
Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Kathy Hochul εργάζεται σε νομοσχέδιο για τον περιορισμό στο 10% των ακινήτων που μπορεί να αποκτήσει ένας επενδυτής σε μια συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και για τη μείωση των φορολογικών κινήτρων για εταιρείες.
Πρώτα ήταν το Airbnb και τώρα οι επενδυτικοί και κεφαλαιακοί όμιλοι. Η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στέγασης. Χρειάζεται περίπου 500.000 νέες κατοικίες για να καλύψει τη ζήτηση έως το 2032.
Γιατί οι κατασκευαστές ακινήτων στις ΗΠΑ βρίσκονται σε πτώση; [γράφημα]
Η απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ήταν το πρώτο βήμα. Ενάμιση χρόνο μετά, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα και με τις εκλογές προ των πυλών, η Kathy Hochul έχει θέσει στο στόχαστρο τα μεγάλα funds που αγοράζουν ακίνητα κατά συρροή.
Πληρώνουν καλά και άμεσα και δεν χρειάζεται να περιμένουν την έγκριση των τραπεζών για δάνεια. Ολοι κερδίζουν, εκτός από τους Νεοϋορκέζους, που μετά την πανδημία είδαν τις τιμές των ακινήτων να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά. Για να εγκρίνει μια τράπεζα δάνειο για αγορά κατοικίας απαιτείται ετήσιο εισόδημα σχεδόν 190.000 δολαρίων.
Το νέο μέτρο που προτείνεται θα πρέπει να εγκριθεί από την τοπική κυβέρνηση. Θα τεθεί όριο 10% στον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να αποκτήσει ένας επενδυτικός όμιλος σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Επιπλέον, θα τους απαγορευτεί να αγοράζουν κατοικίες τις πρώτες 75 ημέρες από την κυκλοφορία τους στην αγορά, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στους ιδιώτες αγοραστές. Παράλληλα, θα καταργηθούν ορισμένα φορολογικά οφέλη, όπως οι εκπτώσεις στους τόκους δανείων όταν ο αγοραστής είναι «εταιρικός ιδιοκτήτης».
Η Νέα Υόρκη είναι μία από τις αμερικανικές μεγαλουπόλεις με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοικιών στα χέρια funds. Ο εθνικός μέσος όρος βρίσκεται στο 2%, ενώ στη Νέα Υόρκη το ποσοστό ξεπερνά ήδη το 15% και συνεχίζει να αυξάνεται.
Στις περιφερειακές συνοικίες της πόλης, όπως το Queens, το Brooklyn και το Bronx, το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 25%. Ετσι, οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν τον τελευταίο μήνα σχεδόν κατά 7%, ενώ ο αριθμός των νέων ακινήτων προς πώληση μειώθηκε κατά 2%.
Η ζήτηση είναι τόσο υψηλή που μεταξύ 2018 και 2023 η μέση τιμή ενοικίου στη Νέα Υόρκη αυξήθηκε σχεδόν κατά 30%. Οι ειδικοί απέδωσαν την αύξηση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και ο Δήμος της Νέας Υόρκης επέβαλε πριν από περίπου 18 μήνες σειρά περιορισμών που στην πράξη εξαιρούν εφαρμογές όπως το Airbnb από την αγορά. Ωστόσο, τα ενοίκια δεν μειώθηκαν, ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων αυξήθηκαν.
Ενα άλλο μέτρο είναι η παροχή φορολογικών κινήτρων σε μικρούς ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν σε «λογικές τιμές».
Η αντίδραση των επενδυτικών ομίλων και των κατασκευαστών δεν άργησε. Ο κλάδος έχει ξεκινήσει έντονη καμπάνια κατά των μέτρων, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις στη Νέα Υόρκη.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια