Το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ρεκόρ συμμετοχής, μαθαίνω, ότι καταγράφεται στο 9ο Φόρουμ των Δελφών με τις εργασίες του να διαρκούν από τις 10 μέχρι και τις 13 Απριλίου.

Στους χώρους – τόσο στους Δελφούς όσο και στην Αράχωβα – όπου πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις με προσκεκλημένους από την εγχώρια και διεθνή οικονομική και πολιτική σκηνή επικρατούσε το αδιαχώρητο. Το ενδιαφέρον βέβαια εστιάζεται στα πηγαδάκια που στήνονταν εκτός των αιθουσών των εκδηλώσεων αλλά και στις παρέες που συνέρρεαν τα βράδια στα μπαρ και τα εστιατόρια των Δελφών και της Αράχωβας.

Το πολιτικό κλίμα

Θα σας μεταφέρω το κλίμα που αποκόμισα είτε κρυφακούγοντας είτε και συμμετέχοντας σε κάποιες από τις συζητήσεις που είχαν ανοίξει σε πηγαδάκια.

Κοινή συνισταμένη των επιχειρηματιών αλλά και ανώτερων και ανώτατων διοικητικών στελεχών εταιρειών ήταν η πολιτική κατάσταση. Αρκετοί εξ αυτών δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για τις κυβερνητικές επιλογές σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Για παράδειγμα καταγράφεται ανησυχία, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Κάτι δεν πάει καλά…», έλεγαν οι περισσότεροι.

Τα μηνύματα

Φυσικά πέρα από τα μηνύματα που εξέπεμψαν και δημόσια, επιχειρηματίες και στελέχη όπως οι Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat), Μιχάλης Στασινόπουλος (Viohalco) και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ) και Λουκία Σαράντη (ΣΒΕ) και είχαν να κάνουν – όπως θα διαβάσατε στον ΟΤ – με την καθυστέρηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, αντίστοιχες παρατηρήσεις υπήρχαν και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις.

Η ανησυχία επιχειρηματιών έχει να κάνει με τη «μεταρρυθμιστική κόπωση» που παρατηρούν στην κυβέρνηση αλλά και στην απουσία εθνικού σχεδιασμού τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τον τομέα της αγροτικής οικονομίας και των τροφίμων.

Η απουσία

Φυσικά αίσθηση προκάλεσε και η απουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Κανείς δεν είχε να δώσει κάποια απάντηση.

Η παράσταση

Την παράσταση, βέβαια, έκλεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος εκτός από τη συμμετοχή του στο Φόρουμ έμεινε χθες για αρκετές ώρες στους χώρους του όπου συνομίλησε με πλειάδα επιχειρηματιών, στελεχών εταιρειών και άλλων παραγόντων της πολιτικής και κοινωνικής σκηνής.

Υποδομές

Στα απρόοπτα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών είναι και οι ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν χθες.

Φαίνεται ότι οι υποδομές του δικτύου διανομής δεν άντεξαν την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Κάποιοι είπαν ότι ο μεγάλος αριθμός ηλεκτροκίνητων ΙΧ και η ανάγκη φόρτισής τους προκάλεσε βλάβες στο δίκτυο…

—————-

Νέα αναβολή

Η επιμελητηριακή κοινότητα βρίσκεται σε αναμονή. Βλέπετε η αναβολή των εκλογών λήγει στον Νοέμβριο και υποτίθεται ότι οι διοικήσεις των επιμελητηρίων πρέπει να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες. Όμως διαπιστώνω μία ραθυμία, η οποία είναι εξαιρετικά έκδηλη το τελευταίο διάστημα. Κι η είναι η αιτία μιας «αύρας» νέας αναβολής των εκλογών, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στον ορίζοντα.,,,

Στου κουφού την πόρτα

Μάλιστα προ ημερών ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών – έχει ιδιαίτερα ευαίσθητες κεραίες… – το διαπίστωσε και το δημοσιοποίησε εντόνως. Να μην υπάρξει νέα αναβολή των εκλογών, διότι θα είναι μία εκφυλιστική διαδικασία. Ακολούθησε ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, στο ίδιο tempo. Όμως ουδεμία αντίδραση υπήρξε. Κι αυτό δεν είναι καλό σημάδι.

Ο λόγος;

Αναζητείται, λοιπόν, ο λόγος της αναβολής. Ενα ενδεχόμενο – όχι και τόσο θεωρητικό… – είναι να ανατραπούν όλα στον επιμελητηριακό χώρο, μέσα από μία διαδικασία ενοποιήσεων. Πρόκειται για το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο. Φορέας της ιδέας είναι ο πρώην υφυπουργός Επικρατείας κ. Γιάννης Μπρατάκος. Μέχρι τώρα όμως δεν φαίνεται να έχει υπάρξει καμία κίνηση. Εκτός κι αν γίνεται κρυφίως! Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να παραταθεί η σημερινή κατάσταση, διότι ευνοεί ορισμένες μεγάλες διοικήσεις. Δεν το βλέπω όμως ιδιαίτερα πιθανό. Πάσα εξήγηση δεκτή….

Επέστρεφε!

Όμως μετά από τις ευρωεκλογές και αναλόγως του αποτελέσματος που θα έχει προκύψει στις 9 Ιουνίου – θα έχει σημασία το αποτέλεσμα διότι θα διαμορφώσει το σχετικό κλίμα στον «πυρήνα» του Μεγάρου Μαξίμου και πέριξ αυτού – θα συζητηθεί η επιστροφή του κ. Μπρατάκου στην προεδρία όχι μόνο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αλλά και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων!

Καραμπόλες

Η επιστροφή όμως θέτει εκποδών πρώτον, την σημερινή πρόεδρο του ΕΒΕΑ κυρία Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και τον κ. Γιάννη Μασούτη, πρόεδρο της ΚΕΕΕ. Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, η οποία κινείται εντός κοινωνικού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού ζεύγους, έχει δηλώσει πως «ζεσταίνει» την θέση της προεδρίας για τον κ. Μπρατάκο – αν και όποτε επιθυμήσει την επιστροφή του. Όμως πρέπει να βρεθεί κάποια άλλη θέση που να … συνάδει και με το κύρος της! Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οσον αφορά τον κ. Μασούτη μάλλον θα περιοριστεί στη θέση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά βέβαιως, όπως σας προανέφερα θα γίνουν μετά τις ευρωεκλογές. Κι ανάλογα αν το κλίμα θα είναι εύκρατο ή πολικού ψύχους….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories