Οι αναταραχές που προκλήθηκαν από τον εμπορικό πόλεμο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα «σημείο καμπής» για την προθυμία των ξένων επενδυτών να διακρατούν αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, προειδοποίησε ο επικεφαλής της δημοσιονομικής εποπτικής αρχής του Κογκρέσου.
«Ακόμη και καθώς απομακρυνόμαστε από τη μεταβλητότητα του Απριλίου, η μνήμη της θα παραμείνει», δήλωσε ο Φίλιπ Σουάγκελ, διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, στους Financial Times. «Κάτι που προσπαθούμε να κατανοήσουμε είναι αν θα υπάρξει μια διαρκής διστακτικότητα μεταξύ των παγκόσμιων επενδυτών καθώς εξετάζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η ανακοίνωση του Τραμπ για την επιβολή δασμών στις 2 Απριλίου, την οποία χαρακτήρισε ως «ημέρα απελευθέρωσης», προκάλεσε έντονη μεταβλητότητα στις αγορές κρατικού χρέους και μετοχών των ΗΠΑ. Ο δείκτης μετοχών S&P 500 σημείωσε πτώση έως και 15%, ενώ το κόστος δανεισμού εκτοξεύθηκε. Παρότι οι αγορές σταθεροποιήθηκαν μετά την αναστολή από τον Τραμπ των περισσότερων από τους υψηλούς «αντίστοιχους» δασμούς, οι ανησυχίες παραμένουν.
Οι απρόβλεπτες αλλαγές πολιτικής του προέδρου ενδέχεται να μειώσουν τον ενθουσιασμό των ξένων επενδυτών για τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία. Οι μετοχές, ειδικότερα, έχουν σημειώσει καλύτερες επιδόσεις από τις παγκόσμιες αγορές τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ώθησε τους διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν σημαντικά σε αυτές.
Η ανησυχία για τα περιουσιακά στοιχεία
Ο Σουάγκελ τόνισε ότι η προθυμία των διεθνών επενδυτών να αγοράζουν αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία «υποστηρίζει την ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ενισχύει τη δημιουργία θέσεων εργασίας» και διευκολύνει την ικανότητα της κυβέρνησης να χρηματοδοτεί το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να πουλάει το κρατικό χρέος των ΗΠΑ.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εργάζεται πάνω σε ένα σύνολο δεκαετών προβλέψεων για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά στοιχεία, τα οποία θα δημοσιευθούν το καλοκαίρι. Αυτές οι προβλέψεις θα παρέχουν την πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση της οικονομικής ατζέντας της διοίκησης Τραμπ, σε μια περίοδο που οι ανησυχίες για τα οικονομικά της κυβέρνησης είναι έντονες.
Ο Σουάγκελ δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει στο αν η πώληση αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων και η πτώση του δολαρίου, που προκλήθηκαν από τους δασμούς της 2ας Απριλίου, θα έχουν διαρκή επίπτωση. «Τα σκληρά δεδομένα δεν προσφέρουν ακόμη σαφείς ενδείξεις», σημείωσε.
«Θα κοιτάξουμε πίσω σε αυτό το γεγονός ως το είδος του σημείου καμπής που πραγματικά οδήγησε σε μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και σε έναν μειωμένο ρόλο για τις Ηνωμένες Πολιτείες; Ή θα είναι αυτό ένα επεισόδιο μεταβλητότητας που θα ξεπεραστεί από άλλες πολιτικές που βελτιώνουν την ανάπτυξη, όπως οι φοροαπαλλαγές και η απορρύθμιση, και περισσότερη σταθερότητα;» κατέληξε.