
«Καλώ τους μεγάλους ιθύνοντες, τις ενεργειακές εταιρείες και τους κατασκευαστές ηλιακών πάρκων … να καταφύγουν μαζικά σε πάνελ «Made in France», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ κατα την επισκέψή του σε ένα ηλιακό πάρκο στη νότια Γαλλία εξοπλισμένο με πάνελ από τη Μαλαισία.
Ο Λε Μερ δήλωσε ότι η προτίμηση των γαλλικής κατασκευής ηλιακών προϊόντων έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους είναι ο στόχος του «ηλιακού συμφώνου» της Γαλλίας, μιας νέας πρωτοβουλίας για την αναζωογόνηση ενος τομέα που μαραζώνει από τον έντονα επιδοτούμενο κινεζικό ανταγωνισμό.
Κομισιόν: Έρευνα για ξένες επιδοτήσεις στον κλάδο ηλιακής ενέργειας
Η πρωτοβουλία τεχνικά ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να αγοράζουν ευρωπαϊκά πάνελ, αλλά ο Λε Μερ ήταν σαφής: Θέλει η Γαλλία να έρθει πρώτη.
Οι προτροπές του Λε Μερ μπορεί να προσκρούσουν στους κανόνες της ΕΕ. Κατ’ αρχήν, η ΕΕ απαγορεύει μέτρα που ευνοούν τις επιχειρήσεις μιας χώρας έναντι μιας άλλης για δημόσιες συμβάσεις.
Η κίνηση αυτή έρχεται επίσης λίγο μετά την οριστικοποίηση από την ΕΕ του νόμου για την καθαρή μηδενική βιομηχανία (NZIA), ο οποίος ενθαρρύνει έμμεσα τις χώρες της ΕΕ να αγοράζουν ευρωπαϊκούς ηλιακούς συλλέκτες, κάτι που επιθυμούσε η Γαλλία.
Η Γαλλία θέλει να παράγει το 40% των ηλιακών συλλεκτών που χρησιμοποιεί τοπικά, δήλωσε ο Λε Μερ , παρουσιάζοντάς το ως στόχο της NZIA. Ωστόσο, ο νόμος της ΕΕ έθεσε στόχους παραγωγής για ολόκληρο το μπλοκ, όχι για μεμονωμένες χώρες.
Η Γαλλία παρέχει επίσης κρατική ενίσχυση σε διάφορα ηλιακά έργα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών πιστώσεων ύψους έως και 200 εκατ. ευρώ για δύο εργοστάσια ηλιακών πάνελ. Και χαλαρώνει τους κανόνες για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε αγροτικές εκτάσεις.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έρευνα για την κινεζικής ιδιοκτησίας εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας στη Ρουμανία για υποτιθέμενες παράνομες επιδοτήσεις.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια