Iσραήλ: Ο πρόεδρος θέλει συμφωνία στην υπόθεση Νετανιάχου πριν από τη χορήγηση χάρης

Ο Νετανιάχου είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός του Ισραήλ που κατηγορείται για έγκλημα

Iσραήλ: Ο πρόεδρος θέλει συμφωνία στην υπόθεση Νετανιάχου πριν από τη χορήγηση χάρης

Θα εξετάσει το αίτημα απονομής χάριτος που κατέθεσε ο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας δίκης του πρώτου για διαφθορά, μόνο αφού εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας αποδοχής ενοχής, υποδηλώνοντας ότι δεν θα ληφθεί σύντομα καμία απόφαση.

Ο Νετανιάχου αρνείται τις κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης

Τα νομικά προβλήματα του Νετανιάχου, που ξεκίνησαν με έρευνες πριν από περίπου μια δεκαετία, έχουν διχάσει τους Ισραηλινούς και έχουν ταράξει την εθνική πολιτική σκηνή μέσα από πέντε γύρους εκλογών μεταξύ του 2019, του έτους της απαγγελίας κατηγοριών εναντίον του, και του 2022. Οι επόμενες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2026.

Ο Νετανιάχου αρνείται τις κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης.

Στόχος η συμφωνία

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρζογκ δήλωσε την Κυριακή ότι μια συμφωνία θα ήταν η καλύτερη λύση στην υπόθεση του Νετανιάχου.

«Ο Πρόεδρος πιστεύει, επομένως, ότι πριν εξεταστεί το ίδιο το αίτημα χάριτος, θα πρέπει πρώτα να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μερών, εκτός δικαστηρίου», ανέφερε ο Χέρζογκ σε δήλωσή του.

Το γραφείο του Χέρζογκ δημοσίευσε τη δήλωση αυτή μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times την Κυριακή, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος σχεδίαζε να ξεκινήσει διαμεσολάβηση για μια συμφωνία αποδοχής ενοχής, αναβάλλοντας προς το παρόν οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη χάρη.

Ένας εκπρόσωπος του Χέρζογκ αρνήθηκε να σχολιάσει πέραν της δήλωσης, όταν ρωτήθηκε εάν βρίσκεται σε εξέλιξη οποιαδήποτε προσπάθεια για συμφωνία αποδοχής ενοχής. Το γραφείο του Νετανιάχου δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Νετανιάχου υπέβαλε αίτηση χάριτος τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, ο πρόεδρος έχει την εξουσία να χορηγεί χάρη σε καταδικασθέντες. Ωστόσο, δεν υπάρχει προηγούμενο για τη χορήγηση χάριτος εν μέσω δίκης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει καλέσει τον Χέρτσογκ να χορηγήσει χάρη στον Νετανιάχου αρκετές φορές, μεταξύ άλλων τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν, όταν η δίκη είχε ανασταλεί.

Ο Νετανιάχου αναμένεται να επιστρέψει στο δικαστήριο αυτή την εβδομάδα, καθώς η δίκη, η οποία ξεκίνησε το 2020, επαναλαμβάνεται. Είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός του Ισραήλ που κατηγορείται για έγκλημα.

OT Originals
Περισσότερα από Κόσμος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies