Στον συμβολισμό της σημερινής επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ιερώνυμου σε δομές της αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι Βοιωτίας ποντάρει η ΝΔ για… ομαλότητα εντός και εκτός των ναών στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Ήδη έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους τα αλλεπάλληλα περιστατικά σκληρών διατυπώσεων έως επιθέσεων από ακραίους του κλήρου – και τελευταία από στέλεχος του κόμματος του Δημήτρη Νατσιού – απέναντι σε γαλάζια στελέχη που στήριξαν στη Βουλή τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Αλλά και έχει διατυπωθεί ευθέως η… προειδοποίηση του Κυριάκου Βελόπουλου – «παραίνεση» όπως επιμένει ο ίδιος – να μην πάνε στην Εκκλησία όσοι υπερψήφισαν την ισότητα στον γάμο αφού το Πάσχα «είναι ιερό για τους χριστιανούς ορθόδοξους».

Σε αυτό το περιβάλλον, πριν από την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και 45 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος έχουν τον πρώτο τετ α τετ μετά από την… παγωμάρα στον άξονα κυβέρνησης και εκκλησίας των τελευταίων μηνών.

Συμβολικός και ο χώρος

Το ραντεβού Μητσοτάκη – Ιερώνυμου, για την ακρίβεια h κοινή επίσκεψή τους, δόθηκε εκτός γραφείων, σε ιδρύματα (παιδικούς σταθμούς, μονάδα φροντίδα ηλικιωμένων και Κέντρο Γεροντολογίας) που αποτελούν έργα ζωής για τον αρχιεπίσκοπο, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς παράγοντες. Αρμόδιες πηγές μιλούν για μια συμβολική συνάντηση σε έναν συμβολικό χώρο.

«Η εικόνα θα μιλήσει από μόνη της και αυτό είναι το πιο σημαντικό» συμφωνούν ταυτόχρονα γαλάζιες πηγές. Στόχος άρα είναι να δοθεί ένα σήμα επαναπροσέγγισης και οπωσδήποτε καταλλαγής και όχι να ανοίξει συγκεκριμένη ατζέντα συζήτησης μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας.

Η συνάντηση αναμένεται περίπου στις 11 το πρωί, ενώ αργότερα το μεσημέρι ο Μητσοτάκης θα κάνει άλλη μία προεκλογική βόλτα (από τις τελευταίες του μέχρι την ανάπαυλα του Πάσχα) στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στην κεντρική πλατεία της Δροσιάς, όπου θα μιλήσει ξανά για τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών και την ανάγκη μέγιστης συσπείρωσης.

Ποιοι πιέζουν, κοιτάζοντας αλλού

Δεν είναι όμως μόνο το θρησκευόμενο ακροατήριο εκείνο που ενδιαφέρει και απασχολεί τη ΝΔ, αφού ακόμα περισσότερο ανησυχούν τους γαλάζιους γενικώς οι «δεξιόστροφοι» ψηφοφόροι που… λοξοκοιτάζουν απογοητευμένοι από επιλογές της κυβέρνησης. Απευθυνόμενος σε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, ο πρωθυπουργός ζήτησε «να δουν την μεγάλη εικόνα». Εμφανώς η ΝΔ «σημαδεύει» τόσο την Ελληνική Λύση όσο και τη Νίκη, προσπαθώντας να ανακόψει την όποια δυναμική τους ενόψει των ευρωεκλογών.

Είναι ενδεικτικά τα σφοδρά «πυρά» προς Βελόπουλο και Νατσιό από τον πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε λόγο (Σκάι) για «χριστιανόμετρο», για «γιαλαντζί πατριώτες» και για κόμματα που λένε ότι υποστηρίζουν τη χριστιανική πίστη αλλά υιοθετούν διχαστικό λόγο. Ο Μητσοτάκης κατήγγειλε συγκεκριμένα «εμπορευματοποίηση της χριστιανικής πίστης ωσάν να υπάρχει κάποιο -πώς να το πούμε;- χριστιανόμετρο, το οποίο θα μπορεί να μετρά την ένταση της πίστης του καθενός για να μπει κάποιος σε μία εκκλησία, σε έναν ναό για να προσευχηθεί».

Επιπλέον αναφέρθηκε ειδικά στον Βελόπουλο χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «απαράδεκτες» και σχολιάζοντας με νόημα ότι πήραν απάντηση «από την ίδια την εκκλησία». Με τον τρόπο αυτόν ο Μητσοτάκης παρέπεμψε στις πρόσφατες αναφορές του Ιερώνυμου ότι η εκκλησία «δεν εκδικείται».

«Δύσκολος» ο Βορράς

Όσο κι αν ο Μητσοτάκης προσπαθεί να εκπέμψει εικόνα αυτοπεποίθησης, ζυμώνοντας παράλληλα τους υπουργούς και κυρίως τους βουλευτές του, αλλά και παίρνει μια μικρή ανάσα διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις των ημερών, στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμα ηχηρά καμπανάκια. Ειδικά από τον Βορρά.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό