Η οικονομικά προσιτή στέγαση είναι πρόβλημα στις ΗΠΑ και η βοήθεια με αυτά τα κόστη θα μπορούσε να είναι το «καρότο» που χρειάζονται οι εταιρείες για να επαναφέρουν τους υπαλλήλους στο γραφείο.

Σε μια έρευνα 1.020 εργοδοτών και εργαζομένων σχετικά με τα προνόμια γραφείου, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ασφαλίσεων JW Surety Bonds και δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο, το 47% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να επιστρέψει στο γραφείο με αντάλλαγμα επιδόματα στέγασης. Επιπλέον, το 69% δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμο να αλλάξει δουλειά ή καριέρα για επιδόματα στέγασης από τον εργοδότη.

Στεγαστική κρίση: Οι πολυκατοικίες στις ΗΠΑ μεγαλώνουν και ψηλώνουν

Αυτό συμβαίνει καθώς περισσότερες εταιρείες θεσπίζουν υποχρέωση επιστροφής στο γραφείο. Ορισμένοι υπάλληλοι παραιτήθηκαν αντί να επιστρέψουν. Τώρα, ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την αρωγή στέγασης προς όφελός τους.

Σε ένδειξη ότι η στεγαστική βοήθεια θα ήταν ισχυρό κίνητρο, το 43% είπε ότι θα δεχόταν μικρότερο χρόνο διακοπών με αντάλλαγμα τέτοια βοήθεια και το 30% είπε ότι θα προτιμούσε τη στεγαστική βοήθεια από αύξηση του μισθού.

Η βοήθεια στέγασης θα μπορούσε να αλλάξει το εργασιακό τοπίο

Ο Ρικάρντο Ροντρίγκεζ, μέλος της δημιουργικής ομάδας της JW Surety Bonds, πιστεύει ότι η στεγαστική βοήθεια μπορεί να γίνει σημαντική δύναμη στην αγορά εργασίας την επόμενη δεκαετία.

«Καθώς το κόστος στέγασης εκτινάσσεται στα ύψη, αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ξεκάθαρα μια τάση αύξησης των παροχών στέγασης από μεριάς εργοδοτών», δήλωσε ο Ροντρίγκεζ στο Business Insider. «Ένα έντονο ενδιαφέρον για επιδόματα στέγασης από πλευράς εργοδότη θα μπορούσε ενδεχομένως να επαναπροσδιορίσει τις προσδοκίες των εργαζομένων για τα παραδοσιακά πακέτα αποδοχών τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια».

Ο Έντουαρντ Γκλέιζερ, οικονομολόγος του Χάρβαρντ, και ο Άτα Τάρκι, ο ιδρυτής της εταιρείας στελέχωσης ECA Partners, έγραψαν στο Harvard Business Review πέρυσι ότι οι εταιρείες που θέλουν να μειώσουν τον αριθμό των απομακρυσμένων εργαζομένων τους θα πρέπει να εξετάσουν τη βοήθεια στέγασης.

Τόνισαν ότι το κόστος ζωής σε μια περιοχή επηρεάζει ήδη τους μισθούς και υποστήριξαν ότι περισσότερες εταιρείες θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτά τα έξοδα των υπαλλήλους τους, προσφέροντας επιδοτήσεις ενοικίων ή στεγαστικών δανείων, παρέχοντας στέγαση ή συνεργαζόμενοι με κοινότητες για την κατασκευή πιο προσιτών κατοικιών .

Η στεγαστική βοήθεια μπορεί να αποφέρει και άλλα οφέλη για τις εταιρείες

Στην έρευνα της JW Surety Bonds, το 25% των εργοδοτών που απάντησαν είπαν ότι σκέφτονται να προσθέσουν επιδόματα στέγασης εργαζομένων το 2024, με μέσο ποσό $6.200  ανά εργαζόμενο. Επιπλέον, περίπου το 70% όσων σχεδιάζουν να προσθέσουν επίδομα στέγασης δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιηθεί για να προσελκύσει τους εργαζόμενους πίσω στο γραφείο.

Ωστόσο, οι αυξημένες παρουσίες μπορεί να μην είναι το μόνο όφελος για τις εταιρείες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 77% όσων λάμβαναν ήδη επιδόματα στέγασης από εργοδότες ανέφεραν υψηλή ικανοποίηση μεό την εργασία, σε σύγκριση με το 60% για όσους δεν είχαν τη βοήθεια.

Ορισμένες μεγάλες εταιρείες προσθέτουν ήδη στεγαστική βοήθεια ως κίνητρο

Μια έκθεση του Φεβρουαρίου από την εταιρεία ακινήτων Zillow διαπίστωσε ότι οι αγοραστές κατοικιών πρέπει να βγάζουν τουλάχιστον $106.000 ετησίως για να αντέξουν οικονομικά ένα σπίτι στην τρέχουσα αγορά. Τον Ιανουάριο του 2020, οι άνθρωποι έπρεπε να βγάζουν, αντίστοιχα, περίπου $59.000.

Καθώς πολλοί Αμερικανοί παλεύουν να αντέξουν οικονομικά τη στέγαση, η στεγαστική βοήθεια των εργοδοτών θα μπορούσε να είναι πιο ελκυστική από ορισμένα παραδοσιακά κίνητρα.

Η εταιρεία κατασκευών σηράγγων Boring του Ίλον Μασκ, αποκάλυψε σχέδια για την κατασκευή συγκροτήματος 110 κατοικιών για υπαλλήλους στο Όστιν. Τα σπίτια αναμένεται να προσφερθούν για μίσθωση με προοπτική ιδιοκτησίας, σε τιμές χαμηλότερες από τιμές αγοράς.

Μια εταιρεία που ήδη προσφέρει βοήθεια είναι η εταιρεία επεξεργασίας τροφίμων JBS Foods και ξοδεύει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια με τα έξοδα στέγασης σε οκτώ πόλεις των ΗΠΑ. Η εταιρεία διαθέτει πολυκατοικίες για ενοικίαση από εργαζομένους σε ορισμένες κοινότητες. Σε άλλες, διαπραγματεύεται καλύτερες τιμές στέγασης ή όρους δανεισμού για λογαριασμό των εργαζομένων.

Κάποιοι γίνονται πιο δημιουργικοί

Μια δημοσκόπηση της Washington Post-Ipsos σε 1.148 εργαζομένους πλήρους και μερικής απασχόλησης διαπίστωσε ότι ο μεγαλύτερος λόγος που οι άνθρωποι ήθελαν να εργάζονται από το σπίτι ήταν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, με 48% να το ονομάζουν ως τον κύριο παράγοντα.

Η εταιρεία λογισμικού Oracle ανοίγει συγκρότημα 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Νάσβιλ, που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως το 2026 και δεσμεύτηκε να ξοδέψει 175 εκατομμύρια δολάρια για βελτιώσεις στις υποδομές της πόλης.

Ο Μπόμπι Ρολφ, πρώην επίτροπος του Τμήματος Οικονομικής και Κοινοτικής Ανάπτυξης του Τενεσί που επέβλεπε τις διαπραγματεύσεις με την Oracle, είπε στο CNBC τον Δεκέμβριο ότι η Oracle ήθελε τους υπαλλήλους σε απόσταση 15 λεπτών από το γραφείο.

Αν και το σχέδιο της Oracle δεν βοηθά άμεσα με το κόστος στέγασης, θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπαλλήλους να εξοικονομήσουν χρήματα για το φυσικό αέριο, να ελευθερώσουν προσωπικό χρόνο και να μειώσουν την ανάγκη για όχημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive