Πίεση στην Temu, στην Shein και την AliExpress ασκούν οι Αμερικανοί νομοθέτες εξαιτίας ενός μικρού παραθύρου στη νομοθεσία που τους επιτρέπει να κρατούν τις τιμές τους χαμηλές.

Σε επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή, οι γερουσιαστές Σέροντ Μπράουν και Ρικ Σκοτ κάλεσαν την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές της εξουσίες για να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις αποστολές με όχημα την Section 321, τη διάταξη που δημιουργήθηκε για προστασία από το παράνομο εμπόριο.

Shein: Φλερτάρει με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Την ίδια στιγμή όμως όπως αποκαλύπτει το Business Insider, η διάταξη επιτρέπει στους εισαγωγείς να αποφεύγουν την καταβολή δασμών και φόρων για αποστολές που προορίζονται για μεμονωμένους καταναλωτές και έχουν συνολική αξία μικρότερη από 800 δολάρια. Το παραθυράκι de minimis χρησιμοποιείται συχνά από εταιρείες όπως η Temu και η Shein, οι οποίες είναι γνωστές για την πώληση φθηνών προϊόντων απευθείας από κατασκευαστές στην Κίνα.

Η κατηγορία

Στην επιστολή των Μπράουν και Σκοτ υποστηρίζεται ότι οι αποστολές de minimis «διευκολύνουν την εισαγωγή παράνομων προϊόντων, αγαθών που παράγονται με καταναγκαστική εργασία και άλλου λαθρεμπορίου σε βάρος των αμερικανών κατασκευαστών, των εργαζομένων και των κοινοτήτων».

«Η έλλειψη επιθεώρησης των μικρών δεμάτων που εισέρχονται στη χώρα μας από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) προκαλεί δυσανάλογη εφαρμογή δασμών στις αμερικανικές επιχειρήσεις και συμβάλλει στην κρίση της φαιντανύλης – του συνθετικού οπιοειδούς ναρκωτικού που σκοτώνει Αμερικανούς», συνεχίζει η επιστολή. «Οι Αμερικανοί αξίζουν μια καλύτερη πολιτική που κλείνει αυτό το κραυγαλέο και επικίνδυνο κενό και επαναφέρει τις βασικές τελωνειακές αρχές για μια συντριπτική ποσότητα δεμάτων και αγαθών που εισέρχονται στη χώρα».

Οι δύο γερουσιαστές παραπέμπουν σε στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία το 2023 κατασχέθηκαν περισσότερες από 27.000 λίβρες φαιντανύλης. Θα μπορούσαν να εισέρχονται περισσότερα μέσω μη επιθεωρούμενων δεμάτων που αποστέλλονται μέσω de minimis, υποστηρίζουν.

Ο αντίλογος

Τον Ιανουάριο, ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Temu και της Shein δήλωσαν ότι δεν βασίστηκαν στο de minimis για να αναπτυχθούν και ότι θα υποστήριζαν τις μεταρρυθμίσεις της διάταξης αν ήταν δίκαιες.

Μια ενδιάμεση έκθεση του 2023 από την Επιτροπή Επιλογής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ανέφερε ότι η Temu και η Shein «πιθανότατα» αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 30% όλων των αποστολών που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ βάσει της διάταξης de minimis. Πρόσθεσε ότι σχεδόν το 50% όλων των αποστολών de minimis προς τις ΗΠΑ προέρχεται από την Κίνα.

Η ναυτιλιακή εταιρεία συμβούλων ShipMatrix εκτιμά ότι η Temu και η Shein αποστέλλουν καθημερινά περισσότερα από ένα εκατομμύριο δέματα στις ΗΠΑ.

Ορισμένοι αμερικανοί λιανοπωλητές και εμπορικοί όμιλοι, εξάλλου, έχουν αντιταχθεί στο de minimis από την ανησυχία ότι η διάταξη πλήττει την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται τις εταιρείες που αποστέλλουν φθηνά προϊόντα από την Κίνα. Πολλοί λιανοπωλητές κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό και στη συνέχεια τα αποστέλλουν στις ΗΠΑ σε μεγάλες ποσότητες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διάταξη de minimis τόσο εύκολα όσο η Shein και η Temu.

Ο Μπράουν και ο Σκοτ δεν είναι οι μόνοι νομοθέτες των ΗΠΑ που τάσσονται υπέρ της αλλαγής, καθώς οι Temu και Shein κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο. Τον περασμένο Ιούνιο παρουσιάστηκαν στο Κογκρέσο δύο νομοσχέδια με στόχο τη μεταρρύθμιση του de minimis.

Η εφημερίδα The Information ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ πιέζουν ώστε η Temu να καταχωριστεί ως παραβάτης του νόμου περί πρόληψης της αναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων, κάτι που ουσιαστικά θα απαγόρευε στην εταιρεία να εισάγει αγαθά στις ΗΠΑ. Θα ήταν η πρώτη αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου που θα καταγραφόταν ως τέτοια, σύμφωνα με το The Information.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή