αυξημένους όγκους και χαμηλές τιμές, επηρεάζει τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών δημιουργώντας αγοραστικές παρορμήσεις και συνεχή ανάγκη για ανανέωση, η οποία δεν είναι χωρίς περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες», αναφέρει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το Reuters.

Οι κυβερνήσεις στρέφουν όλο και πιο εντατικά την προσοχή τους στη βιομηχανία ένδυσης καθώς προσπαθούν να πετύχουν καθαρούς μηδενικούς περιβαλλοντικούς στόχους, με την κίνηση της Γαλλίας να επηρεάζει και τους ανταγωνιστές της Shein.

Αλλά για τον κινεζικό γίγαντα της μόδας, με έδρα τη Σιγκαπούρη, έχει μια μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς βρίσκεται στην αναζήτηση μιας μεγάλης δημόσιας εγγραφής.

Η δημοτικότητα

Η Shein έχει εκτοξευθεί σε δημοτικότητα χάρη στα εξαιρετικά φθηνά προϊόντα της, τα οποία κάνουν θραύση στους Gen Z, παρά τις πολυσυζητημένες βλαβερές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την εργασία.

Ως ιδιωτική εταιρεία, κρατάει κλειστά τα χαρτιά της σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα της, ωστόσο, ο Jamie Salter, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος μιας από τους βασικούς συνεργάτες λιανικής της Shein, της Authentic Brands Group, είπε ότι τα έσοδα της εταιρείας ήταν «πολύ περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια» ετησίως.

Εάν αυτό ισχύει, πρόκειται για μεγαλύτερο νούμερο από τις ετήσιες πωλήσεις της ανταγωνιστικής της H&M της ταχείας μόδας.

Ωστόσο, ως λιανοπωλητής που ιδρύθηκε από την Κίνα και το όνομά του έχει συνδεθεί με περιβαλλοντικά και ηθικά αμφισβητούμενες πρακτικές fast-fashion, η άνοδος της Shein δεν ήρθε χωρίς διαμάχες, εγείροντας ερωτήματα σε τομείς που κυμαίνονται από την ασφάλεια έως τα εργασιακά δικαιώματα και προκαλώντας αμφιβολίες για το πόσο γρήγορα μπορεί να μπει στο χρηματιστήριο.

Όπως και οι νομοθέτες στις ΗΠΑ, μια ομάδα λιανοπωλητών στη Βρετανία καλεί την κυβέρνηση να κλείσει ένα φορολογικό κενό που επιτρέπει στη Shein να αποφεύγει τους δασμούς στέλνοντας μικρότερα δέματα απευθείας σε πελάτες από την Κίνα, κάνοντας λόγο για άνισο ανταγωνισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση