Δίχως εκπλήξεις ήταν η χθεσινή εμφάνιση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση για τον καθορισμό της πολιτικής, χωρίς επίσης να υπάρξουν και σαφείς οδηγίες για το πότε μπορεί να αλλάξει η στάση. Ωστόσο, η Societe Generale στέκεται σε ένα ζήτημα που τέθηκε από την Λαγκάρντ, θεωρώντας μάλιστα ότι δεν έχουν υπολογιστεί σωστά οι αντιδράσεις.

Όπως εξηγεί η γαλλική τράπεζα, ενώ τονίζονται συχνά οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό που προκύπτουν από την αγορά εργασίας, η Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί επίσης περισσότερα στοιχεία ότι οι επιχειρήσεις απορροφούν το υψηλό μισθολογικό κόστος στα περιθώρια κέρδους τους. Η ίδια επιβεβαίωσε ότι αυτό συμβαίνει, αλλά αυτά τα δεδομένα επίσης να υστερούν. Έτσι, θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία.

Λαγκάρντ: Θα διατηρήσουμε υψηλά τα επιτόκια για όσο χρειαστεί

Ουσιαστικά, η τιμολογιακή ισχύς των εταιρειών (και η συνολική ζήτηση) έχει εκπλήξει έως και ανοδικά τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας δύσκολο να πειστεί κανείς ότι οι εταιρείες θα απορροφήσουν όλο το τρέχον κόστος στα περιθώρια κέρδους τους, εκτιμά η Societe Generale. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν πιστεύουμε ότι υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της ζήτησης, που απορρέουν από την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, τις επενδυτικές ανάγκες των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της εξωτερικής ζήτησης, εξηγεί η γαλλική τράπεζα, αναδεικνύοντας το «λάθος» της επικεφαλής της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχει… εμπιστοσύνη

Στα υπόλοιπα θέματα που έθιξε η Λαγκάρντ, η η Societe Generale ανέδειξε ότι αναφέρθηκε ότι υπάρχουν κάποιες ευνοϊκές τάσεις πληθωρισμού (κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας), αλλά ανεπαρκής ακόμη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σταθερά στον στόχο. Η ΕΚΤ θα έχει καλύτερη εικόνα των στοιχείων κατά τη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

Κατά την εκτίμηση της η Societe Generale, η έμφαση στον Ιούνιο και ο μεγαλύτερος πλούτος δεδομένων αντί του απαραίτητου περιεχομένου αυτών των δεδομένων κινδυνεύει να υπονομεύσει το μήνυμα της εξάρτησης από τα δεδομένα. Στην πραγματικότητα, οι προβλέψεις του προσωπικού αναθεώρησαν και πάλι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος για φέτος στο 4,4%, μια τάση που πρέπει να σπάσει για να πιστέψουμε ότι τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν με ασφάλεια, εκτιμά η γαλλική τράπεζα.

Οι νέες προβλέψεις έχουν ένα στοιχείο… ευσεβούς πόθου

Έτσι, δεν υπήρχαν σημαντικές εκπλήξεις στις νέες προβλέψεις του προσωπικού όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, τον μετρούμενο πληθωρισμό ή τον πυρήνα του πληθωρισμού, αναφέρει η Societe Generale. Αυτές είναι πλέον σύμφωνες με τις δικές της προβλέψεις, αν και δηλώνει πιο απαισιόδοξη για την ανάπτυξη και τον πυρήνα του πληθωρισμού το 2025.

Η πρόβλεψη για το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος για το 2024 αυξήθηκε και πάλι, στο 4,4%, λόγω ασθενέστερης παραγωγικότητας, αλλά πιο εκπληκτικές ήταν οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω για 2025-26. Αυτό προϋποθέτει μια μάλλον ισχυρή αναζωογόνηση της αύξησης της παραγωγικότητας το επόμενο έτος (1,2%), κάτι που η Societe Generale αμφιβάλλει ότι θα γίνει, και ασθενέστερη αύξηση των μισθών το 2026.

Συνολικά, η Societe Generale εξακολουθεί να βλέπει ανοδικούς κινδύνους να κυριαρχούν βραχυπρόθεσμα, κάτι που μπορεί να μην καθυστερήσει τη μείωση του Ιουνίου, αλλά σίγουρα θα την έκανε πολύ λιγότερο σίγουρη. Επιπλέον, αυτό ενισχύει την αβεβαιότητα σχετικά με τη διαδρομή μείωσης των επιτοκίων.

Έχοντας αυτό κατά νου, η Societe Generale πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος η ΕΚΤ να τονίζει υπερβολικά την κατεύθυνση της διαδρομής των δεδομένων και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων παρά τις απαραίτητες επιπτώσεις των δεδομένων και το επίπεδο αύξησης του κόστους εργασίας που εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Η εστίαση στο τελευταίο σε μια αγορά που τώρα αναμένει σταθερά μια μείωση τον Ιούνιο θα μπορούσε να είναι προβληματική, καταλήγει η Societe Generale.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή