
Μήνυση κατά της Visa για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά πρόκειται να καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ την Τρίτη, μετά από πολυετή συστηματική παρακολούθηση των επιχειρηματικών πρακτικών της εταιρείας, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στους FT.
Η εταιρεία είχε αποκαλύψει το 2021 σε μια κανονιστική κατάθεση ότι της είχαν ζητηθεί από το υπουργείο πληροφορίες σχετικά με πιθανές παραβιάσεις των διατάξεων της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από παράνομες συμφωνίες και μονοπωλιακή συμπεριφορά. Η πολιτική έρευνα επικεντρώθηκε στις επιχειρήσεις χρεωστικών καρτών της Visa στις ΗΠΑ καθώς και στον ανταγωνισμό σε άλλα δίκτυα και μεθόδους πληρωμής.
Visa – Mastercard: Στα 30 δισ. το κόστος του συμβιβασμού για μείωση των προμηθειών σε εμπόρους
Πέρυσι η Visa γνωστοποίησε ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είχαν ζητήσει πρόσθετα έγγραφα ως μέρος αυτής της έρευνας. Η Visa ανέφερ ότι συνεργάζεται με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το 2021 είχε ανακοινώσει ότι «οι πρακτικές χρέωσης στις ΗΠΑ συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία».
Οι μετοχές της Visa υποχώρησαν σχεδόν 2% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές.
Ακόμη, πάντως, όπως γράφουν οι FT, δεν είναι σαφές εάν οι τομείς ενδιαφέροντος που είχε αποκαλύψει προηγουμένως η Visa θα ήταν το επίκεντρο της μήνυσης του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στο μικροσκόπιο και οι ανταγωνιστές
Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι αντιμονοπωλιακές υπηρεσίες έχουν εξετάσει εξονυχιστικά και τους ανταγωνιστές της Visa.
Η Mastercard πέρυσι κατέληξε σε συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ για τη διευθέτηση των χρεώσεων που η εταιρεία παράνομα επέβαλε στους εμπόρους για απευθείας πληρωμές με χρεωστική κάρτα μέσω του δικτύου πληρωμών της.
Η Visa και η Mastercard συμφώνησαν νωρίτερα αυτό το έτος να μειώσουν τα λεγόμενα swipe fee που χρέωναν στους λιανοπωλητές σε έναν νομικό διακανονισμό, ο οποίος, όπως είπαν οι έμποροι, θα τους εξοικονομούσε 30 δισ. δολάρια σε διάστημα πέντε ετών, αλλά η συμφωνία απορρίφθηκε αργότερα από ομοσπονδιακό δικαστή.
Επισημαίνεται ότι στελέχη της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν έχουν υιοθετήσει αυστηρότερη αντιμονοπωλιακή πολιτική σε μια προσπάθεια να διορθώσουν τη χαλαρότητα δεκαετιών απέναντι στα μονοπώλια, όπως είπαν.
Υπό την ηγεσία του Jonathan Kanter, το αντιμονοπωλιακό τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει κυνηγήσει μεγάλες υποθέσεις που προσπαθούν να περιορίσουν ισχυρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Big Tech.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια