Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια χρονομέτρηση καθώς το λιώσιμο των στρωμάτων πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική επιβραδύνει την περιστροφή της Γης, λέει η τελευταία έρευνα.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει τις επιπτώσεις, μετρώντας τις αλλαγές στο πεδίο βαρύτητας της Γης, οι οποίες έχουν καταγραφεί από δορυφόρους από το 1976.

Επειδή η ταχύτητα περιστροφής της Γης δεν είναι σταθερή και δεν ευθυγραμμίζεται με τα ρολόγια από τότε που ο κόσμος υιοθέτησε τη συντονισμένη παγκόσμια ώρα —ή UTC— στη δεκαετία του 1960, προστίθεται περιοδικά ένα επιπλέον δευτερόλεπτο. Αυτό είναι γνωστό ως «εμβόλιμο δευτερόλεπτο».

Πιο πρόσφατα, οι διακυμάνσεις στον πυρήνα της Γης είχαν οδηγήσει στην ταχύτερη περιστροφή της Γης, με αποτέλεσμα αρκετοί επιστήμονες να εισηγούνται αντί να προστεθεί ένα δευτερόλεπτο, θα ήταν απαραίτητο για πρώτη φορά να αφαιρεθεί λίγος χρόνος, έως το 2026.

Γιατί η ζέστη είναι ένας «σιωπηλός δολοφόνος»

Ωστόσο, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, το λιώσιμο του πολικού πάγου μπορεί να έχει εξουδετερώσει αυτή την τάση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση της προσαρμογής μέχρι το 2029.

Αυτή η προσαρμογή θα είχε συμβεί τρία χρόνια νωρίτερα, κατέληξε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature , εάν η κλιματική αλλαγή δεν επιβράδυνε την περιστροφή του πλανήτη .

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει προχωρήσει σε σημείο που οι επιπτώσεις της φαίνονται στο πόσο γρήγορα περιστρέφεται ολόκληρη η Γη», δήλωσε ο Ντάνκαν Άγκνιου, καθηγητής γεωφυσικής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Αλλαγές στην ταχύτητα

Όταν οι πάγοι λιώνουν στους πόλους ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας, το νερό ρέει στους ωκεανούς, ανακατανέμοντας τη μάζα σε όλη τη γη και πιο μακριά από τον άξονα περιστροφής. Όταν περισσότερη μάζα βρίσκεται πιο κοντά στον ισημερινό, η ταχύτητα περιστροφής επιβραδύνεται. Αντίθετα, όταν η μάζα κινείται προς τους πόλους επιταχύνεται.

Υπάρχουν κι άλλες γεωφυσικές διεργασίες που συμβάλλουν στην αλλαγή της ταχύτητας περιστροφής. Το πιο σημαντικό είναι η παλιρροιακή τριβή – η αντίσταση που υπάρχει μεταξύ του πυθμένα του ωκεανού και του κινούμενου νερού, η οποία επιβραδύνει την περιστροφή.

Από την άλλη πλευρά, οι νέοι παγετώνες, όπου η γη ανεβαίνει αφού προηγουμένως είχε περιοριστεί λόγω του βάρους των στρωμάτων πάγου και οι αλλαγές των ρευμάτων στον λιωμένο πυρήνα της Γης λόγω της σταδιακής ψύξης του, συμβάλλουν στην αύξηση της ταχύτητας.

Επιμήκυνση

Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της μία φορά την ημέρα, αλλά οι ημέρες ποικίλλουν σε μήκος έως και ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Εάν το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας λιώσει τελείως, προηγούμενες έρευνες έχουν προτείνει ότι μια μέρα θα επιμηκύνονταν κατά 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Ενώ η κλίμακα αυτών των αλλαγών φαίνεται μικρή ημερησίως, αποτελούν ένδειξη των τεράστιων γεωλογικών αλλαγών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

«Για να αλλάξει ο ρυθμός περιστροφής της Γης έστω και κατά ένα μικρό ποσό απαιτούνται τεράστιες ποσότητες μάζας για να κινηθούν σε σχέση με αυτή ολόκληρου του πλανήτη», δήλωσε στους FT, ο Chris Hughes, καθηγητής επιστήμης της στάθμης της θάλασσας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ: «Είναι ένα πολύ σαφές μέτρο ότι πραγματικά σημαντικές αλλαγές συμβαίνουν στον πλανήτη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη