Τελωνειακούς δασμούς από το πρώτο ευρώ σε δέματα που εισάγονται από τρίτες χώρες -όπως μέσω Shein και Temu- φέρνει η πολιτική απόφαση του Ecofin στις 13 Νοεμβρίου, με ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2026.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το Συμβούλιο έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση της εισροής μικρών δεμάτων στην ΕΕ που επί του παρόντος δεν υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς – ένα πρόβλημα που οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό για τους πωλητές της ΕΕ και εγείρει περιβαλλοντικές ανησυχίες».
Το 91% όλων των αποστολών ηλεκτρονικού εμπορίου αξίας κάτω των 150 ευρώ, στην ΕΕ, προήλθε από την Κίνα το 2024
Η κατάργηση του ευρωπαϊκού de minimis για Shein, Temu
«Είμαι πολύ ευχαριστημένη που καταλήξαμε σε συμφωνία για την κατάργηση του τελωνειακού ορίου των 150 ευρώ», δήλωσε αμέσως μετά το Ecofin, η Στέφανι Λόζε, υπουργός Οικονομικών της Δανίας.
«Διασφαλίζουμε ότι οι δασμοί καταβάλλονται από το πρώτο ευρώ, δημιουργώντας ίσους όρους ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και περιορίζοντας την εισροή προϊόντων χαμηλού κόστους. Συμφωνήσαμε επίσης στην ανάγκη να εργαστούμε για μια προσωρινή λύση το συντομότερο δυνατό, το 2026».
Οι δασμοί θα ευθυγραμμίζονται με τους ισχύοντες κανόνες για τον φόρο προστιθέμενης αξίας στα εισαγόμενα αγαθά
Ως μακροπρόθεσμο μέτρο, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν να καταργήσουν έναν κανόνα που επιτρέπει την είσοδο στην ΕΕ αγαθών αξίας κάτω των 150 ευρώ χωρίς την καταβολή τελωνειακών δασμών. Με αυτήν την αλλαγή, οι σχετικοί τελωνειακοί δασμοί θα εφαρμόζονται σε όλα τα αγαθά που εισέρχονται στην ΕΕ, ευθυγραμμίζοντας το σύστημα με τους ισχύοντες κανόνες για τον φόρο προστιθέμενης αξίας στα εισαγόμενα αγαθά.
Main results from today’s ECOFIN pic.twitter.com/i5Y6BzjZLD
— Danish Presidency of the Council of the EU 2025 (@eu2025dk) November 13, 2025
Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι ΗΠΑ από τον περασμένο Μάιο προχώρησε στην κατάργηση του κανόνα de minimis δηλαδή απαλλαγή από δασμούς και φόρους για εισαγωγές προϊόντων από Κίνα και Χονγκ Κονγκ, αξίας κάτω των 800 ευρώ. Κι κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι κινεζικές πλατφόρμες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην ευρωπαική αγορά την οποία βομβάρδισαν με ενέργειες μάρκετινγκ και«πλημμύρισαν» με εκατομμύρια πακέτα.
Οι εργασίες για το πώς θα επιβληθούν οι δασμοί θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες
Ο τελωνειακός κόμβος από το 2028
Ο νέος κανόνας θα αρχίσει να εφαρμόζεται μόλις τεθεί σε λειτουργία ο κόμβος τελωνειακών δεδομένων της ΕΕ, η προτεινόμενη κεντρική πλατφόρμα της ΕΕ για την αλληλεπίδραση με τα τελωνεία και την ενίσχυση των ελέγχων, η οποία αναμένεται επί του παρόντος το 2028.
Ο κόμβος βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θεμελιώδους μεταρρύθμισης του τελωνειακού πλαισίου της ΕΕ. Οι δυνατότητές του, οι οποίες θα επιτρέπουν τον υπολογισμό και την κοινοποίηση του τελωνειακού χρέους ανά είδος, θα επιτρέψουν στις τελωνειακές αρχές σε ολόκληρη την ΕΕ να εφαρμόζουν το πλήρες τελωνειακό καθεστώς σε μικρά δέματα που εισέρχονται στην ΕΕ.
Έως και 65% των μικροδεμάτων που εισέρχονται στην ΕΕ υποτιμώνται για να αποφευχθούν οι τελωνειακοί δασμοί κατά την εισαγωγή
Ως αποτέλεσμα του ισχύοντος κανόνα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έως και 65% των μικρών δεμάτων που εισέρχονται στην ΕΕ υποτιμώνται για να αποφευχθούν οι τελωνειακοί δασμοί κατά την εισαγωγή.
Εκτός από την επίδρασή του στην ανταγωνιστικότητα των εταιρειών της ΕΕ, το όριο έχει επίσης εγείρει περιβαλλοντικές ανησυχίες , δεδομένου του κινήτρου για τις εταιρείες εκτός ΕΕ να χωρίζουν τις αποστολές σε μεμονωμένα δέματα κατά την αποστολή αγαθών στην Ένωση.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 91% όλων των αποστολών ηλεκτρονικού εμπορίου αξίας κάτω των 150 ευρώ προήλθε από την Κίνα το 2024.






























![Ακίνητα: Πόσο κοστίζει το τ.μ. σε Σκιάθο και Σκόπελο [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/greece-2984775_1280.jpg)



