Ερυθρά Θάλασσα: Νέο χτύπημα των Χούτι σε πλοίο

Τι ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey

Ερυθρά Θάλασσα: Νέο χτύπημα των Χούτι σε πλοίο

Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έλαβε πληροφορίες σχετικά με ένα σκάφος το οποίο στοχοποιήθηκε περίπου 61 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Χοντέιντα της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι αντάρτες Χούτι που στηρίζονται υλικά από το Ιράν, πραγματοποιούν επιθέσεις στη ναυτιλιακή οδό στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τον Οκτώβριο του 2023 έχοντας επιτύχει πολλά και σημαντικά πλήγματα σε πλοίο, ενώ πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αποφασίσει να εκτρέψουν τα δρομολόγια των πλοίων της περιμετρικά της Αφρικής αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο και το κόστος των ταξιδιών των εμπορευμάτων.

Ερυθρά Θάλασσα: Νέα επίθεση των Χούτι σε εμπορικό πλοίο που υπέστη ζημιές

Αναστολή δρομολογίων εμπορικών πλοίων

Οι υεμενίτες αντάρτες, προσκείμενοι στο Ιράν, εξαπολύουν από τα μέσα Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Λένε πως βάζουν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ και συμμάχους του, ιδίως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τα δρομολόγια των πλοίων τους στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από την οποία διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% ως 15% του παγκόσμιου εμπορίου.

Κλιμάκωση επιθέσεων

Παρότι, για να αντιμετωπιστούν οι Χούθι, οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, συγκρότησαν τον Δεκέμβριο πολυεθνικό συνασπισμό για να «προστατεύσουν» την ελευθερία της ναυσιπλοΐας· παρότι αυτόν τον μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέπτυξε δική της ναυτική δύναμη, την αποστολή Ασπίδες·

Παρότι οι αμερικανικές και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει επανειλημμένα θέσεις των Χούθι από τον Ιανουάριο, οι αντάρτες όχι μόνο δεν σταματούν, αλλά διαμυνύουν πως θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις.

OT Originals

Περισσότερα από Ποντοπόρος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο