Υποχρεωτικές, για το σύνολο του κλάδου των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Χανίων, κηρύχθηκαν με δύο αποφάσεις που υπέγραψε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες και στα ξενοδοχεία των Χανίων.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Πάνω από 1 εκατ. επηρεάζονται θετικά από τη νέα αύξηση στον κατώτατο

«Αυτό στην πράξη σημαίνει αποδοχές υψηλότερες από τον ήδη αυξημένο κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους» δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε επίσης: «Με τις σημερινές αποφάσεις η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι τάσσεται υπέρ των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και καλόπιστου διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και προάγουν τις εργασιακές σχέσεις».

Ισχύς για όλες τις εταιρείες των δύο κλάδων

Οι προβλέψεις των Σ.Σ.Ε. αφορούν τις αποδοχές, τα επιδόματα, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επεκτείνονται και ισχύουν υποχρεωτικά για όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία των Χανίων και στις ασφαλιστικές εταιρείες, ανεξάρτητα αν οι εργαζόμενοι ανήκουν σε κάποια συνδικαλιστική οργάνωση και αντιστοίχως ανεξάρτητα αν οι εργοδότες μετέχουν σε εργοδοτική οργάνωση που είχε υπογράψει τη Σ.Σ.Ε.

Συγκεκριμένα με απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, κηρύχθηκε γενικώς υποχρεωτική η Σ.Σ.Ε. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων όλης της χώρας στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης», για όλους τους εργοδότες και εργαζομένους του κλάδου, που αυτή αφορά. Στη Σ.Σ.Ε. των Ασφαλιστικών Εταιρειών προβλέπεται πως ο μισθός στο 1ο κλιμάκιο είναι 1.024 ευρώ και φθάνει στα 1.396 ευρώ στο 14ο κλιμάκιο. Επίσης προβλέπεται επίδομα πτυχίου ίσο με ποσοστό 18% επί του εκάστοτε βασικού μισθού του εργαζόμενου ή 10% για πτυχιούχους σχολών Ανώτερης εκπαίδευσης πρώην ΤΕΙ, αλλά και επίδομα διδακτορικού και επίδομα master που είναι ίσο με ποσοστό 28% και 23% αντίστοιχα, επί του βασικού μισθού. Η Σ.Σ.Ε. των Ασφαλιστικών εταιρειών προβλέπει επίσης επίδομα τοκετού που έχει οριστεί στα 1.000 ευρώ, επίδομα γάμου αλλά και επίδομα τέκνων.

Η απόφαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Με τη δεύτερη απόφασή που υπέγραψε η Δόμνα Μιχαηλίδου, κηρύχθηκε γενικώς υποχρεωτική η Σ.Σ.Ε. «Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις περιφερειακής ενότητας Ν. Χανίων», για όλους τους εργοδότες και εργαζομένους του κλάδου, που αυτή αφορά. Η συγκεκριμένη Σ.Σ.Ε. προβλέπει μεταξύ άλλων πως οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί και το ημερομίσθιο των εν λόγω εργαζομένων αυξάνονται κατά 5%. Συγκεκριμένα οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί ξεκινούν από τα 893.808 ευρώ (Κατηγορία Α) και φθάνουν τα 974,715 ευρώ (Κατηγορία Δ) ενώ το ημερομίσθιο για τους σερβιτόρους αυξάνεται στα 69,913 ευρώ και για τους βοηθούς σερβιτόρων στα 61,717 ευρώ. Το ημερομίσθιο καταβάλλεται στους δικαιούχους για απασχόλησης τους μέχρι 8ώρες και συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι προσαυξήσεις για τυχόν εργασία κατά τις Κυριακές και εορτές καθώς και για εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.