Διατηρώντας τη στάση «όποιος καεί στον χυλό…» η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί περισσότερα στοιχεία μέχρι να πειστεί ότι ο πληθωρισμός δεν θα φουντώσει ξανά, παρά το γεγονός ότι τα πρόσφατα στοιχεία για το μισθολογικό κόστος στην ζώνη του ευρώ «είναι καθησυχαστικά».

«Οι μισθοί του τέταρτου τριμήνου είναι προφανώς ενθαρρυντικοί», είπε σε δημοσιογράφους στη Γάνδη του Βελγίου την Παρασκευή. «Το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι πιο σίγουρο ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού που παρατηρούμε θα είναι βιώσιμη και θα μας οδηγήσει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Η ΕΚΤ «πλήρωσε το μάρμαρο» της νομισματικής της πολιτικής-Ζημιές ύψους 1,3 δισ. ευρώ

Τα στοιχεία των αμοιβών της ζώνης του ευρώ που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η αύξηση των μισθών του τέταρτου τριμήνου επιβραδύνθηκε στο 4,5% — κατευνάζοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.

Με το βλέμμα στους μισθούς

«Υπάρχουν πολλοί τομείς και εργαζόμενοι που καλύπτονται από διαπραγματεύσεις που θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2024», είπε. «Πιστεύω ότι αυτοί οι αριθμοί – ειδικά αν συνεχίσουν να είναι ενθαρρυντικοί – θα είναι σημαντικοί για εμάς να αξιολογήσουμε το μέλλον προκειμένου να είμαστε απολύτως βέβαιοι».

Ερωτηθείσα εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια πριν από την Federal Reserve, η Λαγκάρντ τόνισε την ανεξαρτησία του ιδρύματός της.

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη», είπε. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε από τα δεδομένα και να είμαστε ανεξάρτητοι στην αξιολόγηση που κάνουμε και στην πολιτική απόφαση που εγκρίνουμε», υπογράμμισε.

Η ΕΚΤ διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ από τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνεχώς σπρώχνει προς τα πίσω τις συζητήσεις για μείωση επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των μισθών είναι ακόμη πολύ γρήγορη για να ακούγεται ξεκάθαρα ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει την περιοριστική της πολιτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]