Με BBB (low) αξιολογεί την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας, (ΕΤΕ) ο οίκος αξιολόγησης Morningstar DBRS, καθιστώντας την, την πρώτη Ελληνική Τράπεζα που ανακτά την Επενδυτική Βαθμίδα, σχεδόν 15 χρόνια μετά την εκδήλωση την ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η αξιολόγηση της ΕΤΕ ισοδυναμεί (pari-passu) με αυτή του αξιόχρεου της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΤΕ , «η πιστοληπτική διαβάθμιση αντικατοπτρίζει την ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, τον ισχυροποιημένο ισολογισμό, την υψηλή οργανική κερδοφορία, τη σταθερή δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων, καθώς και την ισχυρή χρηματοδοτική θέση και ρευστότητα της Τράπεζας».

Πειραιώς και Εθνική ανοίγουν τα χαρτιά τους – Ο πήχης των 3,5 δισ. ευρώ

Η «ετυμηγορία» του οίκου

Σύμφωνα με την DBRS το  BBB (χαμηλό) αντικατοπτρίζει το κορυφαίο franchise της Εθνικής στη λιανική και εταιρική τραπεζική στην Ελλάδα παρά τη βαθιά διαδικασία αναδιάρθρωσης που απαιτείται μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η Morningstar DBRS σημειώνει επίσης τη συνεχή πρόοδο που έχει σημειώσει η Τράπεζα όσον αφορά την ενίσχυση του ισολογισμού της, μειώνοντας το απόθεμά της σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και αυξάνοντας τα επίπεδα κάλυψης NPE. Επιπλέον, η Morningstar DBRS λαμβάνει υπόψη ότι η ισχύς των βασικών κερδών της Εθνικής έχει βελτιωθεί λόγω υψηλότερων περιθωρίων επιτοκίου καθώς και εξοικονόμησης κόστους και συνολικά μειωμένου πιστωτικού κόστους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τράπεζα να συσσωρεύει σταθερά επίπεδα κεφαλαίου οργανικά και, με τη σειρά της, σε πιο ισχυρά αποθέματα ασφαλείας σε σχέση με τις εποπτικές απαιτήσεις.

Η καταθετική βάση

Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας ενσωματώνουν επίσης τη σταθερή θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας της Εθνικής, η οποία επωφελείται κυρίως από μια μεγάλη και σταθερή καταθετική βάση. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Morningstar DBRS αντικατοπτρίζουν τη μέτρια διαφοροποίηση στο επιχειρηματικό μοντέλο, το μείγμα εσόδων και τη δομή χρηματοδότησης της Τράπεζας, καθώς και το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων πιστώσεων φόρου (DTC) που αντιστοιχούν στην κεφαλαιακή της δομή.

Η σταθερή τάση λαμβάνει υπόψη ότι ενώ το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων είναι πιθανό να προσθέσει κινδύνους στην ποιότητα του ενεργητικού, κατά την άποψη της Morningstar DBRS οι ευνοϊκές προοπτικές για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς και η αναμενόμενη υποστήριξη της πιστωτικής επέκτασης που προκλήθηκε από έργα που συνδέονται με τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), μαζί με την περαιτέρω απομάκρυνση του κινδύνου θα συμβάλουν στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων για το προφίλ κινδύνου της Εθνικής. Αυτοί οι κίνδυνοι παραμένουν επίσης ισορροπημένοι λόγω των ισχυρότερων επιπέδων κάλυψης δανείων και των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας.

Επιπλέον, η βασική κερδοφορία της Τράπεζας θα παραμείνει υγιής στο εγγύς μέλλον παρά τη συμπίεση του περιθωρίου επιτοκίου, τις υψηλότερες ψηφιακές επενδύσεις και το δυνητικά υψηλότερο πιστωτικό κόστος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις