Ένας κατασκευαστής ηλεκτρικών συσκευών στη νότια Κίνα δυσκολεύεται να στείλει τα προϊόντα του στη Ρωσία, λόγω του ότι οι μεγάλες τράπεζες της Κίνας περιορίζουν τις πληρωμές για τέτοιου είδους συναλλαγές, εξαιτίας της ανησυχίας για τις κυρώσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Για να διευθετήσει τις πληρωμές για τα ηλεκτρικά της προϊόντα, η εταιρεία με έδρα την Γκουανγκντόνγκ εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μεσάζοντες συναλλάγματος που δραστηριοποιούνται κατά μήκος των συνόρων της Κίνας με τη Ρωσία, δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας, Γουάνγκ, ο οποίος ζήτησε να κατονομαστεί μόνο με το επώνυμό του.

Κυρώσεις: Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων στη Ρωσία και σε ρωσικές οντότητες από τότε που η χώρα εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022.
Τώρα η απειλή επέκτασής τους στις τράπεζες της Κίνας -μια χώρα που η Ουάσινγκτον κατηγορεί για την «τροφοδοσία» της πολεμικής επιχείρησης της Μόσχας- παγώνει τη χρηματοδότηση που ευνοεί ακόμη και το μη στρατιωτικό εμπόριο από την Κίνα προς τη Ρωσία.

Αυτό δημιουργεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τους μικρούς Κινέζους εξαγωγείς, δήλωσαν επτά εμπορικές και τραπεζικές πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.

Απόσυρση

Καθώς οι μεγάλες τράπεζες της Κίνας αποσύρονται από τη χρηματοδότηση συναλλαγών που σχετίζονται με τη Ρωσία, ορισμένες κινεζικές εταιρείες στρέφονται σε μικρές τράπεζες στα σύνορα και σε υπόγεια κανάλια χρηματοδότησης, όπως οι χρηματιστές – ακόμη και σε απαγορευμένα κρυπτονομίσματα – δήλωσαν οι πηγές στο Reuters.

Άλλες έχουν αποσυρθεί εντελώς από τη ρωσική αγορά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Απλώς δεν μπορείς να κάνεις σωστά δουλειές χρησιμοποιώντας τα επίσημα κανάλια», δήλωσε ο Γουάνγκ, καθώς οι μεγάλες τράπεζες χρειάζονται πλέον μήνες αντί για ημέρες για να εκκαθαρίσουν τις πληρωμές από τη Ρωσία, αναγκάζοντάς τον να αξιοποιήσει ανορθόδοξα κανάλια πληρωμών ή να συρρικνώσει την επιχείρησή του.

Ένας διευθυντής μιας μεγάλης κρατικής τράπεζας που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν είπε στον Γουάνγκ ότι η τράπεζα ανησυχούσε για πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ σε σχέση με τις ρωσικές συναλλαγές, είπε ο Γουάνγκ.

Ένας τραπεζίτης σε μία από τις τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας δήλωσε ότι είχε αυστηροποιήσει τον έλεγχο των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τη Ρωσία για να αποτρέψει τον κίνδυνο κυρώσεων. «Ο κύριος λόγος είναι η αποφυγή περιττών προβλημάτων», δήλωσε ο τραπεζίτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Από τον περασμένο μήνα, οι κινεζικές τράπεζες έχουν εντείνει τον έλεγχο των συναλλαγών που σχετίζονται με τη Ρωσία ή έχουν σταματήσει εντελώς τις δραστηριότητές τους για να αποφύγουν να βρεθούν στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι επί πεντέμισι ώρες στο Πεκίνο την Παρασκευή, δήλωσε ότι εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για το γεγονός ότι το Πεκίνο «τροφοδοτεί τον βίαιο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Παρόλα αυτά, η επίσκεψή του, η οποία περιελάμβανε συνάντηση με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ήταν το τελευταίο από μια σειρά βημάτων που μετρίασαν τη δημόσια οξύτητα που οδήγησε τις σχέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου σε ιστορικά χαμηλά πέρυσι.

Ενώ αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν έτοιμες να λάβουν μέτρα κατά των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διευκολύνουν το εμπόριο αγαθών με διπλή πολιτική και στρατιωτική εφαρμογή και οι ΗΠΑ έχουν συζητήσει προκαταρκτικά κυρώσεις σε ορισμένες κινεζικές τράπεζες, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη σχέδιο για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή