Έντονη νευρικότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με πολλά χαρτοφυλάκια να προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους, που δεν κινδυνεύουν να επηρεαστούν από τα σενάρια αναταράξεων που υπάρχουν μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,51% στις 1.393,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.380,46 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,70% στις 1.193,90 μονάδες.

Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή το οικονομικό επιτελείο – Ασκήσεις «επί χάρτου» και αναθεωρήσεις

Παραμένει σε τροχιά συσσώρευσης

Η αγορά δείχνει να διαχειρίζεται, έστω και με δυσκολία την άνοδο του γεωπολιτικού ρίσκου, με τη βοήθεια της ψυχραιμίας που επικρατεί και στις διεθνείς αγορές. Έτσι, παραμένει σε φάση συσσώρευσης, η οποία όπως έχει επισημανθεί από τους περισσότερους αναλυτές θα λυθεί μόνο όταν ο γενικός δείκτης περάσει με αποφασιστικότητα τις 1.430 – 1.435 μονάδες και ο FTSE 100 τις 3.460 μονάδες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας όμως, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance βλέπει ότι οι ξένοι συνεχίζουν να αυξάνουν θέσεις με… τρόπο, ενώ τα νέα δεν λείπουν σε εβδομαδιαία βάση αν και πολλές φορές είναι αφορμή για πωλήσεις από τους insiders. Αυτό συνέβη και στην συνεδρίαση της Παρασκευής με το deal μεταξύ ΔΕΗ και Μυτιληναίου.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι αυτές που τελικά δίνουν την αφορμή για διόρθωση στις αγορές ειδικά μετά από τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, κατά τον κ. Ζαχαράκη. Θεωρητικά άμεσα θα έχουμε εικόνα αν η κατάσταση τραβήξει χρονικά και με ποιους εμπλεκόμενους, προσθέτει.

Κατά τον κ. Ζαχαράκη, η ελληνική οικονομία και παράλληλα το χρηματιστήριο έχουν πάρει ανοδική ρότα εδώ και καιρό με τα μακροοικονομικά αλλά και τα αποτελέσματα να το αποδεικνύουν. Ο πιο σημαντικός λόγος φόβου για διόρθωση είναι ο γεωπολιτικός κάτι που οι περισσότεροι αναλυτές υπογράμμισαν στις αρχές του έτους οπότε σε κάθε περίπτωση οι αγορές είναι πιο ευαίσθητες σε όποια πολεμική κίνηση. Στην διάρκεια της εβδομάδας θα δούμε αν δοθεί συνέχεια στην κίνηση του Ιράν μιας και πιθανότητα οι περισσότεροι θα θέλουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα με τον Νετανιάχου να συνεδριάζει και να ψάχνει τρόπο αντίδρασης.

Στο ταμπλό

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν περισσότερο την Aegean, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 2,14%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, Cenergy και Autohellas. Υπό έλεγχο κρατούν τις πιέσεις τους οι Βιοχάλκο, Πειραιώς, Alpha Bank, OTE, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και Eurobank.

Από την άλλη, σε θετικά εδάφη κινούνται οι ΟΠΑΠ, Quest, Τιτάν, Coca Cola, Μυτιληναίος, Σαράντης, Motor Oil, Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά καμία δεν κινείται πάνω από 0,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών