Σε λίγο προσωπικό χρόνο του Τραμπ με τον αυτοκράτορα προσβλέπουν οι Ιάπωνες οικοδεσπότες, ώστε να δημιουργήσουν έναν θετικό τόνο – ακόμη και αν η υποδοχή δεν ήταν τόσο μεγαλοπρεπής, καθώς ο Τραμπ επισκέπτεται το Τόκιο αυτή την εβδομάδα.
Λίγο μετά την άφιξη του Τραμπ στην Ιαπωνία το απόγευμα της Δευτέρας, ο Αυτοκράτορας Ναρουχίτο καλωσόρισε τον πρόεδρο στο Αυτοκρατορικό Παλάτι στο κέντρο του Τόκιο. «Είναι υπέροχο που σας ξαναβλέπω», είπε ο Ναρουχίτο.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για περίπου 30 λεπτά κεκλεισμένων των θυρών. Όταν βγήκαν, ο Τραμπ έδειξε τον αυτοκράτορα και είπε «μεγάλος άνθρωπος, σπουδαίος άνθρωπος», πριν σφίξουν ξανά τα χέρια και ο πρόεδρος αποχωρήσει.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Χανέντα στο Τόκιο της Ιαπωνίας – φωτο Kyodo/via REUTERS ATTENTION EDITORS
Η βασιλική μεταχείριση είναι μια παραλλαγή αυτού που έχει γίνει μια συχνά επαναλαμβανόμενη στρατηγική στην οποία οι οικοδεσπότες παρέχουν πλούσιες δεξιώσεις για να μαλακώσουν τον επισκέπτη πρόεδρο των ΗΠΑ, με στόχο την ελάφρυνση από τους δασμούς των ΗΠΑ και τη μείωση των απαιτήσεων που τους συνοδεύουν.
Αυτοκρατορική αλλά λιτή υποδοχή
Η υποδοχή στο Τόκιο τη Δευτέρα ήταν πιο συγκρατημένη από ό,τι στο ταξίδι του 2019 στην Ιαπωνία, όταν ο Τραμπ τιμήθηκε με ένα πλούσιο κρατικό συμπόσιο στο παλάτι.
Σε αυτήν την επίσκεψη, ο Τραμπ έλαβε την πλήρη αυτοκρατορική φιλοξενία, ως ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που δέχτηκε ο Ναρουχίτο μετά την άνοδό του στο θρόνο, μια τιμή που επινόησε ο τότε πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και ενθουσίασε τον Τραμπ.
Δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια υπερβολή αυτή την εβδομάδα. Αλλά ακόμη και μια ήσυχη συνάντηση με τον αυτοκράτορα υποδηλώνει ότι οι Ιάπωνες γνωρίζουν, όπως και οι ομόλογοί τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, πώς να χειρίζονται τη μοναρχία τους ως εργαλείο πολιτικής τέχνης.
«Για κάποιον σαν τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος τρέφει έντονη γοητεία με τις μοναρχίες, μια συνάντηση με έναν μονάρχη σημαίνει εγγενώς υψηλό επίπεδο τιμής και καλή μεταχείριση», δήλωσε στην Wall Street Journal ο Χιντέγι Καγουανίσι, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια.
Ο Τραμπ τρέφει μια καλά τεκμηριωμένη εκτίμηση για τη βρετανική βασιλική οικογένεια και απολαμβάνει την μεγαλοπρέπεια και την χλιδή που την περιβάλλει.
Όταν επισκέφθηκε το Λονδίνο τον περασμένο μήνα, οι οικοδεσπότες του έκαναν τα πάντα. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και περισσότεροι από 1.500 στρατιώτες υποδέχτηκαν τον Τραμπ στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το χιλιόχρονο οχυρό της βρετανικής μοναρχίας. Ο Τραμπ και η πρώτη κυρία είχαν επίσης μια βόλτα με άμαξα που την έσερναν άλογα, μια εναέρια επίδειξη από αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένα κρατικό συμπόσιο. Ο Τραμπ ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που διοργάνωσε δύο τέτοιες κρατικές επισκέψεις προς τιμήν του, μετά από ένα προηγούμενο ταξίδι στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ το 2019.
Η ήσυχη υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Τραμπ στο Τόκιο τη Δευτέρα είναι σύμφωνη με τη φύση του ταξιδιού στην Ιαπωνία, το τέταρτο του Τραμπ ως προέδρου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως επίσκεψη εργασίας.

Οι σχέσεις με Άμπε προλειαίνουν την συνάντηση με Τακαΐτσι
Το εμπόριο και η ασφάλεια βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Την Τρίτη, ο Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί με την Σανάε Τακαΐτσι, τον νέο πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, και να επισκεφθεί τη ναυτική βάση των ΗΠΑ στη Γιοκοσούκα. Έχει επίσης προγραμματιστεί συνάντηση στην πρεσβεία των ΗΠΑ με την Άκιε Άμπε, τη χήρα του Σίνζο Άμπε, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2022, σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα.
Η σχέση του Τραμπ με τον Άμπε θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς για θερμούς δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ ως προέδρου και έθεσε τον πήχη για τους επόμενους Ιάπωνες ηγέτες που επιδιώκουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης καθ’ οδόν προς την Ιαπωνία με το Air Force One, δήλωσε για την Τακαΐτσι: «Ήταν μια σπουδαία σύμμαχος και φίλη του Σίνζο Άμπε… Αυτό βοηθάει πραγματικά την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Οι σχέσεις μεταξύ Τόκιο και Ουάσινγκτον έχουν τεταθεί από την πίεση του Τραμπ να αναδιατάξει το παγκόσμιο εμπόριο μέσω δασμών και υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η δέσμευση της Ιαπωνίας να επενδύσει 550 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ. Ένα άλλο πιθανό σημείο ανάφλεξης είναι η ασφάλεια, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους να δαπανήσουν πολύ περισσότερα για την άμυνα.
«Ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας μπορεί να έχουν κάποιες τριβές σε θέματα όπως οι εμπορικοί δασμοί», δήλωσε ο Kawanishi, «υπάρχει πιθανότατα μια πτυχή όπου η αυτοκρατορική οικογένεια, ως μορφή «ήπιας ισχύος», βοηθά στην άμβλυνση αυτής της έντασης».





































