Commerzbank: Προσπάθεια Γερμανίας να βρει πιθανούς «λευκούς ιππότες»

Το Βερολίνο επιδιώκει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της Commerzbank, επιδιώκοντας να αντικρούσει τον CEO της UniCredit, Andrea Orcel

Commerzbank: Προσπάθεια Γερμανίας να βρει πιθανούς «λευκούς ιππότες»

Η Γερμανία ήρθε σε επαφή με ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να υπερασπιστεί την Commerzbank έναντι της προσφοράς εξαγοράς της UniCredit νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με πηγές που είναι εξοικειωμένες με το θέμα.

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιτίθεται σε αυτό που έχει χαρακτηρίσει ως «εχθρική εξαγορά», στο πλαίσιο της οποίας η UniCredit ενισχύει σταθερά τη θέση της από την έναρξη της επένδυσής της στα τέλη του 2024

Γερμανοί αξιωματούχοι προσέγγισαν ανεπίσημα τις τράπεζες, καθώς διερευνούσαν τη δυνατότητα να αποκτήσει ένας νέος στρατηγικός επενδυτής μερίδιο ή ακόμη και να εξαγοράσει την τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη, ανέφεραν οι πηγές στο Bloomberg, ζητώντας να μην κατονομαστεί η ταυτότητά τους κατά τη συζήτηση του θέματος. Οι συνομιλίες δεν προχώρησαν πέρα από ένα πολύ αρχικό στάδιο.

Η προσέγγιση αυτή υπογραμμίζει το βαθμό στον οποίο το Βερολίνο επιδιώκει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της Commerzbank, αναδεικνύοντας τα όρια των άλλων επιλογών του για να αποκρούσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της UniCredit, Andrea Orcel, ακόμη και αν η τελευταία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της γερμανικής τράπεζας. Δείχνει επίσης τη δυσκολία να πεισθούν εναλλακτικοί επενδυτές να βγουν μπροστά σε αυτό το στάδιο.

Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Γερμανία κατά «εχθρεικής εξαγοράς» της Commerzbank

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιτίθεται σε αυτό που έχει χαρακτηρίσει ως «εχθρική εξαγορά», στο πλαίσιο της οποίας η UniCredit ενισχύει σταθερά τη θέση της από την έναρξη της επένδυσής της στα τέλη του 2024. Το Βερολίνο εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο μια τέτοια συμφωνία να μεταφέρει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με μια δραστηριότητα ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση των μεσαίων επιχειρήσεων της Γερμανίας από τη Φρανκφούρτη στο Μιλάνο.

Ωστόσο, η πιθανότητα εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης έχει μειωθεί από τότε που ο Orcel έκανε την πρώτη του κίνηση.

Η πιο πρόσφατη προσφορά του αναμένεται να αυξήσει τη συμμετοχή του πάνω από το 30%, ένα ποσοστό που θεωρείται από τους αναλυτές ως σημαντικό εμπόδιο για οποιονδήποτε πιθανό «λευκό ιππότη». Παραμένει επίσης αβέβαιο εάν κάποιος υποψήφιος αγοραστής θα ήταν διατεθειμένος να ανταποκριθεί στην ήδη υψηλή αποτίμηση της Commerzbank και να εμπλακεί σε διαγωνισμό προσφορών με την UniCredit.

Ο τραπεζικός τομέας της Γερμανίας θεωρείται ότι προσφέρει περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης σε σύγκριση με άλλες αγορές, γεγονός που περιπλέκει την επενδυτική προοπτική για πολλούς αγοραστές.

Το Βερολίνο είναι επίσης απρόθυμο να επιβάλει προστατευτικά μέτρα λόγω της πιθανής ζημίας που θα προκληθεί στη φήμη της Γερμανίας και στο χρηματοοικονομικό της κέντρο, καθώς και λόγω νομικών περιορισμών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμποδίζουν τον αποκλεισμό μιας εξαγοράς εντός της κοινής αγοράς.

Και παρόλο που οι Γερμανοί πολιτικοί και αξιωματούχοι τονίζουν ότι συμφωνούν, οι θέσεις τους δεν είναι απολύτως εναρμονισμένες, σύμφωνα με άλλες πηγές. Οι συντηρητικοί με προσανατολισμό στην αγορά που τάσσονται υπέρ του καγκελάριου Friedrich Merz φαίνονται πιο πρόθυμοι να συμβιβαστούν, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες υπό τον υπουργό Οικονομικών Lars Klingbeil διατηρούν σκληρότερη στάση.

Εάν η γερμανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερά αντίθετη, αυτό θα δοκιμάσει τη βούληση της UniCredit να διεξάγει μια μάχη που απαιτεί πολλούς πόρους εναντίον της, ιδίως δεδομένου ότι το ίδιο το Βερολίνο κατέχει μερίδιο περίπου 12%. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Orcel διατηρεί ανοιχτές τις επιλογές του, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας πώλησης του μεριδίου, σύμφωνα με άλλη πηγή που είναι εξοικειωμένη με το θέμα.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies