Αρχηγοί κρατών, παράγοντες της αγορές, επικεφαλής θεσμών, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και αναλυτές συμμετείχαν στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Milken αυτή την εβδομάδα ανταλλάσσοντας απόψεις και προτάσεις για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας. Τα ονόματα ηχηρά και πολλά από τα πάνελ έκρυβαν εκπλήξεις.

Για παράδειγμα ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον υποδέχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της εκδήλωσης: τον Ίλον Μασκ.

Και αφού μίλησε σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο Μπέβερλι Χιλς, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla μαζί με περίπου 20 επενδυτές – ανάμεσά τους ο Todd Boehly, συνιδιοκτήτης της ομάδας μπέιζμπολ του Los Angeles Dodgers και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin-  συμμετείχαν σε ένα ιδιωτικό γεύμα. Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, ο Μασκ κάθισε στο κέντρο του τραπεζιού με τον Σόλομον και έκανε… παιχνίδι.

Η συνάντηση αυτή ήταν από τα σημεία αναφοράς μιας εβδομάδας, κατά την οποία χιλιάδες διαχειριστές χρημάτων, τραπεζίτες και επενδυτές βρέθηκαν σε μια περιοχή που είναι γνωστή κυρίως για τους αστέρες του κινηματογράφου. Άλλα επιμέρους γεγονότα περιελάμβαναν ένα πάρτι που διοργάνωσε ο ηθοποιός που έγινε venture capitalist Ashton Kutcher και ένα πάρτι με οικοδεσπότη τον ιδρυτή του Leonard Green, Jonathan Sokoloff, το οποίο περιλάμβανε βασιλιάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου μεταξύ των οποίων ο Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Όλα αυτός ο κόσμος ήρθε αναζητώντας συνεργάτες και χρήμα, ποντάροντας στην αναβίωση των επιχειρηματικών deals αργότερα αυτό το έτος ή το 2025.

Μπαράζ επαφών

Όπως επισημαίνουν οι FT στα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης δεν έπεφτε καρφίτσα και σε κάθε γωνιά μπορούσε κανείς να δει ανθρώπους να συζητούν πιθανές συνεργασίες. Όμως οι big business γινόταν κεκλεισμένων των θυρών σε σουίτες ξενοδοχείων και σε σπίτια ντόπιων μεγιστάνων.

«Είναι σαν να πηγαίνεις στο Λας Βέγκας», είπε ο συνιδρυτής ενός εναλλακτικού διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων. «Λεφτά υπάρχουν παντού. Όλοι κοιτάζουν τριγύρω, βλέποντας με ποιον άλλο μπορώ να μιλήσω».

Έκρηξη εξαγορών και συγχωνεύσεων έφερε το 2024 – Ποιες ήταν οι συμφωνίες… blockbuster

Το συνέδριο ήταν το μεγαλύτερο μετά την πανδημία. Αντικατοπτρίζοντας μια μετατόπιση ισχύος και τις προσπάθειες μεγάλων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ να οικοδομήσουν δεσμούς με τον Κόλπο, οι επενδυτές της Μέσης Ανατολής αναδείχθηκαν περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ οι συζητήσεις για πιθανές ευκαιρίες στην Κίνα ήταν πολύ πιο επιφυλακτικές.

Και καθώς ο κόσμος έκανε ουρές για να ακούσει προσωπικότητες όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μάιλι και ο μεγιστάνας των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Κεν Γκρίφιν, επίδοξοι διαπραγματευτές έθεταν τις βάσεις για νέες συγχωνεύσεις, εξαγορές, εξαγορές και συμφωνίες χρέους.

«Αυτό στο οποίο συμφωνούσαν όλοι στο Milken είναι ότι το 2025 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά. Το ερώτημα είναι πόση από αυτή τη δραστηριότητα θα ξεκινήσει από το 2024», ανέφερε στους FT, ο John Miller, εκτελεστικός συμπρόεδρος της παγκόσμιας επενδυτικής τραπεζικής στη Jefferies. «Οι ανακοινωθείσες συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι ένας κορυφαίος δείκτης και αναβοσβήνει με πράσινο χρώμα αυτή τη στιγμή».

Επιστροφή των επενδυτών

Οι διαχειριστές ιδιωτικών μετοχών δέχονταν πιέσεις να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία και να επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές τους, και οι εταιρικές συγχωνεύσεις και εξαγορές αυξήθηκαν κατά 30% σε ετήσια βάση, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της EY, Γκρέγκορι Ντάκο. Η EY προβλέπει διψήφια ανάπτυξη και στους δύο τύπους συναλλαγών.

«Οι δανειστές επέστρεψαν, η στρατηγική προσφορά επέστρεψε και τα επιτόκια σταθεροποιήθηκαν. Θα γίνουν πολλές συμφωνίες φέτος», είπε ο Connor Teskey, πρόεδρος της Brookfield Asset Management.

Οι ανησυχίες

Άλλοι, όμως, ανησυχούσαν για τη γεωπολιτική αβεβαιότητα γύρω από τις αμερικανικές εκλογές και τις εντάσεις με την Κίνα και προειδοποίησαν ότι η αδυναμία συμφωνίας για τις αποτιμήσεις θα μπορούσε ακόμα να θέσει σημαντικό εμπόδιο στη σύναψη συμφωνιών.

«Είναι ένα ελαφρώς σχιζοφρενικό περιβάλλον», είπε στους Financial Times ο Jonathan Hausman, επικεφαλής στρατηγικής του Οντάριο Teachers’ Pension Plan. «Από τη μια πλευρά οι άνθρωποι βλέπουν τεράστιες ευκαιρίες και ανακουφίζονται για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ. Αλλά τα στοιχεία για πραγματικά μεγάλες αλλαγές φαίνονται ολοένα και μεγαλύτερα: ζούμε σε έναν κόσμο επιρρεπή σε συγκρούσεις και αυτό θα συνεχιστεί στο ορατό μέλλον».

Ο Mathieu Chabran, συνιδρυτής της εναλλακτικής διαχείρισης Tikehau Capital, παρατήρησε ότι «σε πολλές περιπτώσεις, οι διαχειριστές εξαγορών εξακολουθούν να αρνούνται τις αποτιμήσεις, χωρίς να φαίνεται αυστηροποίηση των επιτοκίων, υπάρχει μια αποσύνδεση μεταξύ του πόσα οι πωλητές θέλουν να λάβουν και του πόσα οι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν».

«Το θέμα δεν είναι η χρηματοδότηση», υποστήριξε ο Peter Toal, ανώτερος τραπεζίτης της Barclays, αναφερόμενος σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα που αντιμετώπισαν οι ομάδες εξαγοράς πέρυσι. «Το θέμα είναι τα σημάδια [αξιολογήσεις] και οι χορηγοί που δεν θέλουν να πουλήσουν κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα».

Πολλοί πιθανοί αγοραστές ιδιωτικών μετοχών πρέπει να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία ή να τα διαθέσουν στις δημόσιες αγορές προτού οι επενδυτές τους δώσουν μετρητά για να αγοράσουν περισσότερα.

2,5 δισ. αναζητούν ευκαιρίες

Ενώ οι στατιστικές του κλάδου δείχνουν ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, αυτή η λεγόμενη ξηρή σκόνη είναι μικρότερη από τα περισσότερα από 3 τρισ. ​​δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που επιδιώκουν να πουλήσουν οι εταιρείες. Ο σωρός μετρητών είχε επίσης συρρικνωθεί σε σχέση με την άνοδο των κεφαλαιοποιήσεων της δημόσιας αγοράς τα τελευταία χρόνια, είπε σε πάνελ ο Peter Stavros, συνεπικεφαλής της επιχείρησης private equity της KKR.

Οι αγοραστές που έχουν μετρητά μπορούν να αντέξουν οικονομικά να είναι επιλεκτικοί και να ζητήσουν ευκαιρίες. «Για νέα χρήματα που έρχονται σε ιδιωτικά κεφάλαια, θα υπάρξουν πολλές καταπληκτικές ευκαιρίες», υποστήριξε.

Αρκετοί μεγάλοι επενδυτές εξέφρασαν σκεπτικισμό ότι οι αρχικές δημόσιες προσφορές θα παρείχαν μια μεγάλη εναλλακτική λύση στις συμφωνίες. «Η χρησιμότητα των δημοσίων αγορών μειώνεται», είπε ένα στέλεχος ενός μεγάλου εναλλακτικού διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του είχε αρχίσει να μελετά «πώς θα έμοιαζε ο κόσμος χωρίς οι δημόσιες αγορές να λειτουργούν ως τρόπος για τους διαχειριστές να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις σε IPOs».

Οι βετεράνοι προηγούμενων εκδηλώσεων Milken είπαν ότι μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές φέτος ήταν η άφιξη ενός νέου κύματος επενδυτών από στη Μέση Ανατολή. Αντί να ψάχνουν απλώς έρη για να βάλουν τα μετρητά τους, αναζητούσαν συμφωνίες που θα συνέδεαν τις επενδύσεις με τις υποσχέσεις να φέρουν θέσεις εργασίας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην περιοχή.

«Θέλουν να είναι κάτι περισσότερο από πάροχοι κεφαλαίων στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο David Hunt, διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων PGIM.

Οι απόψεις για την Κίνα, από την άλλη πλευρά, είχαν σκληρύνει, είπαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο. Ενώ λίγοι επενδυτές ξεπουλούν, πολλοί έχουν σταματήσει τις νέες επενδύσεις στην Κίνα περιμένοντας να δουν εάν το Πεκίνο μπορεί να επαναφορτίσει την οικονομική ανάπτυξη. Άλλοι ενθαρρύνουν τις επενδύσεις τους να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασμού στο Βιετνάμ και το Μεξικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα