Ρωσία: Απελευθερώνει τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς σε ανταλλαγή κρατουμένων

Ως μέρος της συμφωνίας για την απελευθέρωση του Έβαν Γκέρσκοβιτς, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απελευθερώσουν κρατούμενους που κρατούν πίσω στη Ρωσία

Ρωσία: Απελευθερώνει τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς σε ανταλλαγή κρατουμένων

Η Ρωσία απελευθέρωσε τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς και τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, Πολ Γουίλαν, στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ.

Οι άνδρες, που φυλακίστηκαν στη Ρωσία με κατηγορίες κατασκοπείας που αρνούνται οι ίδιοι και οι ΗΠΑ, κατευθύνονται προς προορισμούς εκτός Ρωσίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Wall Street Journal καταγγέλλει τη «σκανδαλώδη» καταδίκη του Ιβάν Γβέρσκοβιτς στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιστρέψουν στη Ρωσία αιχμαλώτους που κρατούν στο πλαίσιο της συμφωνίας, είπαν οι πολίτες, ζητώντας την ανωνυμία τους. Το Κρεμλίνο απελευθερώνει επίσης τον αντιφρονούντα Βλαντιμίρ Καρα-Μούρζα ως μέρος της συμφωνίας, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ένας ακτιβιστής με διπλή ρωσο-βρετανική υπηκοότητα, ο Kara-Murza υπήρξε επίμονος αγωνιστής ενάντια στην εξουσία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και καταδικάστηκε σε ποινή ρεκόρ 25 ετών φυλάκισης τον Απρίλιο του περασμένου έτους για προδοσία και άλλες κατηγορίες για κριτική στη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την ανταλλαγή δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες. Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει εκτενείς συνομιλίες για να επιτύχουν την απελευθέρωση των Γκέρσκοβιτς και Γουίλαν, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν άδικα κρατούμενοι από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η καταδίκη του Γκέρσκοβιτς

Ο 32χρονος Γκέρσκοβιτς συνελήφθη στις 29 Μαρτίου 2023, ενώ βρισκόταν σε δημοσιογραφικό ταξίδι στην Αικατερινούπολη. Κατηγορήθηκε ότι λειτουργούσε ως κατάσκοπος για λογαριασμό των ΗΠΑ και έκτοτε βρίσκεται στην φυλακή.

Καταδικάστηκε τον Ιούλιο σε 16 χρόνια κάθειρξη σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και έγινε ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που  συνελήφθη και καταδικάστηκε για κατασκοπεία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Πολ Γουίλαν, πρώην Αμερικανός πεζοναύτης και ο Βλαντίμιρ Καρά Μουρζά, και οι δύο είναι φυλακισμένοι στη Ρωσία, ήταν άφαντοι, δήλωσαν χθες οι δικηγόροι τους, αφού τουλάχιστον επτά Ρώσοι αντιφρονούντες μετακινήθηκαν αιφνιδιαστικά από τις φυλακές τους τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: In.gr

OT Originals

Περισσότερα από Κόσμος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο