
Αποδίδει καρπούς η επένδυση του Πεκίνου στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να ανακοινώνουν ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες πούλησαν 150.000 τόνους (1,1 εκατ. βαρέλια) αργού πετρελαίου από τη λεκάνη της Amu Darya για περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Humayun Afghan, εκπρόσωπος του Υπουργείου Ορυχείων και Πετρελαίου των Ταλιμπάν, αποκάλυψε ότι ο όμιλος είχε πουλήσει 130.000 τόνους αργού πετρελαίου για 71,6 εκατομμύρια δολάρια προτού διαθέσει με επιτυχία άλλους 20.000 τόνους (146.000 βαρέλια) αργού αξίας 105 δολαρίων την ίδια μέρα. Αυτό σηματοδοτεί μια αντιστροφή της τύχης για μια από τις πιο ασταθείς περιοχές της Μέσης Ανατολής με τη χώρα να εισάγει στο παρελθόν τα 50.000 βαρέλια πετρελαίου που καταναλώνει καθημερινά από γειτονικές χώρες όπως το Ιράν και το Ουζμπεκιστάν.
Ρωσία: Βρήκε νέο μέρος στη Μεσόγειο για «μεταγγίσεις» πετρελαίου της σε άλλα πλοία
Όπως επισημαίνει το oilprice.com όλα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο όταν η κινεζική Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co , ή CAPEIC , υπέγραψε 25ετές συμβόλαιο με τις αρχές των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Αυτή η σύμβαση απαιτεί από την CAPEIC να επενδύσει 150 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο έτος και συνολικά 540 εκατομμύρια δολάρια έως το 2026. Μέχρι στιγμής, η επένδυση της CAPEIC ύψους 49 εκατομμυρίων δολαρίων στο Αφγανιστάν έχει συμβάλει στην αύξηση της ημερήσιας παραγωγής αργού πετρελαίου της χώρας σε περισσότερους από 1.100 μετρικούς τόνους (8.000 βαρέλια ανά ημέρα), όγκος που θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά εάν η εταιρεία εκπληρώσει τη σύμβασή της. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο των Ταλιμπάν, η CAPEIC δεν πέτυχε τον επενδυτικό της στόχο λόγω ανακριβών εκτιμήσεων για το κόστος υλικού και εργασίας σε συνδυασμό με μια τρίμηνη καθυστέρηση στην έγκριση του οικονομικού της σχεδίου από τις αφγανικές αρχές.
« Οι επενδύσεις θα αθροιστούν όπως ορίζει η σύμβαση », είπε αξιωματούχος των Ταλιμπάν στη VOA υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι το ταμείο των Ταλιμπάν κέρδισε περίπου 26 εκατομμύρια δολάρια από το έργο πέρυσι.
«Διπλωματικές σχέσεις»
Εκτεινόμενη στο Αφγανιστάν και το Τατζικιστάν, η λεκάνη της Amu Darya εκτιμάται ότι περιέχει 962 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και 52.025 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, σύμφωνα με εκτίμηση του 2011 από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Για να αξιοποιήσει αυτό το δυναμικό, η CAPEIC σχεδιάζει να σκάψει 22 επιπλέον πηγάδια το 2024, με στόχο να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή σε περισσότερους από 2.000 τόνους ή ~ 15.000 βαρέλια.
Το Πεκίνο έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με την Καμπούλ από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από το Αφγανιστάν το 2021 μετά από 20ετή παρουσία. Κινέζοι διπλωμάτες συναντούν τους Αφγανούς ομολόγους τους σχεδόν κάθε εβδομάδα από την ίδρυση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στην Καμπούλ , με δυτικούς αναλυτές να αναφέρουν κάποιου είδους αναδυόμενη «συνεργασία». Τον Ιανουάριο, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έλαβε τα διπλωματικά διαπιστευτήρια του πρεσβευτή των Ταλιμπάν στο Πεκίνο. Η κίνηση προκάλεσε προβληματισμό καθώς καμία χώρα δεν έχει δηλώσει επισήμως ότι αναγνωρίζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η ενέργεια του Πεκίνου συνιστά διπλωματική αναγνώριση.
« Αν και η προσέλκυση των εξορυκτικών και ενεργειακών πόρων [του Αφγανιστάν] είναι ισχυρή, υπάρχει σημαντική κινεζική επιφυλακτικότητα σχετικά με την κατάσταση της εσωτερικής ασφάλειας, την αξιοπιστία των διαβεβαιώσεων των Ταλιμπάν σχετικά με τις ξένες επενδύσεις και την κακή υποδομή του Αφγανιστάν », ανέφερε ο Andrew Scobell, διακεκριμένος συνεργάτης για την Κίνα στο Ινστιτούτο Ειρήνης των Ηνωμένων Πολιτειών.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό