
Για περισσότερο διάστημα απ ότι αναμενόταν μπορεί να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια η Federal Reserve υπό το φόβο των πληθωριστικών πιέσεων εκτιμά η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι. Ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποκλιμάκωσης αργότερα μέσα στην χρονιά.
«Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πιο αυξημένοι απ’ ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, οπότε η συνέπεια αυτού είναι ότι ίσως χρειαστεί να διατηρήσουμε την πολιτική μας πιο σφιχτή για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι πιστεύαμε» τόνισε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε σφιχτοί για πάντα, διότι, τελικά, ο πληθωρισμός θα μειωθεί».
Πότε θα μειώσει η Fed
Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο ενώ εξακολουθεί να αισθάνεται άνετα με μερικές μειώσεις επιτοκίων φέτος, εξήγησε ότι οι αυξανόμενοι κίνδυνοι πληθωρισμού σημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να κάνει λιγότερα, ιδίως δεδομένου ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την εμπορική πολιτική του προέδρου Τραμπ έχει μέχρι στιγμής κάνει ελάχιστα πράματα για να διαταράξει την ακόμη σταθερή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.
«Η συνέχιση της σταδιακής μείωσης του επιτοκίου πολιτικής χωρίς επείγουσα ανάγκη να αντιδράσουμε γρήγορα είναι το σωστό» σημείωσε «Τελικά, δώσαμε μια και μόνη υπόσχεση στον αμερικανικό λαό -νομίζω ότι όλοι θυμάστε ποια ήταν- ότι θα αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών. Αυτό είναι το κρίσιμο θεμέλιο όλων των άλλων πραγμάτων που κάνουμε».
Η Fed διατηρεί το επιτόκιο πολιτικής σταθερό στο εύρος 4,25%-4,50% από τον Δεκέμβριο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επισημάνει ότι οι δασμοί είναι πιθανό να αυξήσουν τον πληθωρισμό και να επιβραδύνουν την οικονομία. Πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, υποστηρίζουν ότι θέλουν να περιμένουν να δουν τι πραγματικά συμβαίνει στο εμπόριο και σε άλλες πολιτικές πριν προβούν σε οποιαδήποτε προσαρμογή, άποψη που ασπάστηκε και η Ντάλι.
Η κεντρική τραπεζίτης εκτιμά ότι είναι πιθανό η Fed να προβεί σε περισσότερες από δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, εάν ο πληθωρισμός μειωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο ή η αγορά εργασίας παραπαίει. Αλλά ήταν σαφές ότι βλέπει μεγαλύτερο κίνδυνο στην άλλη πλευρά του νομίσματος.
Το ουδέτερο επιτόκιο
«Τελικά η οικονομία οδεύει προς το σημείο που θέλαμε να είναι, σε μια βιώσιμη πορεία όπου μπορούμε να επαναφέρουμε το επιτόκιο σε ουδέτερο επίπεδο»ανέφερε η ίδια, προσθέτοντας ότι εκτιμά ότι το «ουδέτερο» επιτόκιο πολιτικής είναι περίπου 3%.
Η πολύ σταδιακή πρόοδος στον πληθωρισμό, είπε, απαιτεί μια περιοριστική στάση νομισματικής πολιτικής- και η ισχυρή οικονομία δίνει στη Fed αρκετό χρόνο για να περιμένει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις συνολικές επιπτώσεις των πολιτικών της νέας κυβέρνησης, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης φορολογικές περικοπές, μειώσεις στις κρατικές δαπάνες, απορρύθμιση και περιορισμούς στη μετανάστευση. Μέχρι στιγμής, είπε, η αβεβαιότητα σχετικά με αυτές τις πολιτικές δεν έχει επιβραδύνει την οικονομία.
«Δεν έχουμε ακούσει πολλά για υποχώρηση και οπισθοχώρηση», είπε. «Η αβεβαιότητα δεν έχει σταματήσει τη δραστηριότητα … οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν».
Τέλος, σημείωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις υποδηλώνουν ότι η δασμολογική πολιτική του Trump δεν θα είναι τόσο μεγάλη, ευρεία ή δεν θα έχει τόσο άμεσο αποτέλεσμα όσο αυτό που είχε αρχικά ανακοινωθεί – παράγοντες που θα μπορούσαν να μειώσουν τον αντίκτυπό της στην οικονομία.


Latest News

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια

Μπέιλι: Επικεντρωνόμαστε στο σοκ της ανάπτυξης – Τι είπε για δασμούς και ύφεση
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό

Αύξηση των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών απο τις ΗΠΑ το 2024
Oι εξαγωγές ουίσκι απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε 699 εκατ. δολάρια , μεταξύ 2022 και 2024, από 439 εκατ. δολάρια το 2021

Οι δασμοί είναι ιδανική ευκαιρία για την Ευρώπη, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας
«Να ληφθούν τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ που δεν πραγματοποιήθηκαν πλήρως», λέει ο διοικητής της τραπεζας της Λετονίας

Μπορεί να τηλεφωνήσω στον Πάουελ - Τι θα ζητήσει ο Τραμπ από τον πρόεδρο της Fed
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της

H UPS αγοράζει την καναδική Andlauer Healthcare Group αντι 1,6 δισ. δολ.
Η νέα εξαγορά επεκτείνει τις δυνατότητες της UPS στον τομέα της μεταφοράς υγειονομικού υλικού

Topshop, η επιστροφή - Πώς θα ανακάμψει η Asos τη βασική της μάρκα
Φυσική παρουσία και ηλεκτρονικό κατάστημα ετοιμάζει η βρετανική Asos για την Topshop