
Στροφή προς τις αγορές της Ευρώπης έχουν πραγματοποιήσει οι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία παγκόσμια έρευνα (BofA Global Fund Manager), της Bank of America στην οποία συμμετείχαν 171 fund managers με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 426 δισ. δολαρίων. Οι θέσεις στις αμερικανικές μετοχές μειώθηκαν κατά 23%, ενώ «αυξημένες θέσεις» διατηρούν οι διαχειριστές στις αγορές της ευρωζώνης, της Βρετανίας και των αναδυομένων αγορών.
Το 39% (από 22% τον περασμένο μήνα) των fund managers παγκοσμίως, αναμένουν ότι οι μετοχές του δείκτη Euro Stoxx θα σημειώσουν εφέτος τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ ακολουθούν με ποσοστό 28% οι μετοχές του δείκτη Hang Seng.
Τι φοβίζει τους επενδυτές
Ενώ οι υψηλές αποτιμήσεις, οι ανησυχίες για την οικονομία, οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό, οι εμπορικές εντάσεις και το τέλος της εξαιρετικότητας των ΗΠΑ τρομάζουν τους επενδυτές, οι προσδοκίες για τις ευρωπαϊκές αγορές έχουν ενισχυθεί από τα πακέτα για τις υποδομές και την άμυνα σε Γερμανία και ΕΕ.
Το 77% (από 86% τον περασμένο μήνα) των ευρωπαίων διαχειριστών αναμένουν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα σημειώσουν κέρδη τους επόμενους 12 μήνες, ενώ οι μεγαλύτεροι φόβοι τους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση των μετοχών αφορούν κατά σειρά μία άνοδος των ευρωπαϊκών ασφαλίστρων κινδύνου, μία γερακίσια στροφή από τις κεντρικές τράπεζες και μία πτώση των κερδών ανά μετοχή.
Το 55% των διαχειριστών παγκοσμίως πάντως, θεωρεί πως ένας υφεσιακός εμπορικός πόλεμος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές, ενώ ακολουθεί με ποσοστό 19% μία άνοδος του πληθωρισμού που θα αναγκάσει την Fed να αυξήσει τα επιτόκια και με 13% ο αντίκτυπος από τις πολιτικές του τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE).
Σε ένα σενάριο, πλήρους εμπορικού πολέμου, το 58% των διαχειριστών παγκοσμίως αναμένει ότι ο χρυσός θα είναι το περιουσιακό στοιχείο με την καλύτερη απόδοση, το 16% «ποντάρει» στα 30ετή ομόλογα των ΗΠΑ, το 9% επέλεξε τα τρίμηνα έντοκα και το 6% στοιχηματίζει στα εμπορεύματα.


Latest News

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Γαλλικές στηρίξεις παίρνουν οι ευρωαγορές - Άλμα για τη Safran
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,07%.

Τρίτη ημέρα ανόδου για τις αγορές της Ασίας
Καταλύτης οι πληροφορίες ότι η Κίνα εξετάζει εξαίρεση αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς 125%

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου