![Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της εγχώριας κατανάλωσής τον Ιανουάριο του 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/fysiko-aerio.jpg)
Ρεκόρ εποχών στην κατανάλωση σε φυσικό αέριο εμφανίζει η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2025. Σύμφωνα με έρευνα της Green Tank που επικαλείται στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η μηνιαία κατανάλωση στις αρχές του έτους ξεπέρασε τα 7 TWh (7.68 TWh), δηλαδή η υψηλότερη κατανάλωση από το 2008, όπου και ξεκίνησε η καταγραφή. Σημειώνεται πως παρεμφερή μεγέθη είχαν καταγραφεί από τον Δεκέμβρη του 2024 με την κατανάλωση να φτάνει σταζ 7,13 TWh και τον Ιανουάριο του 2019 να αγγίζει τα 7,46 TWh.
H υψηλά αυτά μεγέθη είναι αποτέλεσμα της χρήσης φυσικού αερίου στον ηλεκτρισμό, όπου τον Ιανουάριο του 2025 έφτασε τα 4,93 TWh δηλαδή αυξημένη κατά 54,2% από τον αντίστοιχο περσυνό Ιανουάριο, ενώ μειωμένη είναι η χρήση στη βιομηχανία κατά 2,25%, ομοίως και στα δίκτυα κατά 3,5%, συγκριτικά με τα στοιχεία του 2024.
Οι εισαγωγές τον Ιανουάριο του 2025
Τα μεγέθη που καταγράφηκαν στις συνολικές εισαγωγές έφτασαν τα 7,386 TWh ενώ οι εξαγωγές με σημείο εξόδου την Κομοτηνή μόλις στα 0,16 TWh
Πρώτη πηγή στις εισαγωγές ήταν το υγροποιημένο ορυκτό αέριο(LNG), με 3.38 ΤWh, από την πύλη της Αγίας Τριάδας με μερίδιο 43.2%. Αθροιστικά με το LNG που εισήχθη από την πύλη της Αμφιτρίτης1 (1.03 ΤWh ή 13.2%), το LNG συνολικά τον Ιανουάριο έφτασε τα 4.42 ΤWh ή 56.2%.
Μικρότερο ήταν το μερίδιο εισαγωγών ρωσικού αερίου από αγωγό από την πύλη του Σιδηροκάστρου (35.5% ή 2.79 ΤWh). Παρ’ όλα αυτά, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αυτής της πύλης ήταν οι υψηλότερες της πενταετίας για τον μήνα Ιανουάριο και μάλιστα αυξημένες κατά 42.8% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2024.
Ακολούθησε σε μερίδιο το αζέρικο αέριο από τον ΤΑΡ μέσω της πύλης της Νέας Μεσημβρίας με 8.3% (0.66 ΤWh).
Οι εισαγωγές από την πέμπτη πύλη εισόδου στους Κήπους συνεχίζουν να είναι μηδενικές από τον Ιανουάριο του 2024.
Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις
Ρώσικο LNG-στην δεύτερη θέση πίσω από το αμερικάνικο
Μέχρι και τα μισά του 2023 το ρωσικό αέριο από αγωγό και LNG, ήταν η πρώτη πηγή εισαγωγών, ακόμα και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, είχαν πλήρη εξάρτηση από την Ρωσία. Η στροφή στο πιο ακριβό αμερικάνικο LNG, έχει αναγκάσει μια σειρά χώρες της ΕΕ να εξετάζουν εκ νέου το ενδεχόμενο επανέναρξης της ροής μέσω αγωγών από τη Ρωσία, κάτι που σε αυτή τη φάση θα πυροδοτούσε περαιτέρω αντιδράσεις.
Που βρίσκεται η Ελλάδα
Με βάση τα τελευταία δεδομένα της Eurostart τον Δεκέμβρη του 2024, η Ελλάδα είχε την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αερίου στην ΕΕ27 με το ποσοστό να είναι κατά 31,3% αυξημένο συγκριτικά με το 2023. Η Ελλάδα ακολούθησε με βάση τα στοιχεία αντίστροφη πορεία από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που κατάφεραν, όπως επισημαίνεται να μειώσουν κατά πολύ την χρήση του αερίου, με πρωτοπόρο την Πορτογαλία με μειωμένο ποσοστό κατά 16,7% στη χρήση.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ