Υψηλότερα κέρδη από ό,τι αρχικά αναμενόταν, πρόκειται να αποκομίσουν φέτος οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, καθώς καθίσταται πλέον πιο πιθανό ότι η Federal Reserve θα κάνει μόνο μέτριες μειώσεις στα επιτόκια αναφοράς.

Τα τελευταία δύο χρόνια, μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan Chase, η Bank of America, η Citigroup και η Wells Fargo χρέωναν περισσότερα για δάνεια, με τη Fed να ανεβάζει τα επιτόκια, χωρίς να μετακυλίει πλήρως την αύξηση στους καταθέτες.

Οι τράπεζες είχαν προειδοποιήσει τους επενδυτές τον Ιανουάριο ότι αυτά τα κέρδη από τον δανεισμό – τα λεγόμενα καθαρά έσοδα από τόκους – θα μειωθούν το 2024 με την πρόβλεψη, υπό το πρίσμα πολλών και γενναίων μειώσεων στα  επιτόκια.

Αμερικανικές τράπεζες: Το ειδικό τέλος για το DIF και τα προβληματικά δάνεια έπληξαν την κερδοφορία τους

Ωστόσο, οι προοπτικές για τις μεγάλες τράπεζες έχουν βελτιωθεί με την αγορά να ποντάρει πλέον σε δύο ή τρεις μειώσεις από τη Fed κατά τη διάρκεια του 2024, από έξι μειώσεις προηγουμένως .

Αναλυτές μάλιστα, εκτιμούν ότι κάποιες τράπεζες μπορούν να αρχίσουν να σκιαγραφούν αυτήν την καλύτερη προοπτική στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα.

«Οι λιγότερες μειώσεις επιτοκίων σημαίνουν ότι αναμένουμε ότι οι τράπεζες είναι πιθανό να έχουν καλύτερες προοπτικές για τα καθαρά έσοδα από τόκους για ολόκληρο το έτος 2024 από ό,τι τον Ιανουάριο», αναφέρει στους Financial Times, η Betsy Graseck, αναλύτρια της Morgan Stanley.

Η JPMorgan, η Citi και η Wells θα ανακοινώσουν τα κέρδη τους την Παρασκευή 12 Απριλίου. Η Goldman Sachs δημοσιεύει τα αποτελέσματα στις 15 Απριλίου, ενώ η Morgan Stanley και η BofA  μία ημέρα αργότερα.

Μικτά αποτελέσματα

Παρά τις καλύτερες προοπτικές για τα καθαρά έσοδα από τόκους, κατά μέσο όρο και στις έξι τράπεζες, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα καθαρά έσοδα για τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 θα μειωθούν περίπου κατά 14%, σύμφωνα με στοιχεία συναίνεσης που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Τα κέρδη ενδέχεται να πληγούν από πρόσθετες χρεώσεις ως μέρος του σχεδίου της Federal Deposit Insurance Corporation για ανάκτηση ζημιών που σχετίζονται με τη διάσωση της Silicon Valley Bank και Signature Bank πέρυσι, οι περισσότερες από τις οποίες πληρώθηκαν το 2023.

Καθώς το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί, οι τράπεζες αυξάνουν σταθερά το ποσό των μετρητών που έχουν διαθέσει για να καλύψουν πιθανές ζημίες. Οι αναλυτές αναμένουν ότι επιβαρύνσεις – απώλειες από δάνεια που χαρακτηρίζονται ως μη ανακτήσιμα – το πρώτο τρίμηνο θα εκτιναχθούν σε περίπου 6,7 δισ. δολάρια συλλογικά στις JPMorgan, BofA, Citi και Wells, από 3,85 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η άνοδος των ζημιών είναι διαχειρίσιμη.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η JPMorgan , η Goldman, η Morgan Stanley, η Citigroup και η BofA θα αναφέρουν συλλογικά περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από συναλλαγές για το πρώτο τρίμηνο του 2024, μειωμένα κατά περίπου 6% και τα χαμηλότερα για την αρχή του έτους από το 2020, σύμφωνα με συναινετικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Ισχυρή περίοδος

Η αρχή του έτους είναι συνήθως μια ισχυρή περίοδος για τις συναλλαγές των τραπεζών με πελάτες που επιστρέφουν τον Ιανουάριο και αναλαμβάνουν νέα οικονομικά στοιχήματα, αλλά οι αγορές δεν έχουν μεγάλο μέρος της φρενίτιδας των τελευταίων ετών.

«Όλοι περίμεναν να ομαλοποιηθεί η [εμπορική δραστηριότητα]. Και φαίνεται ότι παίρνουμε μερικά από αυτά», δήλωσε ο Scott Siefers, τραπεζικός αναλυτής στην Piper Sandler.

Τα αυξημένα κέρδη συναλλαγών γύρω από σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά γεγονότα – όπως προγράμματα τόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που πλήττει τις αγορές εμπορευμάτων και οι αλλαγές στις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας που τονώνουν τις μακροοικονομικές συναλλαγές – έχουν τα τελευταία χρόνια τονώσει τους δανειστές σε μια εποχή που τα έσοδα της επενδυτικής τραπεζικής έχουν υποστεί απότομη πτώση στη δραστηριότητα συναλλαγών.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα εν λόγω έσοδα θα αυξηθούν το πρώτο τρίμηνο από τα χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου έτους, με τη δραστηριότητα στις συγχωνεύσεις και εξαγορές και τις αναδοχές στις κεφαλαιαγορές να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ο αριθμός των εξαγορών αξίας τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων υπερδιπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο. Αν και οι επενδυτικές τράπεζες δεν θα κερδίσουν τις πλήρεις προμήθειες τους από τις συμφωνίες μέχρι να κλείσουν.

«Τα έσοδα [από την επενδυτική τραπεζική] θα εξακολουθούν να είναι πιο αδύναμα», δήλωσε ο Chris Kotowski, τραπεζικός αναλυτής στην Oppenheimer. «Αλλά το γεγονός ότι οι ανακοινωθείσες συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι μια καλή ένδειξη ότι θα πρέπει να δείτε μια αύξηση των εσόδων αργότερα μέσα στο έτος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή