Οι Αμερικανοί πάντα περηφανεύονται για το εργασιακό ήθος τους και τώρα έρχεται ο επικεφαλής του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου παγκοσμίως για να συμφωνήσει. Η Ευρώπη είναι λιγότερο σκληρά εργαζόμενη, λιγότερο φιλόδοξη, πιο ρυθμισμένη και πιο αλλεργική στα ρίσκα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το αφεντικό του γιγαντιαίου ταμείου πετρελαίου της Νορβηγίας, με το χάσμα μεταξύ των δύο ηπείρων να διευρύνεται.

Ο Νικολάι Τάνγκεν, διευθύνων σύμβουλος του αμοιβαίου κεφαλαίου 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε στους Financial Times ότι είναι «ανησυχητικό» το γεγονός ότι οι αμερικανικές εταιρείες ξεπερνούν τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους στην καινοτομία και την τεχνολογία, οδηγώντας σε τεράστια υπεραπόδοση των αμερικανικών μετοχών την περασμένη δεκαετία.

Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας

«Υπάρχει ένα θέμα νοοτροπίας όσον αφορά την αποδοχή λαθών και κινδύνων. Αν καταρρεύσεις στην Αμερική, έχεις άλλη μια ευκαιρία. Στην Ευρώπη, είσαι νεκρός», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης διαφορά «στο γενικό επίπεδο φιλοδοξίας. Δεν είμαστε πολύ φιλόδοξοι. Θα πρέπει να είμαι προσεκτικός όταν μιλάω για ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, αλλά οι Αμερικανοί δουλεύουν σκληρότερα».

Οι απόψεις του είναι σημαντικές καθώς το πετρελαϊκό fund είναι ένας από τους μεγαλύτερους μεμονωμένους επενδυτές στον κόσμο, κατέχοντας κατά μέσο όρο το 1,5% κάθε εισηγμένης εταιρείας παγκοσμίως και το 2,5% κάθε ευρωπαϊκής μετοχής.

Αύξηση σε αμερικανικές συμμετοχές

Οι αμερικανικές συμμετοχές της αυξήθηκαν την τελευταία δεκαετία, ενώ οι ευρωπαϊκές της μειώθηκαν. Οι αμερικανικές μετοχές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των μετοχών της σε σύγκριση με 32% το 2013. Η κορυφαία ευρωπαϊκή χώρα — το Ηνωμένο Βασίλειο — αντιπροσώπευε το 15% του χαρτοφυλακίου μετοχών της πριν από μια δεκαετία, αλλά μόλις το 6% πέρυσι.

Ερωτηθείς εάν οι άνθρωποι του ταμείου πετρελαίου ανησυχούν για το αποτέλεσμα των φετινών προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να εκθρονίσει τον Τζο Μπάιντεν, ο Τάνγκεν απάντησε: «Ναι».

Και πρόσθεσε: «Αλλά μάλλον δεν θα έπρεπε να πω πολλά για αυτό. Απλώς επενδύουμε στην Αμερική σε μεγάλες εταιρείες μακροπρόθεσμα. Δεν θα έχει καμία επίπτωση στον τρόπο κατανομής των κεφαλαίων μας. Έχουμε σχεδόν τα μισά περιουσιακά στοιχεία στην Αμερική. θα μείνουμε επενδυτές στην Αμερική».

Το αμοιβαίο κεφάλαιο επενδύει σε περίπου 9.000 εταιρείες παγκοσμίως, αλλά επτά αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας — Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia και Tesla — αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% του χαρτοφυλακίου μετοχών του.

Την Ευρώπη ταλανίζουν σκληροί κανονισμοί και γραφειοκρατία

Ο Τάνγκεν είπε ότι υπήρχε «ένα επιχείρημα για το ότι το μεγάλο γίνεται μεγαλύτερο [και] ο νικητής τα παίρνει όλα», καθώς εξελίξεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη επικράτησαν. Πρόσθεσε ότι σε πρόσφατες συζητήσεις με διευθυντές των ΗΠΑ, είχαν παραπονεθεί για τη δυσκολία επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρώπη λόγω των σκληρών κανονισμών και της γραφειοκρατίας.

«Δεν λέω ότι είναι καλό, αλλά στην Αμερική έχετε πολλή τεχνητή νοημοσύνη και καθόλου κανονισμούς, στην Ευρώπη δεν έχετε τεχνητή νοημοσύνη και πολλούς κανονισμούς. Είναι ενδιαφέρον», πρόσθεσε.

Το νορβηγικό ταμείο έχει υιοθετήσει μια ολοένα και πιο ενεργή στάση υποστηρίζοντας περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ζητήματα διακυβέρνησης (ESG), καταψηφίζοντας πολλές από τις μεγαλύτερες συμμετοχές του σε ετήσιες συνεδριάσεις, συμπεριλαμβανομένων Big Tech ομίλων πέρυσι.

Ανησυχία για την αντίδραση στις ESG πολιτικές

Ο Τάνγκεν δήλωσε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο το αμοιβαίο κεφάλαιο να παγιδευτεί στην τρέχουσα αντίδραση ESG στις ΗΠΑ, που οδήγησε στη BlackRock, τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, να υπερτριπλασιάσει τις δαπάνες της για την ασφάλεια του διευθύνοντος συμβούλου Λάρι Φινκ.

«Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Πρέπει να διαλέξετε τους αγώνες σας. Θέλεις να είσαι λιγότερο εκδηλωτικός σε ορισμένα πράγματα», είπε, προσθέτοντας ότι το ταμείο αγκυροβόλησε όλες τις θέσεις του σε εκτενή έγγραφα θέσεων και έγγραφα προσδοκιών για θέματα όπως οι αμοιβές και οι γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια.

Είπε ότι το ταμείο πετρελαίου γίνεται «η μόνη εταιρεία που έχει απομείνει να έχει γνώμη εδώ», καθώς οι Αμερικανοί επενδυτές αντιμετώπιζαν σκεπτικιστές πελάτες και πολιτική πίεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή