
Η οικονομική ατζέντα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κινδυνεύει να αναθερμάνει τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
«Το πρόγραμμα κινδυνεύει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος τραπεζίτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter. «Και απειλεί να μειώσει την ανάπτυξη, σε όλο τον κόσμο. Μένει να δούμε αν η μείωση θα γίνει περισσότερο αισθητή στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα ή την Ευρώπη».
Βιλερουά (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ πρέπει να είναι ευέλικτη στην μείωση των επιτοκίων
Ο Τραμπ υποστήριξε την ιδέα ενός δασμού 10% ή περισσότερο σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που, όπως λέει, θα εξαλείψει το εμπορικό τους έλλειμμα. Όμως ο Βιλερουά προέβλεψε ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος πολλών από τους δασμούς.
«Ο προστατευτισμός σημαίνει σχεδόν πάντα μειωμένη αγοραστική δύναμη για τους καταναλωτές», είπε ο Βιλερουά.
François Villeroy de Galhau résume l’enquête mensuelle de la Banque de France : “L’inflation va rester modérée, les prix progressent moins vite que les salaires, et nous allons pouvoir baisser les taux d’intérêts” #le710inter pic.twitter.com/K3sXoSFZFC
— France Inter (@franceinter) November 13, 2024
Ο Βιλερουά για την γαλλική οικονομία
Ειδικότερα για τη γαλλική οικονομία τονίζει ότι «το τοπίο δεν είναι ούτε μαύρο ούτε ομοιόμορφα ρόδινο».
«Η γαλλική οικονομία επιβεβαιώνει, μήνα με τον μήνα, μια συγκεκριμένη αντίσταση ή μια ορισμένη ανθεκτικότητα», παρατηρεί. «Υπάρχουν τουλάχιστον τόσες εταιρείες που σχεδιάζουν να μειώσουν τις τιμές τους όσες θέλουν να τις αυξήσουν. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει μέτριος».
Η πτώση των επιτοκίων θα συνεχιστεί λοιπόν, σύμφωνα με τον ίδιο. «Τον Ιούνιο ήμασταν στο 4%, σήμερα είμαστε στο 3,25% », υπενθυμίζει, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν «θα επιστρέψουμε στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που είχαμε την εποχή της Covid».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας σημειώνει επιβράδυνση της απασχόλησης και ως εκ τούτου αύξηση του ποσοστού ανεργίας, το οποίο ωστόσο αναμένεται να μειωθεί τους επόμενους μήνες. Η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, μια «χρόνια νόσος» στη Γαλλία, αποτελεί σήμερα προτεραιότητα στα μάτια του, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο 5%, το «όριο αξιοπιστίας» για τους επενδυτές.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια