Μέχρι στιγμής φέτος, η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, όπως μετράται από τον S&P 500, έχει επιστρέψει περίπου 10% – κέρδη ενός μέσου έτους σε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες, σύμφωνα με το CNBC.

Μετά από κάθε άνοδο του πρώτου τριμήνου, δύο μάρκες παρατηρητών της αγοράς τείνουν να εμφανίζονται στα πρωτοσέλιδα: εκείνοι που πιστεύουν ότι οι μετοχές μπορούν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν και εκείνοι που προειδοποιούν ότι μια φούσκα μπορεί να είναι έτοιμη να σκάσει.

Οι τελευταίες φήμες από το τελευταίο στρατόπεδο έχουν επισημάνει ότι οι μετοχές φαίνονται υπερτιμημένες με τα πρότυπα κανενός άλλου από τον Warren Buffett. Ο λεγόμενος δείκτης Buffett συγκρίνει τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς (τιμές μετοχών επί εκκρεμείς μετοχές) όλων των μετοχών των ΗΠΑ με την τριμηνιαία παραγωγή της οικονομίας των ΗΠΑ.

Τα πράγματα βρίσκονται σε φυσιολογικό έδαφος εάν η συνολική αξία του δείκτη Wilshire 5000 (ο οποίος μετρά τη συνολική αγορά) είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με την τελευταία τριμηνιαία εκτίμηση του ΑΕΠ. Εάν οι μετοχές βρίσκονται περίπου στο 70% του ΑΕΠ, λέγεται ότι είναι υποτιμημένες. Οι μετοχές που διαπραγματεύονται σε περίπου διπλάσιο μέγεθος από το μέγεθος της οικονομίας θεωρούνται σημαντική κόκκινη σημαία.

Μέχρι πρόσφατα, η αναλογία είναι περίπου 190% – το υψηλότερο ποσοστό σε δύο χρόνια. Το ημερολογιακό έτος 2022, την τελευταία φορά που οι μετοχές διαπραγματεύτηκαν σε αυτό το έδαφος, ο S&P 500 υποχώρησε 18%.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να προετοιμαστούμε για αντίκτυπο; Όχι ακόμα, λέει η Liz Young, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη SoFi.

«Αν συγκρίνουμε μια φούσκα με τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όχι, αυτό δεν είναι φούσκα», λέει. «Είμαστε σε εκτεταμένες αποτιμήσεις, αλλά δεν είμαστε εξωφρενικοί, δεν είμαστε εκτός διαγραμμάτων».

Η φούσκα

Μείνετε στις αγορές αρκετό καιρό και τελικά θα δείτε μια φούσκα να σκάει. Αυτό συμβαίνει όταν οι επενδυτές ανεβάζουν την τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου στο σημείο όπου οι αποτιμήσεις αποδεσμεύονται από τους ιστορικούς κανόνες και τα υποκείμενα θεμελιώδη στοιχεία. Όταν όλοι συνειδητοποιούν ότι έχουν ξεπεράσει τα σκι τους, αρχίζουν να παίρνουν κέρδη, οι τιμές πέφτουν, ο πανικός μπαίνει και το περιουσιακό στοιχείο πέφτει γρήγορα σε αξία.

Ο αγαπημένος δείκτης του Buffett είναι ένα φως που αναβοσβήνει στους επενδυτές ότι οι μετοχές βρίσκονται σε ασταθές έδαφος σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα. Αλλά ψάξτε τι οδηγεί τις μετοχές και θα διαπιστώσετε ότι η τρέχουσα πορεία δεν είναι απλώς προϊόν του ενθουσιασμού των επενδυτών.

Πάνε καλά τα κέρδη, πάνε καλά και οι μετοχές

“Το ράλι της αγοράς μετοχών που έχουμε δει μέχρι στιγμής οφείλεται στην αύξηση των κερδών”, λέει ο Gargi Chaudhuri, επικεφαλής επενδύσεων και στρατηγικής χαρτοφυλακίου της BlackRock στην Αμερική. “Εάν δεν λάμβανε χώρα αυτή η αύξηση των κερδών, ίσως να ήμουν πιο ανοιχτός στην αναγνώριση της έννοιας της φούσκας”.

Εν ολίγοις, οι μετοχές πηγαίνουν καλά επειδή οι υποκείμενες εταιρείες τους – ιδιαίτερα οι μεγάλες, υψηλής ποιότητας εταιρείες τεχνολογίας – ενισχύουν τα κέρδη τους.

«Τα πιο κερδοφόρα ονόματα τα πάνε πολύ καλά. Δεν είναι κερδοσκοπικές», λέει ο Chaudhuri. “Το γεγονός ότι η αύξηση των κερδών συνεχίζει να είναι αυτό που τροφοδοτεί τις αποδόσεις είναι αρκετά παρήγορο για μένα και θα πρέπει να είναι και για τους επενδυτές”.

Οι ρωγμές στην βιτρίνα

Από πολλές απόψεις, η εικόνα για την οικονομία είναι επίσης ρόδινη.

“Η αύξηση του ΑΕΠ παραμένει ισχυρή, ο καταναλωτής συνεχίζει να ξοδεύει και η αύξηση των κερδών ήταν υγιής και πάνω από τις προσδοκίες”, λέει ο Young. «Η αγορά εργασίας έχει παραμείνει ισχυρή και ο πληθωρισμός έχει ίσως σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει επανέλθει εντελώς ακόμα. Νομίζω ότι αυτή είναι η θεμελιώδης περίπτωση ταύρου».

Παρ ‘όλα αυτά, βλέπει κάποιες ρωγμές στην οικονομική πρόσοψη. Ενώ οι παραπάνω παράγοντες δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται στη μέση ενός ανοδικού κύκλου, ο Young λέει ότι άλλοι δείκτες την κάνουν να φαίνεται ότι είναι πιο κοντά στο τέλος.

Η μεγαλύτερη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων και η αξιοσημείωτη άνοδος των τιμών του χρυσού φαίνεται να δείχνουν ότι ορισμένοι θύλακες επενδυτών χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία, για παράδειγμα.

Η Fed εκτελεί έναν δύσκολο περίπατο σε τεντωμένο σχοινί καθώς σχεδιάζει να μειώσει τα επιτόκια φέτος χωρίς να προκαλέσει ανησυχίες για τον πληθωρισμό, λέει ο Young.

«Επιστρέψτε σε οποιαδήποτε ύφεση ή οικονομική ανάκληση και θα βρείτε πρωτοσέλιδα σχετικά με την ομαλή προσγείωση της Fed», λέει.

Οι προοπτικές της χρηματιστηριακής αγοράς της Chaudhuri για το υπόλοιπο του έτους είναι πιο ανοδικές, αλλά λέει ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να αναμένουν ανοδική απόδοση τους επόμενους εννέα μήνες.

«Έχουμε δει αρκετές εβδομάδες απίστευτης απόδοσης. Μπορούμε να έχουμε στιγμές και περιόδους στις αγορές μετοχών όπου θα έχουμε μια υποχώρηση; Απολύτως», λέει. «Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να πω ότι είναι πάνω και πάνω και πάνω από εδώ».

Ωστόσο, ο Chaudhuri λέει ότι τα διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια μετοχών θα συνεχίσουν να επωφελούνται από την αύξηση των εταιρικών κερδών και της οικονομικής παραγωγής των ΗΠΑ. Με τα επιτόκια να αναμένεται να παραμείνουν σχετικά υψηλά, οι επενδυτές θα ήταν σοφό να επικεντρωθούν σε εξαιρετικά κερδοφόρες εταιρείες με μικρό χρέος, προσθέτει.

«Τα ονόματα που τα πάνε καλά είναι τα ονόματα που είναι οι πιο ποιοτικές, πιο κερδοφόρες εταιρείες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή