Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται μηχανικοί και δήμαρχοι για τα ύψη των κτιρίων. Σήμερα λάδι… στη φωτιά έριξε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Γιώργος Στασινός, ο οποίος απέστειλε εξώδικο στους δημάρχους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου διότι έδωσαν εντολή στις πολεοδομίες να μην εκδίδουν οικοδομικές άδειες με χρήση των bonus δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ – 4067/2012) έως την έκδοση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Είχε προηγηθεί χθες δημόσια παρέμβαση του ΤΕΕ υπέρ των κινήτρων του ΝΟΚ, ζητώντας «εφαρμογή της νομιμότητας από τους δήμους».

Τι λέει η ΚΕΔΕ

Σε υψηλούς τόνους απάντησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η οποία μιλά για «μία πρωτοφανή και απρόκλητη επίθεση σε βάρος δημάρχων, οι οποίοι υπερασπίζονται το συνταγματικό τους δικαίωμα να προστατεύσουν τη φυσιογνωμία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών τους». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «δεν θα διαπραγματευτούμε με καμία συνδικαλιστική ηγεσία ή επαγγελματική συντεχνία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της Αυτοδιοίκησης να έχει ρόλο και λόγο για το πώς θα αναπτύσσονται οι πόλεις μας, για το πώς θα τις θωρακίσουμε από τις απειλές της κλιματικής κρίσης, με ποιον τρόπο θα κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρο Κυρίζογλου «αποτελεί συνταγματική ευθύνη της αυτοδιοίκησης η προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεών μας».

Στασινός (ΤΕΕ): 18 αλήθειες και ψέματα για τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

Το ζήτημα της συνταγματικότητας των άρθρων του ΝΟΚ, δυνάμει των οποίων χορηγούνται κίνητρα προσαύξησης του επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων, έχει παραπεμφθεί, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, όπου και εκκρεμεί. Σε κάθε περίπτωση, οι δικαστές του Ε΄ Τμήματος έκριναν αντισυνταγματικά τα συγκεκριμένα ευεργετήματα σε επιπλέον δόμηση του ΝΟΚ, επί προσφυγής του δήμου Αλίμου.

Τι λέει το ΤΕΕ

Το ΤΕΕ ζητά να ακυρωθούν αποφάσεις με τις οποίες οι δήμαρχοι ζητούν από τις Υπηρεσίες Δόμησης να επιβάλλουν στους μηχανικούς την κατάθεση επιπλέον δικαιολογητικών που δεν προβλέπει ο νόμος και εντέλλουν τους αρμόδιους υπαλλήλους να μην εκδίδουν άδειες δόμησης που περιλαμβάνουν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ. Στο εξώδικο τονίζεται ότι ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο δήμαρχος και τα όργανα των δήμων, να εκδίδουν αποφάσεις περί αναστολής των οικοδομικών αδειών, «επομένως κάθε τέτοια απόφαση αναστολής έχει εκδοθεί από αναρμόδιο όργανο και οι αποφάσεις χαρακτηρίζονται ακυρωτέες ως μη νόμιμες, για λόγους ασφάλειας δικαίου».

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, «οι δήμοι που φωνάζουν τώρα δεν αντιδρούν για αυτές τις περιπτώσεις, αντίθετα επιδιώκουν την πλήρη αναστολή κάθε κινήτρου του ΝΟΚ για να διασφαλίσουν τοπικά μικροσυμφέροντα».

Το εξώδικο του ΤΕΕ κοινοποιήθηκε και στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προκειμένου να προβεί στην ακύρωση των αποφάσεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και ειδικότερα του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ.

Η ακύρωση από Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής 13 Απριλίου ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος ακύρωσε τη «διαταγή του δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης». Σύμφωνα με την απόφαση τα συλλογικά και μονομελή όργανα του δήμου έχουν υποχρέωση συμμόρφωσης χωρίς καθυστέρηση.

Για πρόχειρο εξώδικο μιλά ο δήμαρχος Αλίμου

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης, μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» αναφέρει ότι το εξώδικο δεν λέει τίποτα επί της ουσίας. «Είναι πρόχειρο, επιφανειακό και λάθος. Με καλεί να πάρω πίσω την απόφαση δημάρχου περί αναστολής οικοδομικών εργασιών στον Άλιμο, τη στιγμή που δεν υπάρχει τέτοια απόφαση δημάρχου. Εμείς προσβάλλουμε ένα ένα τα κτίρια στα δικαστήρια. Είναι επίπονη δουλειά, αλλά είναι η μοναδική, νομικά ορθή, διαδικασία. Ό,τι έχουμε κάνει είναι μέσω της δικαστικής οδού και νόμιμων διαδικασιών και δεν υπάρχει τέτοια οριζόντια απόφαση», επισημαίνει ο κ. Κονδύλης.

Τι λέει ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης

Όσο για τον δήμαρχο δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ο οποίος έχει εκδώσει διπλή γραπτή εντολή προς την Υπηρεσία Δόμησης για να αναστείλει την έκδοση νέων αδειών δόμησης με χρήση των συγκεκριμένων άρθρων του ΝΟΚ, τονίζει αναφερόμενος στο εξώδικο του ΤΕΕ ότι «ξεπέρασε τα εσκαμμένα και με το εξώδικο και με τις δηλώσεις του για τους αυθαίρετους δημάρχους και περί λαδώματος». Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο «δεν μπορεί να εγκαλεί τους δήμους και τους δημάρχους επειδή δεν εκτελούν τις αντισυνταγματικές διατάξεις νόμου».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, «εγκαταλείποντας πλήρως το θεσμικό του ρόλο ως επιστημονικός εκπρόσωπος του κλάδου του, λειτουργεί ως γνήσιος εκφραστής μερίδας των κατασκευαστών που στο βωμό του υπερκέρδους καταστρέφουν τις πόλεις και το πολεοδομικό κεκτημένο πολλών δεκαετιών». Και προσθέτει: «Χωρίς να διευκρινίζει από ποια διάταξη νόμου «αντλεί» για τον εαυτό του τις ανύπαρκτες «αρμοδιότητες» που επικαλείται, πετάει «λάσπη» στους Δήμους και τους Δημάρχους».

Μάλιστα, σε ανακοίνωση του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένες, που κινείται σε υψηλούς τόνους, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι το ΤΕΕ αντί για εξώδικα θα έπρεπε να ενημερώσει τα μέλη του μηχανικούς για την ήδη κριθείσα με δύο αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (293/2024 και 310/2024) αντισυνταγματικότητα συγκεκριμένων διατάξεων του ΝΟΚ (κρίση η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από την Ολομέλεια) και συναφώς να τους προστατεύσει από μη νόμιμες και ακυρώσιμες ενέργειες.

Και η Κηφισιά στους δήμους «αντάρτες»

Στο μεταξύ και η Κηφισιά προστέθηκε την Πέμπτη στους δήμους Αλίμου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Παπάγου – Χολαργού που ζητούν την αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών οι οποίες κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του ΝΟΚ ως προς τον όγκο και τα ύψη των κτιρίων με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Αναστολή των σχετικών διατάξεων του ΝΟΚ έως την εκδίκαση της υπόθεσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ έχει ζητήσει και η ΚΕΔΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα