Πετρέλαιο: Μπορούν Ρωσία, ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία από κοινού να σταθεροποιήσουν τις αγορές;

Ο απεσταλμένος επενδύσεων της Ρωσίας Κίριλ Ντμίτριεφ θεωρεί ότι μπορούν και ότι υπάρχει προηγούμενο για αυτό

Πετρέλαιο: Μπορούν Ρωσία, ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία από κοινού να σταθεροποιήσουν τις αγορές;

Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να δράσουν από κοινού για τη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου εάν χρειαστεί, δήλωσε στο Reuters ο απεσταλμένος επενδύσεων της Ρωσίας Κίριλ Ντμίτριεφ. Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν την Πέμπτη, αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Νατάνζ και το Αράκ κατά τη διάρκεια της νύχτας, και καθώς οι επενδυτές αντιμετώπιζαν φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να διαταράξει τον εφοδιασμό με αργό πετρέλαιο.

Ο Ντμίτριεφ, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας, δήλωσε ότι υπάρχει προηγούμενο για παρόμοια κοινή δράση το 2020.

«Υπήρξε ένα παράδειγμα όταν ο Πρόεδρος Πούτιν, ο Πρόεδρος Τραμπ και ο (Σαουδάραβας) Πρίγκιπας Διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έπαιξαν βασικό ρόλο στη σταθεροποίηση των αγορών», δήλωσε ο Ντμίτριεφ στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Υπάρχει προηγούμενο για το πετρέλαιο

«Είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για συγκεκριμένη κοινή δράση, αλλά με βάση το παρελθόν, μια τέτοια δράση είναι δυνατή».

Την άνοιξη του 2020, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κατακόρυφα εν μέσω της πανδημίας COVID-19, ο Τραμπ μεσολάβησε για μια συμφωνία με τους κορυφαίους παραγωγούς αργού πετρελαίου, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, για να μειώσουν την παραγωγή και να ηρεμήσουν τις αγορές.

«Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή δημιουργούν συνθήκες για αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου. Η δυναμική αυτών των γεγονότων θα καθορίσει πόσο δραματική θα είναι αυτή η άνοδος», δήλωσε ο Ντμίτριεφ.

«Η δυναμική τέτοιων αυξήσεων μειώνει απότομα την πιθανότητα περαιτέρω περιορισμών στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας», είπε, αναφερόμενος στις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

OT Originals

Περισσότερα από Commodities

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο