Σε συναινετικό διαζύγιο οδηγήθηκαν η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος) και η θεσσαλική βιοιμηχανία αναψυκτικών ΕΨΑ.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τις δύο εταιρείες δέκα χρόνια μετά την επένδυση στην ΕΨΑ η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος) αποχωρεί, επικεντρώνοντας τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό στο 5ετές επενδυτικό της πλάνο ύψους 100 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεως κατείχε το 25% της ΕΨΑ.

Αγοράστρια της συμμετοχής της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων είναι η Αγριά Εμπορική ΑΕ, που ελέγχει από τον περασμένο Ιούνιο το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap με επικεφαλής τον Νίκος Καραμούζη.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγριά Εμπορική είναι η εταιρεία που δημιουργήθηκε κατά την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της ΕΨΑ από το SMERemediumCap από την οικογένεια Τσαούτου. Προ της εξαγοράς και του υπόλοιπου 25% της ΕΨΑ, βασικός μέτοχος της Αγριά Εμπορική με ποσοστό 65,22% ήταν η SMERemediumCap, ενώ ο Μιχαήλ Τσαούτος ελέγχει ποσοστό 14,15%, η Παναγιώτα Τσαούτου αντίστοιχο ποσοστό και η Ήβη Αναστασία Μοσκαχλαΐδή ένα 6,48%.

Ο πρόεδρος της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Πέτρος Σεπετάς σχολιάζοντας δήλωσε: «Μετά την ανακοίνωση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος ύψους 100 εκ ευρώ σε βάθος πενταετίας αποφασίσαμε, μετά από δέκα χρόνια συμμετοχής μας, να αποεπενδύσουμε από την ΕΨΑ κρίνοντας ότι δεν έχει νόημα η παραμονή μας ως επενδυτές στο σχήμα αυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δρόμοι μας δεν θα ξανασυναντηθούν στο μέλλον. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στρατηγικό μας σχεδιασμό για ανάπτυξη ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση μας στην αγορά. Είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη Eλληνική εταιρεία αναψυκτικών στη χώρα. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε ακόμη πιο ψηλά πιστοί στις αξίες και τη στρατηγική μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του SMERemediumCap Νίκος Καραμούζης δήλωσε: «Είναι βαθιά η εκτίμηση μας για τον Πέτρο Σεπετά και την οικογένεια του καθώς και για την επιτυχή επιχειρηματική του πορεία που δημιουργεί σταθερά οικονομική και κοινωνική αξία. Αποφασίσαμε μετά από φιλικές και γόνιμες συζητήσεις ότι θα ήταν καλύτερο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να ακολουθήσουν ανεξάρτητη επιχειρηματική πορεία, με την αγορά από την SMERC του ποσοστού μετοχικής συμμετοχής της εταιρείας Ηπειρωτικών Εμφιαλώσεων στην ΕΨΑ, έτσι ώστε και οι δυο εταιρείες να υλοποιήσουν απρόσκοπτα τα δικά τους φιλόδοξα σχέδια και στρατηγική ανάπτυξης, χωρίς αμοιβαίες δεσμεύσεις και περιορισμούς, σε ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Θα στηρίξουμε τη δυναμική ανάπτυξη της ΕΨΑ, ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά.»

Όσον αφορά το 5ετές επενδυτικό πλάνο της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεως, μεγάλο μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων θα προέλθουν από τη χρηματοδότηση που εξασφάλισε η εταιρεία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με την στήριξη της Eurobank.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύψουν το 50% της συνολικής επένδυσης, που ανέρχεται σε 62,82 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα 31,4 εκατ. ευρώ, το 30% (18 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί μέσω δανείου της Eurobank και το 20% από ίδια κεφάλαια.

Προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής τόσο για προϊόντα όσο και για προπλάσματα και πώματα, αναβάθμιση υφιστάμενων γραμμών και του παρασκευαστηρίου με προσθήκη νέων λειτουργιών και αυτοματισμών, υποστηρίζοντας το ΙΙΟT, επέκταση κτιριακών υποδομών (ήδη στο Καλπάκι ήδη έχουν ξεκινήσει τα κατασκευαστικά έργα και μέσα στο έτος θα έχουν προστεθεί 20.000 τ.μ. αποθηκευτικών χώρων), έργα εξοικονόμησης ενέργειας που περιλαμβάνουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε όλες τις οροφές των τριών εργοστασίων, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και υποστήριξης logistics περιλαμβάνονται στα 79 υποέργα, τα οποία θα υλοποιηθούν στα 3 εργοστάσια της εταιρείας σε Περίβλεπτο, Καλπάκι σε ΒΙ.ΠΕ (PETCOM).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Στουρνάρας: Η έξοδος μιας τράπεζας από την αγορά θα πρέπει να πραγματοποιείται με συντεταγμένο τρόπο
Επιχειρήσεις |

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για τις τράπεζες

Σε καμία τράπεζα δεν θα πρέπει να της επιτρέπεται να μετακυλήσει το κόστος της δικής της κακοδιαχείρισης στον φορολογούμενο μόνο και μόνο επειδή θεωρείται «πολύ μεγάλη για να αποτύχει»