Η εικόνα των ραφιών στα γερμανικά σούπερ μάρκετ αλλάζει γρήγορα. Δεν κυριαρχούν πλέον μόνο τα επώνυμα προϊόντα με τις χρωματιστές συσκευασίες και τα γνωστά λογότυπα. Ολοένα και περισσότερο, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας κερδίζουν την προτίμηση των καταναλωτών στην Γερμανία.
Μια νέα μελέτη, μέρος της οποίας δημοσιεύει το περιοδικό ESM, αποκαλύπτει ότι η στροφή αυτή δεν είναι παροδική μόδα αλλά δομική αλλαγή στις αγοραστικές συνήθειες των Γερμανών.
Η κρίση εμπιστοσύνης στα επώνυμα προϊόντα ενισχύει τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι Simon-Kucher και Appinio σε 1.000 καταναλωτές, το 57% θεωρεί τα επώνυμα προϊόντα υπερβολικά ακριβά χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική υπεραξία. Οι μάρκες δυσκολεύονται να πείσουν ότι η τιμή τους αντανακλά πραγματική ποιότητα, με αποτέλεσμα πολλοί να στραφούν σε οικονομικότερες επιλογές χωρίς να θυσιάζουν την αξιοπιστία.
«Όταν πάνω από τη μισή αγορά δεν βλέπει όφελος, το επιχειρηματικό μοντέλο τρίζει», σημειώνει ο Alexander Bilsing, συνεργάτης των Simon-Kucher.
Η αίσθηση εκμετάλλευσης
Σχεδόν δύο στους πέντε καταναλωτές πιστεύουν ότι οι τιμές των επώνυμων προϊόντων αντικατοπτρίζουν στρατηγική μεγιστοποίησης κερδών παρά ανώτερη ποιότητα. Ο Tim Brzoska, επίσης συνεργάτης της Simon-Kucher, προειδοποιεί ότι οι μάρκες πρέπει να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη μέσω καινοτομιών και προϊόντων που φέρνουν πραγματική προστιθέμενη αξία.
Σχεδόν δύο στους πέντε πιστεύουν ότι οι τιμές των επώνυμων προϊόντων αντικατοπτρίζουν στρατηγική μεγιστοποίησης κερδών παρά ανώτερη ποιότητα
Η τιμή καθορίζει την επιλογή
Η έρευνα δείχνει ότι το 59% των συμμετεχόντων θεωρεί πως η τιμή θα παίξει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στις εβδομαδιαίες αγορές τους το 2026. Η στροφή προς τα ιδιωτικά σήματα είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των χαμηλότερων εισοδηματικών ομάδων, αλλά ακόμη και οι υψηλότερες τάξεις δεν μένουν ανεπηρέαστες. Όπως επισημαίνει ο Bilsing, «Η μάρκα παύει να είναι σύμβολο κύρους και γίνεται παράγοντας κόστους».
Αφοσίωση στα ιδιωτικά σήματα
Το 81% των ερωτηθέντων σκοπεύει να συνεχίσει να αγοράζει ιδιωτικές μάρκες ακόμα και αν οι τιμές των επώνυμων προϊόντων πέσουν.
«Δεν πρόκειται μόνο για χαμηλή τιμή. Τα ιδιωτικά σήματα είναι αξιόπιστα και συχνά προσφέρουν τα ίδια προϊόντα όπως τα επώνυμα», εξηγεί ο Bilsing.
Η περιβαλλοντική συνείδηση χάνει έδαφος
Η μελέτη δείχνει ότι η βιωσιμότητα δεν αποτελεί πλέον κύριο κριτήριο αγοράς. Η Anna Greufe, διευθύντρια της Simon-Kucher, υπογραμμίζει ότι το κόστος είναι πλέον ο αποφασιστικός παράγοντας για τους καταναλωτές, ενώ το οικολογικό προφίλ και οι δίκαιες πρακτικές εμπορίου έχουν μικρότερη βαρύτητα στην καθημερινή επιλογή προϊόντων.
Η αλλαγή αυτή δείχνει ότι η αγορά τροφίμων στη Γερμανία μετασχηματίζεται: οι καταναλωτές επιλέγουν με βάση την αξία και την πρακτικότητα, και όχι πλέον μόνο την επωνυμία. Οι μάρκες που δεν προσαρμόζονται σε αυτή τη νέα πραγματικότητα κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους στον καθημερινό καρότσι των καταναλωτών.
































