Χάθηκαν 10 δισ. από το ΧΑ, πυρετός προετοιμασιών στην CrediaBank, το πλεονέκτημα της Viohalco, ψύχραιμος (;) ο Βακάκης, στο περίμενε η Βιομηχανία

Το μεγάλο τεστ του ΧΑ

Χάθηκαν 10 δισ. από το ΧΑ,  πυρετός προετοιμασιών στην CrediaBank, το πλεονέκτημα της Viohalco, ψύχραιμος (;) ο Βακάκης, στο περίμενε η Βιομηχανία

Δεν ήταν και η καλύτερη εβδομάδα που πέρασε το ελληνικό χρηματιστήριο η πρώτη του Μαρτίου, αλλά κρατήθηκαν κάποια προσχήματα.

Ουσιαστικά ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει περιορίσει τόσο την επενδυτική ορατότητα όσο και τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Έτσι, μοιραία ήρθε και το -6,8% της πρώτης εβδομάδας του μήνα, με τις απώλειες στις τράπεζες να ξεπερνούν το 8%.

Μάλιστα μέσα σε αυτήν την εβδομάδα, η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ συρρικνώθηκε κατά 10,5 δισ. ευρώ, υποχωρώντας από τα 157,7 δισ. ευρώ στα 147,1 δισ. ευρώ, αποτυπώνοντας το έντονο κλίμα ρευστοποίησης και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην αγορά.

Και το στοίχημα να μην χαθεί ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 ημερών, δηλαδή οι 2.050 μονάδες θα παραμείνει και την ερχόμενη εβδομάδα.

———————————————————

Το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Στενά του Ορμούζ

Στην ουσία, αυτό που μεταφέρουν όμως στη στήλη οι πηγές της είναι ότι το ΧΑ, όπως φυσικά και οι άλλες αγορές του πλανήτη, κινούνται μέσα σε πολύ στενά χρονικά παράθυρα.

Οι επενδυτικές κινήσεις έχουν περιοριστεί πλέον στο ελάχιστο δυνατό, με πολλούς διαχειριστές κεφαλαίων να παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Και φυσικά το βασικό ερώτημα που διατυπώνουν όλοι είναι το πότε θα τερματιστεί η σύγκρουση και πότε θα αποκατασταθεί η κανονικότητα στις αγορές ενέργειας και στο διεθνές εμπόριο.

Μέχρι τότε, η άνοδος του ενεργειακού κόστους και οι γεωπολιτικές ανησυχίες συνεχίζουν να περιορίζουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, διατηρώντας υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας.

———————————————————

Εκροές και απώλεια των κερδών του έτους

Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε παντού βέβαια, όπως και στη συμπεριφορά των επενδυτικών κεφαλαίων.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα έχασαν σχεδόν το ένα τρίτο των εισροών που είχαν καταγράψει από την αρχή του έτους.

Οι οποίες δεν ανασχέθηκαν ούτε και απέναντι σε μια σειρά από επιχειρηματικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα να χαθούν στο σύνολό τους τα κέρδη που είχαν σημειωθεί από τις αρχές του 2026.

Φυσικά, όταν θα κοπάσει η γεωπολιτική αναταραχή τα καλά επιχειρηματικά νέα θα αρχίσουν να αποτυπώνονται με γοργούς ρυθμούς στο ταμπλό.

———————————————————

Το σχέδιο της CrediaBank

Όπως αυτά με τις επιδόσεις της CrediaBank, η οποία μπαίνει σιγά σιγά στην τελική ευθεία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της.

Η γενική συνέλευση της 16ης Μαρτίου αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας, η οποία, αν δεν έχουμε μέχρι τότε κάτι συνταρακτικά αρνητικό, τοποθετείται χρονικά στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου.

Θυμίζω εδώ ότι η τράπεζα πήρε τα εύσημα για τις επιδόσεις του 2025 από τους αναλυτές, ενώ έχει θέσει ως στόχο για το 2026 την ενίσχυση των μεριδίων της στην αγορά δανείων.

Τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω απόκτησης χαρτοφυλακίων από τρίτους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η CEO, Ελένη Βρεττού στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Αναζήτηση νέων πηγών εσόδων

Δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχίζει να αναζητά τρόπους διαφοροποίησης των πηγών εσόδων.

Όπως ανέφερε η κ. Βρεττού, εξετάζονται πιθανές εξαγορές ή στρατηγικές συνεργασίες σε τομείς προϊόντων όπως οι ασφάλειες και το asset management.

Στόχος είναι να περιοριστεί σταδιακά η εξάρτηση από τα καθαρά έσοδα από τόκους και να ενισχυθεί το μοντέλο πολυδιάστατων τραπεζικών υπηρεσιών.

———————————————————

Κοινά (;) προϊόντα

Τη δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της UniCredit και της Alpha Bank ανέδειξε η επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου της UniCredit, Andrea Orcel, στην Αθήνα.

ORSEL_PSALTHS, ALPHA BANK

Η ανταλλαγή μάλιστα μηνυμάτων μεταξύ των δύο CEO στο LinkedIn, με αφορμή ανάρτηση του Βασίλη Ψάλτη, ανέδειξε το θετικό κλίμα της συνεργασίας.

Αλλά η στήλη θα σταθεί σε αυτό που ανέφερε ο κ. Ψάλτης ότι υπάρχει κοινό pipeline δανειοδοτήσεων ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

«Όσμωση» βλέπω… αλλά θα σας πω εν ευθέτω χρόνω περισσότερα.

Οι διαφοροποιήσεις

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων όμως να επιστρέψω, διότι εντόπισα μια λεπτομέρεια που νομίζω αξίζει να σας τη θέσω υπόψιν.

Αναφορικά με τη Viohalco δηλαδή, η οποία απέσπασε θετικά σχόλια για τα αποτελέσματα της από τη NBG Securities.

Η ομάδα της NBG Securities όμως απάντησε στην ουσία και σε ένα ερώτημα της αγοράς, όχι μόνο για τη Viohalco, βέβαια.

Εν προκειμένω όμως είπε ότι παρά την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Viohalco διαθέτει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και τη διεθνή παρουσία των πωλήσεών του, χωρίς εξάρτηση από συγκεκριμένες αγορές, γεγονός που της επιτρέπει να αξιοποιεί πιθανές μελλοντικές ευκαιρίες.

———————————————————

Η «μεταμόρφωση» Βακάκη

Αναμενόμενες ήταν οι επιδόσεις της Jumbo τους πρώτους μήνες του 2026, όπως φάνηκε και στην ενημέρωση της διοίκησης προς τους μετόχους για την πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας.

Άλλωστε ήταν και πιο νωρίς φέτος οι αποκριές, οι πωλήσεις πάντα ευνοούνται από τα εποχικά είδη.

Αλλά η στήλη και πάλι θα σταθεί σε ένα σημείο, εκεί που αναφέρει ότι παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η Jumbo αναφέρει ότι μέχρι στιγμής τα προβλήματα στις διεθνείς μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα παραμένουν διαχειρίσιμα, κυρίως λόγω των δεσμευτικών όρων που είχε εξασφαλίσει εκ των προτέρων.

Παράλληλα, το ευρώ παραμένει ισχυρό σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, γεγονός που λειτουργεί υποστηρικτικά για την εταιρεία.

Και αυτό το μήνυμα έρχεται από τον κατεξοχήν απαισιόδοξο και πολύ προσεκτικό (sic) CEO της ελληνική κεφαλαιαγοράς…

———————————————————

Ενεργειακό κόστος

Σας επισήμανα αυτήν την όχι και τόσο ασήμαντη λεπτομέρεια, διότι μία από τις βασικές ανησυχίες που άκουσα αυτή την εβδομάδα από την αγορά ήταν το ενεργειακό κόστος για τις μεγάλες βιομηχανίες.

Εξού και μερικές πωλήσεις παρέπεμπαν σε πανικό, δίχως το φίλτρο των στρατηγικών και των θεμελιωδών των εισηγμένων.

Σας θυμίζω επίσης τόσο την άμεση ανάλυση της AXIA – Alpha Finance όσο και της Optima που έδωσαν και αυτές το στίγμα μιας ψύχραιμης ανάλυσης.

———————————————————

Άλμα στις τιμές των καυσίμων

Τώρα εσείς θα με παραπέμψετε στην πραγματική οικονομία και στις ήδη εμφανείς ανατιμήσεις στα καύσιμα, και δεν θα έχετε άδικο. Διότι αυτό φυσικά θα επηρεάσει και την κατανάλωση και συγκεκριμένες εισηγμένες.

Η πραγματική εικόνα, όπως καταγράφηκε και σε ρεπορτάζ του ΟΤ, είναι ότι οι μεγαλύτερες πιέσεις εντοπίζονται στα προϊόντα πετρελαίου, με το ντίζελ κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης να καταγράφουν αυξήσεις της τάξης των 9 έως 10 λεπτών ανά λίτρο.

Μικρότερη αλλά αισθητή είναι η άνοδος και στην αμόλυβδη βενζίνη, η οποία αυξήθηκε σχεδόν κατά 4 λεπτά, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1,788 ευρώ ανά λίτρο.

Στο τραπέζι έκτακτα μέτρα

Οι ανατιμήσεις όμως δεν θα σταματήσουν όσο συνεχίζεται η ένταση στη Μέση Ανατολή και επηρεάζεται η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου.

Η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο σχέδιο έκτακτων παρεμβάσεων για την αποτροπή φαινομένων κερδοσκοπίας και τον περιορισμό των επιπτώσεων στην αγορά.

Ο συναγερμός θα χτυπήσει όταν το αργό πετρέλαιο φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, με τις πληροφορίες του ΟΤ να κάνουν λόγο για επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των πρατηριούχων.

———————————————————

Η βιομηχανία;

Τώρα αν ρωτάτε για τη Βιομηχανία και το δικό της ενεργειακό κόστος (που έχει γίνει δικό μας στην ουσία), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε πρόσφατα ότι είναι θέμα ημερών οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Το πότε… δεν το γνωρίζει κανείς και σας θυμίζω ότι ο βιομηχανικός κόσμος είναι στο «περίμενε» από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο κ. Χατζηδάκης πάντως δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα είναι μακρές, καθώς η Επιτροπή έχει τους δικούς της ρυθμούς.

OT Originals
Περισσότερα από Inside Stories

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο