Μικρότερη από τη συνηθισμένη θέση σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα διατηρεί μια από τις σημαντικότερες εταιρείες ομολογιακών κεφαλαίων, η Pimco, η οποία διαχειρίζεται 1,9 τρισ. δολάρια. Η εταιρεία δείχνει προτίμηση στο χρέος χωρών όπως η Βρετανία και ο Καναδάς, καθώς εκτιμά ότι πληθωριστικές πιέσεις θα οδηγήσουν την Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια πιο αργά από ό,τι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

O επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σταθερού εισοδήματος παγκοσμίως, Άντριου Μπαλς, μιλώντας στους Financial Times είπε ότι η επιβράδυνση των οικονομιών συμβάλλει στην υποχώρηση του πληθωρισμού με πιο γοργό ρυθμό σε σχέση με τις ΗΠΑ. «Εκτός των ΗΠΑ βλέπουμε περισσότερες ενδείξεις διόρθωσης του πληθωρισμού» είπε χαρακτηριστικά. «Νομίζω ότι βλέπετε την ισορροπία των κινδύνων στο ότι η Fed θα προχωρήσει πιο αργά στη μείωση των επιτοκίων από ό,τι έχει τιμολογηθεί, αλλά εκτός των ΗΠΑ υπάρχει η πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες να μειώσουν περισσότερο από ό,τι έχει τιμολογηθεί».

ΗΠΑ: Αντιμέτωπες με κρίση «τύπου Λιζ Τρας»

Επιλέγει ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας οικονομιών πλην ΗΠΑ, που είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής, και κατέχει μικρότερο ποσοστό από τον δείκτη αναφοράς σε αμερικανικά ομόλογα. Οι αγορές αναμένουν τρεις μειώσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης από την Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) και τέσσερις -πιθανόν- από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα αμερικανικά ομόλογα

Οι μετρήσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το πρώτο δίμηνο έδειξαν ότι κινήθηκε με πιο γοργό ρυθμό από ότι ανέμεναν οι αναλυτές. Ωστόσο ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ,  στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου είπε  οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν αισθάνονται ότι αλλάζει η πορεία επιβράδυνσης του πληθωρισμού, απλά δεν είναι γραμμική η αποκλιμάκωση. Οι προβλέψεις τους παραμένουν για μείωση επιτοκίων κατά 0,75% το 2024.

Ο Μπαλς επισήμανε ότι ενώ οι βασικές  προσδοκίες του για τον πληθωρισμό και τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed ήταν παρόμοιες με τη συναίνεση της αγοράς, βλέπει  ωστόσο «τους κινδύνους προς την κατεύθυνση της ισχυρότερης δραστηριότητας και του επίμονου πληθωρισμού.»

Προειδοποίησε επίσης ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά σχεδόν δύο τρίτα την επόμενη δεκαετία στα 2,6 τρισ. δολάρια θα ωθήσει πιθανώς προς τα πάνω τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων.

Το δεκαετές κόστος δανεισμού των ΗΠΑ αυξήθηκε στο 4,2% από 3,9% στις αρχές του έτους, αλλά παραμένει πολύ κάτω από το ανώτατο επίπεδο άνω του 5% που είχε σκαρφαλώσει τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι αγορές ανησυχούσαν για μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα κυβερνητικά σχέδια δανεισμού.

«Μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτό θα συμβεί ξανά», επισημαίνει αναφερόμενος στην άνοδο των αποδόσεων το περασμένο φθινόπωρο.

«Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί δεν φαίνεται να ανησυχούν για το επίπεδο του δημοσιονομικού ελλείμματος . Φαίνεται όντως πιθανό ότι χωρίς να συμβεί κάτι συναρπαστικό, όπως η κρίση του Ηνωμένου Βασιλείου με τα ομόλογα του 2022 θα μπορούσατε να έχετε μια αργή ώθηση προς υψηλότερα term premia».

Η βρετανική γοητεία

Εξήγησε ότι τα μέρη που προτιμά να έχει έκθεση σε ομόλογα που είναι πιο ευαίσθητα στις μεταβολές των επιτοκίων είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς. Τον Δεκέμβριο οι FT ανέφεραν ότι ο επικεφαλής των επενδύσεων της Pimco πίστευε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδύνευε από μια σοβαρή οικονομική ύφεση και ότι είχε πραγματοποιήσει μεγαλύτερα από το συνηθισμένο στοιχήματα σε βρετανικά ομόλογα.

Την περασμένη εβδομάδα η BoE διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, όπως αναμενόταν ευρέως. Ωστόσο, σε μια έκπληξη για τις αγορές, οι δύο πιο «γερακίσιοι» εισηγητές των επιτοκίων στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής συμφώνησαν με την πλειοψηφία και ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων, ενώ ένα μέλος ψήφισε υπέρ της μείωσης.

Ο διοικητής της BoE Άντριου Μπέιλι δήλωσε στους FT την περασμένη εβδομάδα ότι οι αγορές έχουν δίκιο να αναμένουν περισσότερες από μία μειώσεις επιτοκίων φέτος και ότι είναι όλο και πιο σίγουρος ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο.

Ο Μπαλς εξήγησε ότι τα κεφάλαιά του έχουν μεγαλύτερη από το κανονικό θέση σε βρετανικά ομόλογα και ότι δεν ανησυχεί για μια πιθανή έξαρση του δανεισμού ενόψει των γενικών εκλογών. Αντίθετα, το 2019 προειδοποίησε ότι μια μετεκλογική κραιπάλη δανεισμού που υποσχέθηκαν όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα θα μπορούσε να προσθέσει πίεση στις τιμές.

“Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές θα έχουν πολύ παρόμοια δημοσιονομική πολιτική και στο περιβάλλον μετά την [πρώην πρωθυπουργό] Liz Truss τείνουμε να περιμένουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πολύ ορθόδοξο όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική”, είπε, αναφερόμενος στην κρίση των ομολόγων του 2022 που προκλήθηκε από την εξαγγελθείσα μείωση των φόρων κατά 45 δισ. στερλίνες χωρίς χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης