
Μεγάλη υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV). Αιτία οι προσφορές στα καινούργια που κάνουν οι εταιρείες σε μια προσπάθεια να τονώσουν τις πωλήσεις, ο δισταγμός καταναλωτών που περιμένουν να ωριμάσει κι άλλο η τεχνολογία και πρακτικές ανησυχίες όπως η διάρκεια των μπαταριών και τα χιλιόμετρα που μπορούν αυτά να διανύσουν πριν να χρειαστούν επαναφόρτιση.
Νέα στοιχεία για τις τιμές μεταχειρισμένων EV έρχονται από τις ΗΠΑ, χώρα η οποία δείχνει όμως την τάση και για την Ευρώπη –όπου κι εκεί φορείς έχουν πραγματοποιήσει σχετικές έρευνες. Στην Ευρώπη μεταξύ άλλων πολλές χώρες όπως η Γερμανία έχουν σταματήσει τις επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα, προκαλώντας μεγάλη βουτιά στις πωλήσεις ειδικά τους τελευταίους μήνες.
Ερχεται ο «χειμώνας των EV» – Απάντηση με 100 νέα μοντέλα από τις ευρωπαϊκές εταιρείες
Στη Γηραιά Ήπειρο σημαντικές πτωτικές τάσεις στις τιμές μεταχειρισμένων ηλεκτρικών καταγράφονται από τις αρχές του έτους, οι οποίες κορυφώθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού σύμφωνα με τα πιο τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Οι λεγόμενες υπολειμματικές αξίες (Residual Values-RV) ηλεκτρικών οχημάτων (BEV) συνέχισαν να μειώνονται σε όλες τις μεγάλες αγορές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της Ευρώπης, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Autovista24. Ο όρος υπολειμματική αξία αναφέρεται στο υπόλοιπο της αξίας ενός αγαθού και αφορά την απομείωση της αρχικής του αξίας στο πέρασμα του χρόνου.
Η εικόνα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Τα ηλεκτρικά οχήματα ηλικίας τριών ετών και με 60.000 χιλιόμετρα στο οδόμετρο καταγράφουν τέτοιες χαμηλότερες τιμές από τον Ιούνιο και μετά. Στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία και τη Βρετανία, η διατήρηση της αξίας των ηλεκτρικών οχημάτων βρίσκεται πολύ πίσω από αυτή των άλλων οχημάτων -βενζινοκίνητων, πετρελαιοκίνητων και ηλεκτρικών.
Και οι επτά αγορές κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοσή τους σε υπολειμματική αξίας ηλεκτρικών οχημάτων για το 2024 με βάση τα στοιχεία της Autovista24. Η Ιταλία είχε τη χαμηλότερη υπολειμματική αξία στα ηλεκτρικά τον Ιούνιο με ποσοστό μόλις 34,3%. Πρόκειται για 18 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον συνολικό μέσο όρο της αγοράς του 52,3% στη χώρα.
Στη Βρετανία τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά μοντέλα διατήρησαν μόνο το 37,3% της αρχικής τιμής καταλόγου τους, σημαντικά πίσω από τον μέσο όρο της αγοράς του 51,5% στη χώρα. Τα ηλεκτρικά στη Γερμανία είχαν υπολειμματική αξία 39,3%, ποσοστό μειωμένο κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους.
Στη Γαλλία, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 41,1%. Στην Ελβετία κατά μέσο όρο τα ηλεκτρικά διατήρησαν το 43,2% της αρχικής τους τιμής καταλόγου. Ακολούθησε η Αυστρία με 44,2%, ενώ η Ισπανία κατέγραψε την υψηλότερη τέτοια με το ποσοστό να φτάνει στο 49,5%.
Πτώση στην αξία και στις ΗΠΑ
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν γίνει από ακριβές αγορές σε μεγάλες ευκαιρίες στα μεταχειρισμένα, καθώς η αξία μεταπώλησης για τα εν λόγω οχήματα έχει μειωθεί σημαντικά, δείχνουν στοιχεία που συγκέντρωσε η Wall Street Journal.
Οι μάντρες των αντιπροσωπειών και των εμπόρων είναι γεμάτες με απούλητα ηλεκτρικά οχήματα επειδή οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με επικεφαλής σε μεγάλο βαθμό την Tesla, έχουν μειώσει τις τιμές στα νέα μοντέλα σε μια προσπάθεια να τα πουλήσουν. Όντως οι εκπτώσεις αυτές στα καινούργια ηλεκτρικά οχήματα έχουν συμβάλει στις πωλήσεις στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η πλημμύρα των εκπτώσεων έχει προκαλέσει πτώση των τιμών για τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά, σημειώνεται. Τον Σεπτέμβριο η μέση τιμή πώλησης ενός ηλεκτρικού οχήματος ηλικίας τριών ετών ήταν περίπου 28.400 δολάρια, μικρότερη από εκείνη ενός οχήματος με κινητήρα βενζίνης της ίδιας ηλικίας. Πρόκειται για πτώση 25% από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με στοιχεία από την ιστοσελίδα αγορών αυτοκινήτων Edmunds που παρουσίασε η WSJ. Η απότομη πτώση της τιμής των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών οχημάτων έρχεται σε αντίθεση με την ευρύτερη αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με πιο παραδοσιακούς κινητήρες, όπου εκεί οι αξίες παρέμειναν σταθερές κατά την ίδια περίοδο σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας εταιρείας.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία