
Ο Τζέιμι Ντίμον είπε ότι ανησυχεί για το πώς οι νέοι δασμοί του Προέδρου Τραμπ θα επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες οικονομικές συμμαχίες της Αμερικής, οι οποίες, όπως τόνισε, είναι βασικές για την «εξαιρετική θέση της χώρας στις παγκόσμιες υποθέσεις».
Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase υπογράμμισε ότι οι δασμοί είναι πιθανό να ανεβάσουν τον πληθωρισμό στα εισαγόμενα αγαθά και τις εγχώριες τιμές, με το κόστος των εισροών να αυξάνεται.
«Το αν το μενού των δασμών προκαλεί ύφεση παραμένει αμφισβητούμενο, αλλά θα επιβραδύνει την ανάπτυξη», έγραψε ο Ντίμον στην επιστολή του, στην οποία έθιξε ποικίλα ζητήματα όπως ο φορολογικός κώδικας, η στρατιωτική ασφάλεια, το κόστος υγειονομικής περίθαλψης και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Η Wall Street βρίσκεται σε αναταραχή από την Τετάρτη όταν ο Τραμπ αποκάλυψε τους σαρωτικούς δασμούς του, με τον S&P 500 να βυθίζεται 9,1% την περασμένη εβδομάδα και τον Nasdaq να πέφτει 10%. Οι τραπεζικές μετοχές ήταν μεταξύ εκείνων που χτυπήθηκαν, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι η ύφεση θα οδηγούσε σε υποχώρηση του δανεισμού και των συναλλαγών, σημειώνει η Wall Street Journal.
Τα τελευταία χρόνια, ο Ντίμον προειδοποιεί για κινδύνους για την οικονομία, από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, μέχρι τα επιτόκια και το δημόσιο χρέος. Έχει χαρακτηρίσει την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση την πιο τεταμένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη Δευτέρα, πρόσθεσε τους δασμούς σε αυτόν τον κατάλογο των ζητημάτων που σιγοβράζουν.

Ο Ντίμον βλέπει αβεβαιότητες
Η επιστολή του Ντίμον ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές συνεχιζόμενες αβεβαιότητες σχετικά με τους δασμούς, συμπεριλαμβανομένων των αντίποινων από άλλες χώρες και των επιπτώσεων στα εταιρικά κέρδη και το δολάριο.
«Όσο πιο γρήγορα επιλυθεί αυτό το ζήτημα, τόσο το καλύτερο επειδή ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις αυξάνονται σωρευτικά με την πάροδο του χρόνου και θα ήταν δύσκολο να αντιστραφούν. Βραχυπρόθεσμα, το βλέπω ως μεγάλη επιπλέον σταγόνα στο γεμάτο ποτήρι», έγραψε.
Μετά τις διαπραγματεύσεις, ο Ντίμον είπε ότι ελπίζει ότι η μακροπρόθεσμη επίδραση των δασμών θα αποφέρει οφέλη στις ΗΠΑ.
Ο τόνος του Ντίμον για τους δασμούς έχει αλλάξει με την ανάπτυξη των δασμολογικών του σχεδίων από τον Τραμπ. Τον Ιανουάριο, δεν φάνηκε να ανησυχεί για τους δασμούς στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Αν είναι λίγο πληθωριστικό, αλλά είναι καλό για την εθνική ασφάλεια, ας είναι. Θέλω να πω, ξεπεράστε το», είπε σε συνέντευξή του στο CNBC.
Αλλά μέχρι τον Μάρτιο, ο Ντίμον εξέφραζε περισσότερη ανησυχία για τις επιπτώσεις των δασμών στις εταιρείες, σημειώνοντας ότι «η αβεβαιότητα δεν είναι καλό πράγμα» σε μια συνέντευξη σε μια πρόσφατη σύνοδο κορυφής για τη συνταξιοδότηση.
Τα άλλα θέματα που έθιξε ο Dimon στην επιστολή του:

Φόροι
Ο Ντίμον στόχευσε σε φορολογικές ελαφρύνσεις που, όπως είπε, ωφελούν κυρίως τους πλούσιους. «Αυτά περιλαμβάνουν τόκους μεταφοράς, τη δυνατότητα έκπτωσης έως και $10.000 από κρατικούς και τοπικούς φόρους και πάρα πολλές τεχνικές δημιουργικού σχεδιασμού φόρου ακίνητης περιουσίας». Είπε ότι ο φορολογικός κώδικας των ΗΠΑ θα πρέπει να ενσωματώνει τον «Κανόνα Μπάφετ», έτσι ώστε οι έχοντες υψηλά εισοδήματα να πληρώνουν έναν ελάχιστο φόρο επί του πραγματοποιηθέντος εισοδήματος.
«Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των πλουσίων, θα ωφελούνταν πάρα πολύ από την αυξημένη ανάπτυξη που θα ακολουθούσε εάν τροποποιούσαμε το σύστημά μας με τον σωστό τρόπο», έγραψε.
Τιμές μετοχών
Ακόμη και με τις πρόσφατες μειώσεις, ο Ντίμον είπε ότι οι τιμές των μετοχών και του χρέους παραμένουν υψηλές. «Οι αγορές εξακολουθούν να φαίνεται να τιμολογούν περιουσιακά στοιχεία με την υπόθεση ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μια αρκετά ήπια προσγείωση. Δεν είμαι τόσο σίγουρος», έγραψε.
Ο Ντίμον είπε ότι η οικονομική απόδοση της Αμερικής οφείλεται εν μέρει στις τεράστιες κρατικές δαπάνες της, οι οποίες οδήγησαν σε τεράστιο έλλειμμα. «Αυτά τα μεγάλα ελλείμματα δεν είναι βιώσιμα – δεν ξέρω αν θα δημιουργήσουν πραγματικό πρόβλημα σε έξι μήνες ή έξι χρόνια – όσο πιο γρήγορα το αντιμετωπίσουμε, τόσο το καλύτερο», έγραψε.
Μαθήματα διαχείρισης
Ο επί σειρά ετών Διευθύνων Σύμβουλος είχε επίσης μερικές συμβουλές για τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του να αντιμετωπίζουν όλους με σεβασμό και να συντάσσουν λίστες με επακόλουθα. “Προσέχετε τον εαυτό σας. Εάν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας, τίποτα δεν λειτουργεί», πρόσθεσε.


Latest News

Ποια αμερικανικά προϊόντα σκέφτεται να εξαιρέσει από τους δασμούς 125% το Πεκίνο
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ